Nyheter

Nyheter från RCC Norr
Samverkan
Ny studie: Sverige fortsätter tappa mark inom strålbehandling

Strålning är en av de effektivaste behandlingarna vid cancer och bidrar till 30 procent av all bot mot sjukdomen. Trots detta är kompetensförsörjningen och forskningsfältet inom området i Sverige mycket eftersatt, visar en ny studie genomförd av Regionala cancercentrum i samverkan.

Samverkan
Geografiska och socioekonomiska skillnader vid screening för livmoderhalscancer

Geografiska och sociodemografiska faktorer påverkar vem som deltar i det nationella screeningprogrammet för livmoderhalscancer. Personer med låg utbildningsnivå och inkomst deltar i programmet i lägre utsträckning.

Samverkan
Ny rapport: Hög forskningsaktivitet inom barncancer trots pandemin

RCC i samverkan publicerar nu en rapport om aktiviteten inom klinisk barncancerforskning under coronapandemin 2020 jämfört med 2019. Rapporten baseras på en enkätbaserad studie från RCC Mellansverige och visar bland annat att antalet aktiva kliniska cancerstudier 2020 var oförändrat jämfört med 2019.

Norr
Cancerforskningens dag i Umeå

Den 6 maj hölls för tionde gången i ordningen den årliga Cancerforskningsdagen som vanligtvis brukar arrangeras i Umeå. Denna gång genomfördes dagen både på plats på Norrlands universitetssjukhus och digitalt. Cancerforskningsintresserade fick lyssna på föreläsningar både om patientnära kliniska studier och om grundläggande molekylärbiologisk cancerforskning.

Samverkan
Ny rapport: Cancervårdens kliniska forskningsenheter klarade pandemin bra

En nationell rapport som RCC Mellansverige i samarbete med arbetsgruppen för Cancerstudier i Sverige (CiS) tagit fram visar att cancervårdens forskningsenheter klarat coronapandemin på ett bra sätt. Under andra kvartalet 2020 noterades en minskning i antal inkluderade patienter i kliniska cancerstudier med 22 % jämfört med samma period 2019. Men sett till hela 2020 inkluderades i stort sett lika många patienter som under 2019.

Norr
Fysisk aktivitet ger goda effekter vid cancer

Region Jämtland Härjedalen erbjuder sedan snart ett år tillbaka patienter att träna under och efter sin cancerbehandling, antingen digitalt via cancerrehabteamet eller genom regionens samarbete med Friskis & svettis.

Norr
Samspelet mellan primärvårdsläkare och patient har betydelse för tillgången till cancervård

Interaktionen under läkarbesök i primärvård har betydelse för patientens tillgång till cancervård, visar en ny avhandling. Resultaten belyser vikten av ömsesidighet och tydlighet under mötet när en patient söker primärvården, för symptom som kan tyda på cancer.

Samverkan
Rökning under strålbehandling ökar risken för canceråterfall

Patienter som röker under strålbehandling löper större risk att drabbas av canceråterfall jämfört med patienter som inte röker under behandling. Risken för strålrelaterade biverkningar är också förhöjd bland de som röker. Liknande slutsats går även att dra vid behandlingar med vissa målsökande läkemedel mot lungcancer. Det visar en ny rapport från RCC Mellansverige.

Samverkan
Medel att söka för att förstärka arbetet med EU:s cancerplan

Pandemin har slagit hårt mot patienterna, vårdpersonalen och hälso- och sjukvården i EU. För att hantera effekterna av covid-19-krisen och för att stärka utvecklingen för bättre hälsa har EU inrättat programmet EU för hälsa 2021–2027. Nu finns medel att söka i 13 aktuella utlysningar för att bland annat förstärka arbetet med EU:s cancerplan.

