Idag går ett antal nationella vårdprogram och standardiserade vårdförlopp för cancer ut på remiss.
Nyheter
Hur kan RCC:s arbete med den nationella cancersatsningen bäst integreras i den nationella kunskapsstyrningen? Den frågan diskuteras i en rapport som tagits fram av konsultföretaget Lumell på uppdrag av styrgruppen för Nationellt system för kunskapsstyrning, SKS.
Sedan 2020 har RCC varit utgivare av nationella versioner av Min vårdplan, både digitalt via 1177 och för utskrift via cancercentrum.se.
Trots läget med covid-19-pandemin har arbetet med utveckling inom barncancerområdet kunnat fortsätta. Det visar en ny delrapport som RCC nyligen lämnade till Socialdepartementet.
Den 30 september lämnade Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) en delrapport till Socialdepartementet om överenskommelse med staten om jämlik och effektiv cancervård. I rapporten framgår att cancervården trots rådande läge med covid-19-pandemin ändå fungerat mycket väl, med tydliga och positiva resultat.
Patienter som utretts för misstanke om cancer enligt standardiserat vårdförlopp (SVF) är överlag nöjda med sin upplevelse av vården – även under pågående covid-19-pandemi. Det visar RCCs senaste mätresultat.
En ny rapport från RCC visar att det finns goda förutsättningar att utveckla uppföljning och förbättring av cancervården med stöd av kvalitetsregistren.
Nu finns en reviderad version av det nationella vårdprogrammet för mantelcellslymfom (MCL) och det standardiserade vårdförloppet för lymfom och kronisk lymfatisk leukemi (KLL).
Sommaren 2021 avslutades det projekt som under åren 2018–2021 inneburit utveckling och implementering av Individuell patientöversikt (IPÖ) för åtta cancerdiagnoser. Nu pågår implementering av IPÖ i klinisk rutin i verksamheter runt omkring i landet. Hittills har 47 000 patienter kunnat dra nytta av IPÖ som nu etableras som ett av RCCs kunskapsstöd för cancervården.
Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket (TLV) genomför just nu en så kallad temaspaning inom bilddiagnostik med fokus på radiologi och patologi. De efterlyser därför förslag på medicinska produkter på området.
Det nationella vårdprogrammet för tjock- och ändtarmscancer (kolorektalcancer) är nu uppdaterat och publicerat i Kunskapsbanken, på cancercentrum.se. Vårdprogrammet riktar sig till hälso- och sjukvårdspersonal som möter dessa patienter före, under och efter behandling.
Det nationella vårdprogrammet för AML har våren 2021 genomgått en mindre uppdatering vilken godkändes av RCC i samverkan den 29 juni 2021.
Det första vårdprogrammet för hudlymfom fastställdes av RCC i samverkan i december 2019 och uppdaterades första gången i juni 2020. Vårdprogrammet har nyligen uppdaterats och en ny version har fastställts av RCC i samverkan den 29/6 2021.
Sammanlagt sex nationella Min vårdplan finns nu tillgängliga för att ge patienterna större trygghet och delaktighet i cancervården. De nationella versionerna bidrar till en ökad jämlikhet och förbättrad kvalitet på den information som lämnas till patienter med cancer.
Snabbare tillgång till nya behandlingsmetoder för patienter med cancer, större delaktighet och ännu högre kvalitet i cancervården genom ett mer strukturerat samarbete av alla involverade enheter kring patienten. Det är några av målen när Skånes universitetssjukhus (Sus) söker för att bli ett Comprehensive Cancer Centre tillsammans med Regionalt cancercentrum syd, Lunds universitet, Medicinsk service och palliativ vård inom primärvården.
RCC följer årligen upp om användningen av nya cancerläkemedel följer EMAs godkända indikationer och NT-rådets rekommendationer. Uppföljningen ska identifiera eventuella regionala skillnader i användning och implementering i syfte att eftersträva en optimal och jämlik tillgång till cancerläkemedel i hela landet. Regionernas inrapportering måste dock bli mycket bättre för att regionala jämförelser ska bli meningsfulla.
SveaPriset instiftades 2007 och belönar den bästa innovationsidén inom eHälsa. Priset uppmärksammar innovativa lösningar för eHälsa som bidrar till effektivitet och kvalitet inom hälso- och sjukvården, tandvården, omsorgen och socialtjänsten. Syftet är att stimulera IT-innovationer som förnyar och förbättrar svensk vård och omsorg.
Individuell patientöversikt (IPÖ) och Min vårdplan är två av de kunskapsstöd för cancervården som RCC erbjuder. Verktygen skiljer sig åt och används till olika ändamål, men båda med det gemensamma syftet att effektivisera och underlätta vårdpersonalens arbete samt att öka patientens delaktighet och förståelse.
Covid-19-pandemin orsakar uppskjutna vårdbehov inom många diagnosområden. Jämfört med hur många tumörer som normalt brukar diagnosticeras under ett år var antalet lägre under 2020 på grund av pandemin. Det betyder att flera tusen personer bär på en ännu oupptäckt och obehandlad tumör som i många fall kommer att behöva vård under det närmaste året.
Idag går sex nationella vårdprogram och ett standardiserat vårdförlopp för cancer ut på remiss. Samtliga är revideringar av befintliga dokument.