För att ta reda på patienternas upplevelser av att utredas enligt standardiserade vårdförlopp (SVF) får patienten en enkät sex till tio veckor efter avslutad utredning. Både patienter som fått ett cancerbesked och de som avslutat SVF av någon annan orsak får enkäten.
Periodfiltret 2018 innehåller just nu resultat för enkäter som skickats ut under januari – juni 2018. Under första halvåret har 27 084 enkäter skickats ut, med en svarsfrekvens på 56 procent (15 252 svar).
Periodfiltret 2017 innehåller sammanlagda resultat från alla enkäter som skickats ut under januari – december 2017, med ett uppehåll för perioden april – juni på grund av leverantörsbyte. Under de tre kvartalen har totalt 36 473 enkäter skickats ut, med en svarsfrekvens på 57 procent (20 717 svar).
Nitton av enkätens 33 frågor är indelade i sju dimensioner. Patienten besvarar frågorna genom att välja ett svarsalternativ, oftast på en skala från 1 till 5, där 1 är sämst och 5 bäst. I diagrammet redovisas en medelpoäng för frågorna inom respektive dimension.
Med muspekaren ovanför (eller med ett klick på) en stapel i diagrammet visas detaljerad data.
Se vilka frågor som ingår i respektive dimension i SVF-enkäten
Mer information om dimensioner och Nationell patientenkät, se länkar till höger.
Patienternas helhetsintryck av sin kontakt med vården får bedömas som gott. Som framgår av diagrammet har 86 procent av samtliga svarande uppgett att de fått sitt aktuella behov av vård tillgodosett.Det är små skillnader mellan kvinnor och män (87 % respektive 86 %) medan det skiljer mer mellan de som mottagit ett cancerbesked (89 %) och de som visat sig inte ha cancer (84 %).
Dimensionen respekt och bemötande uppvisar också höga siffror med ett dimensionsvärde på 93. Här finns det ingen skillnad mellan kvinnor och män. En marginell skillnad finns mellan de som avslutat SVF med en cancerdiagnos (94) och de som fått andra utredningssvar (92).
De patienter som mottagit ett cancerbesked och startat sin första behandling är mer nöjda med utredningsförloppet än de patienter vars utredning visat att misstanken om cancer kunnat avskrivas. Detta gäller för samtliga dimensioner förutom tillgänglighet, där grupperna är lika nöjda.
En jämförelse mellan 2017 och 2018 visar att svarsmönstren håller i sig över tid, både inom dimensioner och för enskilda frågor.
Mer detaljerad redovisning av svaren på alla frågor finns på patientenkat.se
Enkätsvaren visar även att det finns flera förbättringsområden. Ca 60 % av de patienter som fick ett cancerbesked svarar att de blivit uppmanade att ta med någon närstående eller ha någon hos sig när de skulle få besked om utredningens resultat.
Medan drygt 95 % av patienterna som fick en cancerdiagnos blivit informerade om att de utretts för symtom som möjligen kan bero på cancer var motsvarande siffra för dem som inte fått en cancerdiagnos 77 %. Av de telefonsamtal som kommer in angående enkäten framgår att vården måste vara tydligare med att patienten utreds för symtom som möjligen kan bero på cancer.
Standardiserade vårdförlopp införs inom cancervården för att förbättra tillgängligheten, korta väntetiderna samt öka patienternas delaktighet och nöjdhet. Uppföljning av patienternas upplevelse av vården när det gäller väntetider, samordning och information ingår därför som en viktig del i överenskommelsen om satsningen Kortare väntetider i cancervården.
Patienter som träffar en kontaktsjuksköterska och/eller koordinator får information om att de kan komma att få en enkät. Vid det mötet finns möjlighet att ställa frågor. När enkäten skickas till patienten finns mer information i ett följebrev.
Förhandsinformation om enkäten, att använda i verksamheten, utformas av varje enskilt landsting/region. Det finns dock ett nationellt framtaget tryckbart vykort att använda för detta ändamål för de som önskar använda det.
Vykort för att förhandsinformera patienter om PREM-enkäten (pdf)
PREM står för Patient Reported Experience Measures. På svenska kallas det patientrapporterade erfarenhetsmått.
projektledare PROM/PREM