Olle Larkö vill se mer preventivt arbete inom sjukvården

Sidan publicerades 30 januari 2018

Uppdraget som regional processägare för hudcancerprocessen inom Västra sjukvårdsregionen hade ganska länge varit vakant. Med gedigen erfarenhet, intresse för nya tekniker och hälsoekonomiskt tänk, tyckte Olle Larkö att uppdraget kändes helt rätt. Olle ser det preventiva arbetet som oerhört viktigt – för patienter, för vårdpersonal och inte minst för att vårdköerna på sikt ska minska.

Olle LarköOlle Larkö, överläkare och professor i dermatologi och venereologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet – värnar om kunskap, kvalitet och patientsäkerhet.

– Att fokusera på ett långsiktigt arbete med förebyggande vård lockade mig när jag hörde talas om uppdraget. Strax före sommaren 2017 började jag som regional processägare vid RCC Väst. Idag är det tyvärr för lite fokus på det preventiva arbetet inom hudcancerområdet. Vi arbetar med människor, sjukvård och sjukhus och jag vill se att arbetsprocesserna inom informationsteknologin får ett bättre flöde, för att vi ska nå en jämlik vård. En bra produkt som kan hjälpa den medicinska utvecklingen framåt får inte fördröjas på grund av central IT-problematik och byråkrati.

Rätt kunskap på rätt plats – för en mer jämlik vård

För att komma vidare med den nya tekniken tycker Olle Larkö att ett tätt samarbete med RCC Väst är betydelsefullt.

– Alla yrkeskategorier inom sjukvården är viktiga och alla gör fantastiska insatser i det dagliga arbetet. Förutom läkare och sjuksköterskor behöver det också satsas mer på folkhälso- och naturvetare.

Han känner ett stort engagemang när det gäller forskning och vill se att nya läkemedel utvecklas men upplever att landstingssystemet i Sverige är en bromskloss.

– Hela processen med först europeiska riktlinjer, sedan svenska och med omarbetningar i 21 olika landsting är tidskrävande. Många duktiga yrkesmänniskor lägger arbetstid på detta istället för att operera eller utöva förebyggande insatser.

Utmaningar inom hudmelanomområdet

Behandling för spridd melanomsjukdom har blivit bättre, men Olle ser helst att det inte ska behöva gå så pass långt för patienterna.

– Förebyggande åtgärder och blixtsnabb vård är de stora utmaningarna. Patient med misstänkt hudcancer ska få komma till en hudklinik direkt, remissförfarandet orsakar långa väntetider. Professionell expertis med lång erfarenhet är viktig för att upptäcka förändringar i tid och jag är både orolig och stark kritisk till apoteken, som erbjuder sina kunder att fotografera och få bedömning av sina hudförändringar i "melanomautomater". Detta vill vi absolut inte ha avslutar Olle Larkö.

 Text: Annika Magnusson