Förbättringsarbeten i fokus under regiondag för SVF-koordinatorer
Under regiondagen för koordinatorer för standardiserade vårdförlopp (SVF) presenterades två goda exempel på förbättringsarbete inom vårdförloppet för prostatacancer och tjock- och ändtarmscancer. Det gavs även en lägesbild av hur det går med det övergripande arbete med standardiserade vårdförlopp på nationell och regional nivå.
I år har ambitionsnivån höjts för SVF, bland annat ska inklusionsmålet vara uppnått sammantaget alla förlopp, samtliga regioner ska skicka ut SVF PREM enkäter och ett nytt vårdförlopp ska införas.
Regionala cancercentrum i samverkan arbetar kontinuerligt med att bland annat stötta regionerna i att kvalitetssäkra data i väntetidsdatabasen och följa upp och visa statistik via databasen.
– De senaste åren har VGR nått 70 procent målet och ser även ut att klara det i år. För vårdförlopp som inte når 70 procents målet kan det bero på att verksamheterna inte registrerar eller att de inte arbetar enl. SVF. Några förlopp som till exempel buksarkom och neuroendokrina buktumörer har svårt att nå 70 målet då deras diagnoser hamnar i andra vårdförlopp. 80 procent målet även kallat ledtidsmålet ligger VGR runt 40 procent i måluppfyllelse. Lungcancer livmoderhalscancer och urinblåsa är förlopp som ligger långt ifrån ledtidsmålet. Blodcancerdiagnoserna når nästan 80 procentsmålet och en av orsakerna är att de inte är i behov av operation och strålning, säger Marie Boëthius, regional SVF-samordnare.
En av de största anledningarna till att ledtiderna inte uppfylls eller blir bättre är bristen på sjuksköterskor och vårdplatser. Men det är även brist på andra specialister som patologer, radiologer, framför allt inom mammografi.
Flaskhalsar inom standardiserat vårdförlopp för prostatacancer på Skaraborgs sjukhus i Skövde
På Skaraborg sjukhus i Skövde har SVF koordinatorerna tillsammans med prostatacancerprocessen tittat på delledtiderna i SVF INCA för att identifiera flaskhalsar och förbättra ledtiderna.
– När vi började titta på delledtiderna kunde vi identifiera olika utmaningar inom vårdförloppets och arbeta med att införa små förbättringar i alla steg, säger Marie-Louise Malmlöf, SVF-koordinator på Skaraborgs sjukhus i Skövde.
Utmaningar som identifierats handlar i det första steget från start av SVF till remissankomst om ofullständiga remisser. Beskrivning av uppfyllda kriterier, SVF-märkning och övriga väsentliga uppgifter till exempel kontraindikationer mot MR saknades. Det tog också lång till för SVF-märkt remiss att komma till mottagningen.
– För att få bättre kvalitet på remisserna skapade vi ett informationsblad till primärvården som skickats ut med ett halvårsmellanrum. Återkoppling ges på ofullständiga remisser genom en återkopplingsblankett som skickas direkt till inremitterande läkare och processledaren har haft ett digitalt möte med primärvården och informerat om urologin, berättar Ulrika Forsell, SVF-koordinator.
Även från remissankomst till ett första besök identifierades flaskhalsar som handlade om remisser. Det är ett stort antal remisser som kommer till urologmottagningen, postfunktionen fungerade inte optimalt och svar på MR var inte klart vid ett första besök.
– Nu sorteras och prioriteras SVF-remisserna av postfunktionen så att SVF remisser kan bedömas först. Det finns särskilda lådor för SVF remisser och rutiner för hur remisserna ska hanteras, fortsätter Ulrika Forsell.
En standardtext till röntgenremiss för MR har tagits fram och tidsbokningen bevakar så att svar från MR kommer in i tid och om inte ges tiden till första besök till en annan patient.
I steget från första besök till diagnosbesked identifierade även här utmaningar gällande bristfällig SVF-märkning av remisser till patologen Tydlig SVF-märkning av PAD-remiss, särskild information till stafettläkare och en undersköterskefunktion som hjälper till att bevaka SVF-märkningen har tagits fram.
– Tillsammans har vi uppnått ett standardiserat och effektivt arbetssätt och fått till en bättre kvalitet på inkommande remisser. Vi har kunnat lämna snabbare diagnosbesked för benigna svar och fått till ett ökat samarbete internt och externt. Att alla funktioner varit delaktiga i förbättringsarbetet har varit en framgångsfaktor, avslutar Marie-Louise Malmlöf.
Förbättringsarbete minskade felregistreringar inom vårdförloppet för tjock- och ändtarmscancer på Östra sjukhuset, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Kristina Danielsson och Marilou Esguerra arbetar som SVF-koordinatorer och kontaktsjuksköterskor inom vårdförloppet för tjock- och ändtarmscancer på Östra sjukhuset, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
– Vi har bra koll på förloppet och vet vad som fungerar. Genom åren har vi lagt mycket tid på felregistreringar och vi upplevde att det var en del oklarheter kring vem som gör vad kring registreringen och när det ska registreras. Ett omtag behövdes, berättar Marilou Esguerra.
En skriftlig lathund av kodningsvägledningen sammanställdes och genomgång gjordes med endoskopimottagningarna kring hur registreringen ska göras.
– Nu har vi färre patienter på fellistan och som inte avslutnas tack vara regelbundna avstämningar och återkoppling till de som behöver göra registreringen, säger Kristina Danielsson.
Kirurgmottagningen på Östra sjukhuset upplever precis som på Skaraborgs sjukhus i Skövde att remisserna som kommer in är ofullständiga och tar mycket tid att hantera.
– Vi bedömer alla remisser och tar kirurgläkare till hjälp och skriver remissvar som innehåller en standardtext. Varje gång vi skickar tillbaka en remiss så skickas remisskriterierna med. Tyvärr upplever vi att det fortfarande är många remisser som inte uppfyller kriterierna men förhoppningsvis kommer det att bli bättre och bättre, säger Kristina Danielsson.
En uppskattad dag
– Det var en bra dag med givande workshops under den senare delen av dagen. Många uppskattade att åter kunna träffas fysiskt och få uppdatering kring SVF nationellt och regionalt. Dagen avslutades med att deltagarna bidrog till ett ordmoln som en utvärdering av dagen, avslutar Marie Boëthius.