Endometrial intraepitelial neoplasi (EIN) är ett relativt ovanligt premaligt tillstånd till livmoderkroppscancer. Akademiska sjukhuset i Uppsala uppmärksammade i höstas en överdiagnostik av EIN vilket inneburit ett 40-tal operationer som hade kunnat undvikas. Utifrån det har RCC fått ett regeringsuppdrag att analysera förekomsten av EIN i övriga regioner och huruvida överdiagnostik även kan ha skett där. Analysen pekar på att någon sådan överdiagnostik inte har förekommit.
Nyheter
En ny pilotstudie i Västerbotten och Västra Götaland ska undersöka om det går att införa lungcancerscreening inom ordinarie hälso- och sjukvård. Syftet med screening är att upptäcka sjukdomen i ett tidigare skede. Nu skickas de första breven med erbjudande om att delta i studien ut till invånare i de båda regionerna.
En gång om året samlas det nordiska nätverket "The Nordic Collaboration on Cancer Patient Pathways" för att dela erfarenheter kring arbetet med standardiserade vårdförlopp i cancervården. Det var nu åttonde gången de nordiska kollegorna samlades. Värd i år var Danmarks Kræftens Bekæmpelse.
Forskningsprojektet SPRINTR får 21 miljoner kronor av Sjöbergstiftelsen. Projektet leds bland annat av Umeåforskaren Andreas Josefsson. Även Camilla Thellenberg är medlem i projektet. Båda har rollen som processledare för prostatacancer vid RCC Norr.
Screening med lågdos-datortomografi kan upptäcka lungcancer tidigare. Det har flera internationella forskningsstudier visat. Nu planeras för en ny pilotstudie i Västerbotten och Västra Götaland. De första personerna beräknas få erbjudande om att delta under början av 2025.
Databasen Cancerstudier i Sverige är nationell databas med aktuella kliniska studier inom cancervården. Nu har databasens sökfunktion förbättrats med möjlighet att söka på gener och pågående fas 1-studier.
Utvecklingen av precisionsmedicin på cancerområdet rör sig i snabb takt och innebär stora möjligheter. Men skräddarsydd behandling kräver utvecklade metoder för diagnostik, och även dessa måste följa med i den snabba utvecklingen. Det är både en fråga om utrustning och om gemensamma arbetssätt för handläggning och tolkning av analyssvar.
Årets cancerforskningsdag på Umeå Folkets Hus den 17 april lockade cirka 190 deltagare, varav ett fyrtiotal var med digitalt. Årets konferens var uppdelad i tre parallella sessioner – två svenskspråkiga för patientnära forskning och en engelskspråkig för translationell forskning.
Under 2024 arbetar Klinisk genetik vid Norrlands universitetssjukhus med att införa ny teknik för precisionsmedicin. Den nya tekniken kan analysera stora mängder DNA, och analysresultaten kan påverka bland annat diagnos och prognos för ett flertal patienter med cancer eller sällsynta sjukdomar.
Lungcancerscreening skulle rädda liv i Sverige, det är visat i flera stora internationella studier. Ändå har Socialstyrelsen inte ens börjat utreda om screeningen ska rekommenderas här. Hur hänger det ihop? För att tydliggöra var frågan står i Sverige bjöd RCC i samverkan in till en workshop som samlade perspektiven och specialisterna för en genomgång.
Precisionsdiagnostiska metoder bedöms öka med 170 procent på fem år, enligt experter. Metoderna är en förutsättning för att kunna ge precisionsläkemedel, och därför en central del i det jämlika införandet. Det är bakgrunden till den lägesbild och framtidsspaning som Regionala cancercentrum i samverkan nu publicerar.
Hjärntumörsjukdomen gliom tycks vara mindre vanlig hos personer som använder antidepressiva läkemedel än hos normalbefolkningen. För personer som redan drabbats av gliom är däremot överlevnaden sämre hos de som använder antidepressiva läkemedel. Det visar två nya studier från Umeå universitet.
När patienter avböjer konventionell cancerbehandling och istället överväger komplementär och alternativ medicin (KAM) uppstår många gånger en konflikt mellan läkare och patient. Det visar en studie som analyserat läkares och patienters erfarenheter i dessa kliniskt utmanande situationer. Artikeln har nyligen publicerats i The Oncologist.
Cancer i urinblåsan är den fjärde vanligaste tumörformen hos män i Sverige. Den består av flera olika molekylära undergrupper och är komplicerad att diagnostisera och behandla. Nu hoppas forskare vid Lunds universitet att en storskalig multicentersatsning som bygger på systematisk biobankning (UROSCAN) samt RNA-sekvensering (UROSCANSEQ) ska leda till ett genombrott i diagnostik, prognos och behandling.
Den 21 april hölls för elfte gången i ordningen den årliga Cancerforskningsdagen som vanligtvis brukar arrangeras i Umeå. Intresserade fick lyssna på föreläsningar både om patientnära kliniska studier och om grundläggande molekylärbiologisk cancerforskning.
För att göra cancerforskningens dag mer lockande och tillgänglig för fler hölls i år för första gången en svenskspråkig session med fokus på patientnära forskning när RCC Norr bjöd in till Umeå den 21 april.
I dag 15 februari är det internationella barncancerdagen. Per-Erik Sandström, barnonkolog vid Norrlands universitetssjukhus, berättar om utvecklingen inom barncancer de senaste 30 åren och ser en mer precis behandling och diagnostik i dag.
I samband med det svenska ordförandeskapet i EU anordnades en ministerkonferens om EU:s cancerplan. RCC i samverkan deltog och delade med sig av sitt arbete och erfarenheter för att uppnå en jämlik cancervård i Sverige.
Arbetet med en nationell valideringsplattform för AI inom mammografiscreening fortsätter framåt. Fredrik Strand, forskningsledare för projektet, hoppas på en permanent lösning i en nära framtid som kan underlätta för vårdens medarbetare.
Under den 13–14 oktober ägde sammankomsten för Nordiska nätverket för standardiserade vårdförlopp rum i Malmö. Att återigen kunna samlas fysiskt har väckt ny inspiration och energi, menar Helena Brändström, tillförordnad nationell cancersamordnare.