Nyheter

Nyheter från RCC Norr
Norr
Skapa trygghet är viktigt för Årets kontaktsjuksköterska

Årets kontaktsjuksköterska i norra sjukvårdsregionen heter Frida Idenfors, hud- och STD-kliniken, vid Norrlands universitetssjukhus. Kronprinsessan Victoria delade ut utmärkelsen, vid jubileumsdagen för den nationella cancerstrategin, som arrangerades i Stockholm den 3 februari.

Samverkan
Nyckelpersoner i cancervården utsedda till Årets kontaktsjuksköterska och Årets processledare

Cancervårdens kontaktsjuksköterskor och processledare förverkligar nationella cancerstrategins intentioner i vårdens vardag. Regionala cancercentrum i samverkan har i dag uppmärksammat dessa viktiga yrkesgrupper och överlämnat utmärkelserna Årets kontaktsjuksköterska och Årets processledare till sex medarbetare inom respektive kategori.

Samverkan
Kunskapsbanken för vårdprogram ersätter appen Cancervård

”Kunskapsbanken” är ett nytt verktyg på cancercentrum.se som förbättrar tillgängligheten till nationella vårdprogram och standardiserade vårdförlopp i cancervården. Kunskapsbanken gör det enklare att snabbt hitta rätt kunskapsstöd och rekommendationer för respektive diagnos.

Samverkan
Hög överlevnad i livmoderhalscancer tack vare följsamhet till riktlinjer

Kvinnor i Sverige som diagnostiseras med livmoderhalscancer har i en internationell jämförelse en bättre prognos och högre femårsöverlevnad. Skälen är att de generellt diagnostiseras i yngre ålder och i tidigare stadier än i andra länder. Även den mycket goda följsamheten till nationella och internationella riktlinjer har betydelse för prognosen.

Samverkan
Se Cancerstrategin 10 år live på webben

Den 3 februari uppmärksammar RCC i samverkan och Socialdepartementet att nationella cancerstrategin fyllt 10 år. Jubileumsdagen äger rum på Karolinska Institutet i Stockholm men kommer också livesändas på webben.

Samverkan
Uppdaterat vårdprogram för skelett- och mjukdelssarkom i extremiteter och bålvägg

Hela vårdprogrammet har reviderats efter behov, både faktamässigt och för att bättre anpassas till berörda målgrupper.

Norr
Förbättrat stöd för unga vuxna med cancer

Wannes Van Assche har nyligen tillträtt som koordinator för ett projekt inom vilket han kommer att arbeta med att förbättra stödet till cancerdrabbade unga vuxna (16–30 år), i norra sjukvårdsregionen, utifrån deras behov. RCC Norr har fått en extern finansiering för den tvååriga projektanställningen, från Ung cancer och från Cancerforskningsfonden i Norrland.

Samverkan
Nytt nationellt vårdprogram för hudlymfom

Detta är ett helt nytt vårdprogram som under två års tid har arbetats fram av vårdprogramgruppen för hudlymfom.

Norr
Forskare vill hitta riskfaktorer för att tidigt upptäcka cancer

Inom ramen för den nya nationella strategin för Life Science, har RCC Norr, Umeå universitet och Region Västerbotten tilldelats fem miljoner kronor för att starta upp ett utvecklingsprojekt kring biomarkörer – ämnen i blodet som tidigare har identifierats hos patienter med olika cancerdiagnoser. Inom projektet vill man undersöka hur dessa markörer fungerar i en frisk befolkning eller vid misstanke om en viss cancerdiagnos.

Samverkan
Registrering av cancerläkemedel behöver fortsatt stärkas

Registrerad användning av cancerläkemedel som följs upp nationellt var under första halvåret 2019 ungefär den samma som halvåret innan. Det ackumulerade antalet rapporterade behandlingar är nu så pass högt att det börjar gå dra begränsade men viktiga slutsatser.

Samverkan
Kvalitetsregister för inkontinensimplantat driftsatt

På luciadagen, den 13 december, driftsattes Inkontinensimplantatregistret (IIR) som är en del av Nationella prostatacancerregistret (NPCR). IIR innehåller uppgifter om operationer med implantat mot urininkontinens.

Samverkan
Sju reviderade SVF publicerade

Sju standardiserade vårdförlopp (SVF) har uppdaterats under 2019 och är nu publicerade på webbplatsen för införande under 2020.

Samverkan
170 SVF-miljoner till regionerna

Regeringen har beslutat betala ut den andra delen av årets stimulansmedel till regionerna för arbetet med att korta väntetiderna i cancervården. Samtliga regioner får ta del av medlen som fördelas enligt befolkningsmängd.

Samverkan
Uppdaterat vårdprogram för matstrups- och magsäckscancer

Samtliga texter har reviderats i olika omfattning, både faktamässigt och för att bättre anpassas till berörda målgrupper, samt i syfte att ge så konkreta råd som möjligt till olika yrkesgrupper.

Norr
Första uppföljningen av den sjukvårdsregionala cancerplanen

En första uppföljning har gjorts av norra sjukvårdsregionens cancerplan, 2019–2021. Den visar på en fortsatt positiv utveckling av cancervården inom många områden, men även att bristen på kompetens och andra resurser försvårar att nå uppsatta mål, främst när det gäller väntetider. Förbundsdirektionen för Norra sjukvårdsregionförbundet godkände uppföljningen den 4 december 2019.

Samverkan
Analys av utvecklingsområden på barncancerområdet

Sveriges sex barncancercentrum har med stöd av RCC gjort en analys av hur barncancervården kan utvecklas. Det har resulterat i en rapport med en rad konkreta förslag som lämnats till Socialdepartementet.

Norr
Specialister inom cancervården förespråkar rökfrihet

En person som röker förlorar i genomsnitt minst tio år av sitt liv. Till detta läggs ofta ett antal år av ohälsa och försämrad livskvalitet. Flera tusen cancerfall i Sverige kan årligen kopplas till rökning, men att sluta röka minskar risken att drabbas av ett 60-tal olika sjukdomar, däribland minst 14 former av cancer.

Samverkan
Nationella vårdprogram ute på remiss

Fyra nationella vårdprogram och ett SVF går idag ut på remiss till regioner, profession och patientföreningar. Information om sista svarsdatum och aktuella mejladresser finns i följebrevet till respektive dokument.

Samverkan
Innovationsmiljö på cancerområdet får finansiering från Vinnova

SKL har tillsammans med en grupp företag och organisationer beviljats finansiering från Vinnova för att starta en gemensam innovationsmiljö. Med visionen att eliminera cancer som dödsorsak och omvandla cancer till en botbar eller kronisk sjukdom, ska innovationsmiljön bidra till att Sverige blir ledande på förebyggande arbete, upptäckt, diagnostik, behandling och organisation för patientcentrerad uppföljning.

Norr
Prostatacancersymposium till Berghs och Widmarks ära

I november arrangerade Umeå universitet och Regionalt cancercentrum norr tillsammans ett symposium kring prostatacancer, till forskarna Anders Berghs och Anders Widmarks ära. Men någon pensionering – det är det inte tal om.