Unikt samarbete kring vård av barn med cancer

Sidan publicerades 30 mars 2022

I västra Sverige har man inom barncancervården sedan flera decennier ett unikt samarbete mellan Barncancercentrum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och länssjukhusen i Västra Götalandsregionen, Region Halland, Region Värmland och Region Jönköpings län, benämns VGR+.

Barncancercentrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset ansvarar för barn med cancer från nämnda regioner. Varje år insjuknar cirka 100 barn i cancer inom området. Barncancercentrum har det övergripande ansvaret för den onkologiska behandlingen och står för den högspecialiserade vården men länssjukhusen har en stor och framträdande roll och står för den mesta av vården av barnen som möjliggör vård närmare där barnet och familjen bor.

Det unika samarbetet är även beskrivet i Chalmers-rapporten Coordination of pediatric oncology care: an explorative Swedish case study och lyfts där fram som ett framgångskoncept.

— På Barncancercentrum ser vi barnen som vårt fortsatta ansvar trots att de får merparten av sin behandling på ett länssjukhus. Vi har väldigt stort förtroende för våra länssjukhus. Vi känner onkologerna där personligen då vi har upparbetat en nära kontakt med varandra på grund av det samarbete vi har. Som onkolog på ett länssjukhus så har man ibland mer kontakt med kollegorna på Barncancercentrum än vad man har med de andra kollegorna på länssjukhuset, säger Jonatan Källström, barnläkare som tidigare jobbade med onkologi på länssjukhus, numera anställd på Barncancercentrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och regional processägare för barncancer.

Två gånger om året bjuds personalen på länssjukhusen in till regiondagar på Barncancercentrum. Då träffas både läkare och sjuksköterskor och får ta del av ny kunskap, nätverka och utbyta erfarenheter med varandra. Vid vissa tillfällen träffas även andra professioner i teamet under dessa dagar som till exempel kuratorer, psykologer, lekterapeuter och sjukhuslärare.

Personal på länssjukhusen och Barncancercentrum har regelbunden och tät kontakt för att diskutera och delge varandra information om barnets vård, behandling, uppföljning och psykosociala situation.

Camilla Häger är specialistsjuksköterska inom barncancervården på Södra Älvsborg sjukhus och har tät kontakt med Barncancercentrum i sitt dagliga arbete fortsätter berätta om samarbetet:

— Vi har även digitala möten med Barncancercentrum och familjerna och personal på länssjukhusen har möjlighet till kompetensutveckling på Barncancercentrum. Vi ser varandra som kollegor fast vi jobbar på olika sjukhus. Alla är tillmötesgående och vänliga och vi jobbar tillsammans. Det är ett lagarbete mellan Barncancercentrum och länssjukhuset. Samarbetet är viktigt för att vi ska jobba så lika som möjligt och för att familjerna ska känna sig trygga och väl omhändertagna oavsett om de befinner sig på Barncancercentrum eller på länssjukhuset.

Kartläggning av barncancerprocessen

Samarbetet kring vård av barn med cancer har kartlagts i rapporten ”Vård av barn och ungdomar med cancer - kartläggning av barncancerprocessen i VGR+” som en del av den nationella satsningen på stärkt cancervård för barn och unga. Kartläggningen beskriver utredning, vård, behandling och uppföljning som utförs av Barncancercentrum och barncancerteamen på länssjukhusen i syfte att bota barn (0–18 år) med blod- och cancersjukdom med så god långtidshälsa som möjligt samt att ge barn med obotlig sjukdom den vård och behandling som ger så god livskvalitet som möjligt.

Processkartläggningen har gjorts för att synliggöra hur samarbetet är utformat och för att skapa en ökad tydlighet i gränsdragningar verksamheterna emellan. Den är framtagen av processgruppen för barncancer i RCC Väst, som består av läkare och sjuksköterskor från samtliga länssjukhus i VGR+ och barncancercentrum samt patient- och närståenderepresentanter.

Vård av barn och ungdomar med cancer – kartläggning av barncancerprocessen i VGR+ (pdf, nytt fönster)