Karin Janneson är Årets kontaktsjuksköterska i Västra sjukvårdsregionen
Den 18 maj delas priset för Årets kontaktsjuksköterska 2022 ut i Västra sjukvårdsregionen. I år går utmärkelsen till Karin Janneson som uppmärksammas för sitt arbete som kontaktsjuksköterska och teamledare på Skaraborgs sjukhus.
— När jag först fick beskedet blev jag överraskad – oj, ska jag få den utmärkelsen? Men sedan blev jag självklart också väldigt glad, inte minst för att det är roligt att kontaktsjuksköterskorna i cancervården uppmärksammas. Jag vill tacka Birgit Edin för nomineringen, och även alla fina kollegor som ju är en del av utmärkelsen. Kontaktsjuksköterskan har en viktig roll och kan verkligen göra stor skillnad för sina patienter. Dessutom är det ett väldigt, väldigt roligt yrke! säger Karin Janneson.
Teamledare och kontaktsjuksköterska
Karin Janneson har blivit utsedd till årets kontaktsjuksköterska i Västra sjukvårdsregionen för det arbete som hon under många år utfört inom onkologin på Skaraborgs sjukhus. Karin har en lång bakgrund som både specialistsjuksköterska och kontaktsjuksköterska, och sedan hösten 2021 delar hon sin arbetsvardag mellan det kliniska arbetet som kontaktsjuksköterska och att även vara teamledare på onkologimottagningarna i Skövde och Lidköping.
I rollen som teamledare tar Karin ansvar för att samordna och leda sjuksköterskegruppen, samt för att driva utvecklingsfrågor med omvårdnad i fokus. Redan innan hon blev utsedd till teamledare var Karin en drivande kraft bakom flera utvecklingsområden inom onkologin på Skaraborgs sjukhus, bland annat genom att införa arbetet med digitala vårdplaner och digitala vårdmöten på mottagningen i Lidköping.
— Även tidigare i min roll som sjuksköterska tyckte jag det var roligt att vara med och driva utvecklingen framåt. Vi började ju till exempel med att införa nationella digitala vårdplaner för bröstcancer och kolorektalcancer på mottagningen i Lidköping, och i anslutning till pandemin började vi med digitala vårdmöten. Nu planerar vi för att införa och utveckla båda dessa digitala funktioner på hela mottagningen, berättar Karin.
Kontaktsjuksköterskan ser patientens individuella behov
Under pandemin var det särskilt angeläget att undersöka alla möjliga vägar för kontakt mellan vården och patienterna, men Karin tror och hoppas att de digitala vårdmötena kommer fortsätta att vara ett viktigt komplement till övriga funktioner i vården.
— Idag förväntar sig nästan patienterna att kunna ha en digital kontakt med sin läkare eller sjuksköterska om de vill. Och särskilt vi som kontaktsjuksköterskor vill ju kunna ha möjlighet att möta patienterna på deras villkor.
Karin utför sitt kliniska arbete som kontaktsjuksköterska på onkologimottagningen i Lidköping där man tar emot patienter med kirurgisk cancer och urologisk cancer. Vissa av patienterna kommer dit för att få adjuvanta behandlingar efter operationer, medan andra behandlas för kronisk sjukdom. Det innebär att Karin där har patienter som hon varit kontaktsjuksköterska för i alltifrån ett halvår till mer än tio år.
— Oavsett hur länge patienterna går hos oss så har de en egen kontaktsjuksköterska. Även om vi kanske inte ger alla behandlingar, så har kontaktsjuksköterskan det övergripande ansvaret för patientens vård. Vi har samtal med patienten inför och efter behandlingar, och vi står för planering, trygghet och stöd. Den stora fördelen är att eftersom vi träffar patienterna så pass ofta, så kan vi fånga upp deras individuella behov. Vi ska möjliggöra för patienterna att känna sig delaktiga i sin vård, men att de samtidigt får information i lagom takt och har möjlighet att samtala när de själva känner att de behöver det. Att kunna skapa den relationen med sina patienter gör arbetet som kontaktsjuksköterska väldigt givande, säger Karin.
Utvecklingsområden inom onkologin
Karin Janneson berättare vidare om flera kommande utvecklingsområden som hon är engagerad i, där ett av de som hon arbetar med just nu är att komma igång med Min vårdplan ordentligt på de båda mottagningar där hon är teamledare. Dessutom är Karin delaktig i både införandet av individuell patientöversikt (IPÖ) på sina mottagningar och i processgruppen för cancerrehabilitering på Skaraborgs sjukhus.
— Vi började lite försiktigt med IPÖ för bara någon vecka sedan (9:e maj) som ett ytterligare komplement till de redskap vi använder idag. I nuläget gör vi det för patienter med bröstcancer eller prostatacancer och det är läkarna som gör registreringarna i det här första steget. Så småningom kommer det in andra parametrar där även vi sjuksköterskor kommer att vara delaktiga.
I arbetet med cancerrehabilitering ser Karin att en viktig del av arbetet är att införa hälsoskattning för cancerrehabilitering för screening av patientens behov, som en ordinarie del i behandlingen av alla cancerpatienter på Skaraborgs sjukhus. Förutom att införa själva hälsoskattningen behöver man också arbeta fram hjälpmedel och tillvägagångssätt för hur man hanterar det som eventuellt framkommer vid en första screening. Att utveckla teamarbetet genom teamkonferenser för cancerrehabilitering är också ett pågående arbete.
Karin konstaterar att onkologin överhuvudtaget befinner sig i en enorm utveckling just nu, och att detta innebär såväl möjligheter som utmaningar för henne i rollen som teamledare och kontaktsjuksköterska. Både organisationen på arbetsplatserna och mötena med patienter behöver anpassas på bästa sätt efter en verksamhet som är i ständig rörelse framåt.
— Det är många nya arbetsmetoder som ska införas och dessutom utvecklas på ett bra sätt. Det är ju inte bara att införa något nytt, utan alla arbetssätt ska sedan förvaltas och formas rätt vilket kan ta lite tid. Men om allt fungerar bra och vi kontaktsjuksköterskor har rätt förutsättningar, så kan vi göra ett väldigt viktigt arbete för våra patienter, avslutar Karin.
Under RCC dagen utsågs även Årets processledare 2022 i Västra sjukvårdsregionen.
Maria Edegren är Årets processledare i Västra sjukvårdsregionen
Mer information om utmärkelserna samt presentationer av pristagarna i de övriga sjukvårdsregionerna hittar du via länken nedan.
Cancervårdens nyckelpersoner korade till Årets processledare och Årets kontaktsjuksköterska