Utbildningen är framtagen av NAG handhavande av cancerläkemedel och vänder sig till chefer som ansvarar för en vårdenhet som hanterar cytotoxiska läkemedel. Dessa chefer har jämfört med många andra chefer i vården utökade skyldigheter att säkerställa en hälsosam arbetsmiljö.
Nyheter
Trettio läkare från hela norra sjukvårdsregionen har utbildats i ultraljudsundersökning för patienter som får specialiserad palliativ vård i hemmet. Alla regioner har också köpt in bärbar ultraljudsutrustning. Målet är att öka tillgängligheten och vårdkvaliteten för patienterna. Projektet har finansierats av RCC Norr.
Ett hundratal behandlingssjuksköterskor från hela norra sjukvårdsregionen samlades den 17-18 oktober för att nätverka, dela erfarenheter och fördjupa sina kunskaper inom bland annat immunterapi, regimbiblioteket, egenvårdsråd och säkerhetsrutiner.
Det standardiserade vårdförloppet (SVF) för skelett- och mjukdelssarkom har uppdaterats och fastställdes i RCC i Samverkan den 9 april. Sarkom är en sällsynt grupp av tumörer med varierande prognos och medicinska utmaningar. Totalt insjuknar cirka 400 patienter årligen i skelett- och mjukdelssarkom i Sverige varav cirka en tredjedel drabbas av skelettsarkom och resterande av mjukdelssarkom.
Under 2024 arbetar Klinisk genetik vid Norrlands universitetssjukhus med att införa ny teknik för precisionsmedicin. Den nya tekniken kan analysera stora mängder DNA, och analysresultaten kan påverka bland annat diagnos och prognos för ett flertal patienter med cancer eller sällsynta sjukdomar.
I mars hölls en första omgång av en polypkurs som arrangeras av Svensk Endoskopiskola.
Nu är det dags att nominera vem som ska bli årets kontaktsjuksköterska 2024! RCC uppmärksammar kontaktsjuksköterskans viktiga roll varje år genom att utse Årets kontaktsjuksköterska.
Den 16-17 april bjuder Regionalt cancercentrum norr in till årets sjukvårdsregionala cancerdagar – i år med ett extra stort program. Dagen riktar sig till alla som på olika sätt arbetar med cancervård i norra sjukvårdsregionen. Det går att delta antingen på plats i Umeå eller digitalt.
Under våren invigs två nya intermediärvårdssalar på Norrlands universitetssjukhus (NUS) i Umeå. Genom intermediärvård får svårt sjuka barn med cancer en säkrare vård och personalen en bättre arbetsmiljö.
Under onsdagen blev den årliga överenskommelsen mellan SKR och regeringen klar. Överenskommelsen sätter ramarna för Regionala cancercentrums (RCC) arbete för 2024. Beskedet från regeringen och regionerna är att fokusera på rehabilitering, screening och tidig upptäckt, samt på förbättringar som leder till bättre tillgänglighet. Och att fortsätta förvalta och utveckla det som redan fungerar bra.
Nu släpps en webbutbildning i palliativ vård för alla läkare och läkarstuderande. Utbildningen ska bidra till ökad vårdkvalitet och höjd kompetens inom den palliativa vården.
Nu finns en ny sammanställning av användbara KVÅ-koder till uppdraget som kontaktsjuksköterska, framtaget av Nationella arbetsgruppen för kontaktsjuksköterskor.
Nu är det dags att nominera vem som ska bli årets kontaktsjuksköterska 2023! RCC uppmärksammar kontaktsjuksköterskans viktiga roll varje år genom att utse Årets kontaktsjuksköterska.
Stöddokumenten för att förebygga, uppmärksamma och åtgärda extravasering av antitumoral intravenös behandling samt för illamåendeprofylax/behandling i samband med antitumorala läkemedelsbehandlingar är uppdaterade och utbyggda. Båda stöddokument har gått igenom stora revideringar och uppdaterats till idag gällande förhållanden. Dokumenten riktas till vårdpersonal som ger läkemedelsbehandling till vuxna med cancersjukdom.
Varje år drabbas cirka 350 barn och ungdomar under 18 år i Sverige av cancer. De flesta blir friska från cancersjukdomen men ofta efter lång och intensiv behandling. Som överlevare efter barncancer är det inte ovanligt att man drabbas av komplikationer som kan vara kopplade både till cancersjukdomen i sig eller den behandling man genomgått. Nu finns en nylanserad webbutbildning för de professioner som kommer i kontakt med personer som har haft cancer som barn.
Strålning är en av de effektivaste behandlingarna vid cancer och bidrar till 30 procent av all bot mot sjukdomen. Trots detta är kompetensförsörjningen och forskningsfältet inom området i Sverige mycket eftersatt, visar en ny studie genomförd av Regionala cancercentrum i samverkan.
Den 15 juni fastställde Förbundsdirektionen för Norra sjukvårdsregionförbundet (NRF) en ny cancerplan för 2022–2024. Samtidigt fastställdes de handlingsplaner där regionerna beskriver hur de utifrån sina egna förutsättningar ska arbeta för att nå målen i sjukvårdsregionens gemensamma cancerplan.
Regeringen och SKR har träffat en överenskommelse för 2022 om insatser för en jämlik, effektiv och tillgänglig cancervård i Sverige, i linje med den svenska cancerstrategin och regeringens långsiktiga inriktning för det nationella arbete med cancervården.
Nu blir det lättare att hitta utbildningar för cancervårdens medarbetare på cancercentrum.se.
Den 23 april hölls för nionde gången i ordningen den årliga Cancerforskningsdagen, som vanligtvis brukar arrangeras i Umeå. På grund av det rådande smittläget genomfördes dagen denna gång helt digitalt. Tema var translationell cancerforskning.