Maria Edegran är Årets processledare i Västra sjukvårdsregionen

Sidan publicerades 18 maj 2022

Den 18 maj utses Årets processledare 2022 i Västra sjukvårdsregionen. Utmärkelsen tilldelas i år Maria Edegran för hennes mångåriga arbete och engagemang i att driva mammografiscreeningen i regionen.

— Det känns väldigt roligt att få utmärkelsen, det var inget jag hade väntat mig! Men självklart är det alltid trevligt när det arbete man gör uppskattas. Jag vill gärna passa på att ge en stor eloge till min processgrupp där personal från alla regionens mammografiavdelningar är med och bidrar med många bra idéer – tack vare dem flyter processarbetet på mycket lättare, säger Maria Edegran.

Processägare och överläkare vid NU-sjukvården

Maria Edegran är överläkare vid NU-sjukvården och regional processägare för mammografiscreening. Hon får utmärkelsen som Årets processledare i Västra sjukvårdsregionen för det ansvar hon tagit i att utveckla och driva mammografiscreeningen, särskilt under pandemin. Maria har varit processägare sedan 2012, och beskriver uppdraget som att vara spindeln i nätet för de som arbetar med mammografi i regionen.

Maria Edegran— Arbetet i min roll handlar mycket om att samla de olika verksamheterna och hjälpa dem att jobba mot ett gemensamt mål. Det finns ju ganska många mammografienheter i regionen nu, både de som drivs av regionen och de som är upphandlade, och då tror jag det är viktigt att ha en processägare som alla verksamheter kan vända sig till med frågor eller för att få stöd. En stor del av mitt arbete går ut på att hjälpa till att skapa nya kontakter mellan olika personer som har med mammografi att göra, och det känns kul att nu ha byggt upp ett stort kontaktnät och verkligen kunna vara den samlande kraften, berättar Maria.

Oavbrutet arbete under pandemin

Precis som många andra fick även mammografin i regionen ställa om sitt arbetssätt under pandemin. På flera mammografiavdelningar i Sverige togs beslutet att periodvis stänga ned när smittspridningen var som störst, men i Västra sjukvårdsregionen har man hela tiden hållit verksamheten öppen och fortsatt kalla till screening. För att ändå anpassa sig till de rådande rekommendationerna beslutade man att under en period inte kalla kvinnor i den äldsta åldersgruppen, och även boka patienter enligt ett glesare schema för att undvika trängsel och göra tid för de nya smittskyddsrutinerna.

— I början av pandemin var det ganska svårt att veta hur man skulle göra med mammografin och vi diskuterade mycket inom RCC, men landade till slut i att ändå fortsätta med screeningen. Tack vare det har vi inte alls drabbats av så långa köer som man gjort på andra ställen, trots att vi också gjort olika neddragningar. NU-sjukvården har dessutom varit hårt drabbad av att personal blivit sjuka eller behövt bli omplacerade till covid-vården, men idag är vi ändå nästan tillbaka till de normala tidsintervallerna för kallelser till screening. När jag nyligen samlade in data på hur avdelningarna låg till så var de längsta intervallen på 24–25 månader. Vi i regionen har ju bestämt att vi ska kalla till screening efter 21 månader medan Socialstyrelsen rekommenderar 24 månader, och utifrån det tycker jag att vi har gjort ett väldigt bra arbete med att arbeta ikapp.

Utvecklingsområden inom mammografin

Under pandemin var Maria delaktig i att ta fram gemensam information och riktlinjer för hur mammografiavdelningarna skulle jobba. Hon beskriver hur den typen av arbete är typiskt för processägarna, som ofta blir kontaktade från olika håll för att medverka i processer rörande deras område. Maria är till exempel involverad i alltifrån upphandlingen av mammografin till att ta fram ett nationellt kvalitetsregister och ett gemensamt vårdprogram. Ett annat kommande utvecklingsarbete är att se över utbildningen för ST-läkare inom mammografi, för att på sikt försöka säkra en tillräcklig läkarbemanning.

— Det är stor personalbrist generellt inom mammografin, men särskilt är det brist på läkare. Vi har svårt att få till oss ST-läkare inom radiologi och därför tänkte vi nu se över själva upplägget på utbildningsprogrammet, med inspiration från hur Region Halland lagt upp sina utbildningar. Om vi kan få till en gemensam approach i hela Västra sjukvårdsregionen kanske vi kan aktualisera värdet i att få en mammografiplacering under sin utbildning och tydliggöra nyttan för studierektorsgruppen och olika chefer, så det känns som ett väldigt angeläget område, säger Maria.

Kvalitetshöjning och interna förbättringsarbeten

Trots högt arbetstempo och ett hårt uppbokat schema är NU-sjukvårdens mammografienhet idag en av de bästa i landet på att upptäcka bröstcancer. En av anledningarna till det är att man sedan en tid tillbaka börjat arbeta enligt en metod som kallas PGMI, med syftet att höja kvaliteten på bilderna som tas under screeningen. PGMI står för perfect, good, moderate och inadequate, och är ett sätt för sjuksköterskor att utifrån vissa kriterier kunna utvärdera bilderna som tas och även se hur man skulle kunna förbättra dem.

— Om man ska hitta cancer är det ju nödvändigt med tillräckligt bra bilder, både för att man ska kunna se cancern och för att bilderna ska vara jämförbara varje gång patienterna kommer. Det är till stor del en sköterska som heter Berit Thomsen som varit drivande i införandet av den här metoden, och idag har vi ofta en eller ett par sköterskor på varje avdelning som har ansvar för att analysera och ge feedback på bilderna.

Maria Edegran framhåller avslutningsvis att även om en del av uppdraget som processägare går till att samordna möten, kontaktförfrågningar och uppdrag, så handlar också mycket om att blicka inåt i verksamheterna och att lyfta det arbete som redan görs där.

— Som processägare tycker jag det är roligt att kunna nosa upp sådana förbättringsarbeten som man gjort ute på avdelningarna, och bjuda in de ansvariga till andra avdelningar i regionen för att berätta om och sprida kunskapen. Det är väldigt roligt att hitta de positiva krafterna i verksamheterna och viktigt att även se till att uppmärksamma dem ordentligt, avslutar Maria.

Under RCC dagen utsågs även Årets kontaktsjuksköterska 2022 i Västra sjukvårdsregionen.

Karin Janneson är Årets kontaktsjuksköterska i Västra sjukvårdsregionen

Mer information om utmärkelserna samt presentationer av pristagarna i de övriga sjukvårdsregionerna hittar du via länken nedan.

Cancervårdens nyckelpersoner korade till Årets processledare och Årets kontaktsjuksköterska