Den 7 februari hölls öppet hus och sedan dess är verksamheten i full gång. Vi har ställt tre frågor till Carina Mannefred som är utvecklingsledare vid RCC Väst och nu även arbetar deltid som verksamhetsansvarig för Kraftens hus Sjuhärad.
Nyheter
Entusiasmen var stor den 25 januari när studenter som deltagit i utbildningen för kontaktsjuksköterskor hade sin avslutningsdag i Göteborg. Utbildningen består av tre delkurser och ges på halvfart under 1,5 år. Kursupplägg och föreläsare får toppbetyg. Studenternas förbättringsarbeten visar också att det här är en utbildning som ger resultat.
Kraft att leva och ett bättre psykosocialt stöd. Det är målet för Kraftens hus, Sveriges första stödcentrum för cancerdrabbade. Pilotprojektet är resultatet av ett unikt samarbete mellan patienter, närstående, Regionalt cancercentrum väst, forskare från Chalmers, politiker och tjänstemän från Västra Götalandsregionen, samt representanter från en rad välfärdsinstitutioner samt näringslivet inom Borås.
Ett nytt kvalitetsregister för primära tumörer i centrala nervsystemet (CNS) startas upp under 2018. I början av december arrangerades en förberedande utbildningsdag för inrapporterande förvaltningar i Västra sjukvårdsregionen.
Uppdraget som regional processägare för hudcancerprocessen inom Västra sjukvårdsregionen hade ganska länge varit vakant. Med gedigen erfarenhet, intresse för nya tekniker och hälsoekonomiskt tänk, tyckte Olle Larkö att uppdraget kändes helt rätt. Olle ser det preventiva arbetet som oerhört viktigt – för patienter, för vårdpersonal och inte minst för att vårdköerna på sikt ska minska.
Bilden av att utlandsfödda kvinnor i Sverige oftare uteblir från gynekologisk cellprovskontroll behöver nyanseras. En studie från Sahlgrenska akademin, publicerad i tidskriften PLOS One, klargör att utlandsfödda kvinnor deltar i samma utsträckning som svenskfödda med motsvarande utbildningsnivå och inkomst.