Norr
74 000 västerbottningar bjuds in till världsunik forskning

Med start i november börjar Umeå universitet skicka ut brev till 74 000 västerbottningar. Breven går till personer som tidigare donerat blodprov för forskning. Nu får de frågan om de vill fortsätta stödja forskningen genom att också delta i forskningsprojektet PREDICT. Deltagandet är frivilligt och nya blodprover behöver inte tas. Det enda man behöver göra är att ge sitt förnyade samtycke.

Samverkan
Ny rapport jämför uppföljning av SVF i de nordiska länderna

För att underlätta ömsesidigt lärande kring standardiserade vårdförlopp (SVF) i Norden har forskare från Danmark, Sverige och Norge sammanställt en rapport om hur de standardiserade vårdförloppen följs upp i de nordiska länderna.

Samverkan
Tre projekt på cancerområdet får medel för att stödja användandet av AI

RCC i samverkan har beslutat att tilldela medel till tre projekt för att stödja användandet av AI och/eller nya arbetssätt inom mammografiscreening och screening för prevention av livmoderhalscancer.

Samverkan
Kontaktsjuksköterskan behöver bättre förutsättningar för att utföra sitt uppdrag

Behovet av att utveckla verksamheten för kontaktsjuksköterskor är stort samtidigt som många saknar förutsättningar för att utföra sitt grundläggande uppdrag. Det visar resultaten från ett forskningsprojekt vid Karlstads universitet där kontaktsjuksköterskeverksamheten i Sverige har kartlagts.

Samverkan
Satsning på testbädd för kliniska studier inom cancervården får Vinnovastöd

RCC är en av aktörerna bakom en testbädd för kliniska studier inom cancervården som Vinnova har valt att satsa på. Målet är att ge patienterna snabbare tillgång till effektiv och jämlik precisionshälsa.

Samverkan
Pandemins påverkan på klinisk cancerforskning undersöks i nationell studie

Pandemins effekter med ett minskat antal cancerpatienter är numera välkända. Däremot saknas till stor del uppgifter om hur pandemin påverkat kliniska forskningsstudier inom cancervården. RCC har därför startat en enkätstudie som riktar sig till forskningssjuksköterskor verksamma i cancervården.

Norr
Translationell cancerforskning i fokus

Den 23 april hölls för nionde gången i ordningen den årliga Cancerforskningsdagen, som vanligtvis brukar arrangeras i Umeå. På grund av det rådande smittläget genomfördes dagen denna gång helt digitalt. Tema var translationell cancerforskning.

Norr
Livsstil och cancer ‒ tema på sjukvårdsregional cancerkonferens

RCC Norrs digitala sjukvårdsregionala cancerdag gick av stapeln den 22 april med ett 80-tal deltagare. Nina Fållbäck-Svensson, förbundsdirektör vid Norra sjukvårdsregionförbundet (NRF) var dagens moderator.

Norr
Processledare vid RCC Norr är Årets Cancernätverkare

Under Världscancerdagen den 4 februari tilldelades Mikael Johansson, Umeå, hedersutmärkelsen Årets Cancernätverkare. Mikael arbetar som universitetslektor vid Umeå universitet, överläkare vid Norrlands universitetssjukhus och är sjukvårdsregional processledare för lungcancer vid RCC Norr.

Norr
Riktade åtgärder förebygger cancer inom högriskfamiljer

Vissa familjer har större risk att insjukna i cancer än andra. Det kan bero på medfödda genetiska anlag som ger ökad cancerrisk. Om sjukvården kan hitta dessa anlag, finns också möjlighet att hantera den ärftliga risken genom att familjemedlemmar får komma på regelbundna kontroller eller genomgå förebyggande operationer.

Norr
Digitala möten ger nya möjligheter

Med tre veckors mellanrum arrangerade RCC Norr två digitala konferenser, dels en regiondag med temat prehabilitering, dels en temadag om att främja fysisk aktivitet vid cancersjukdom inom norra sjukvårdsregionen. På grund av coronapandemin var båda konferenserna digitala, vilket dock medförde att de var mer välbesökta än under normala förhållanden. Över hundra personer kopplade upp sig vid respektive tillfälle.