För att förbättra tidig diagnos har en ny forskningsstudie, finansierad av RCC Stockholm Gotland, undersökt möjligheten att använda maskininlärning för att identifiera patienter med ökad risk för metastaserad kolorektalcancer (MCRC) inom primärvården. Studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Scandinavian Journal of Primary Health Care, visar att detta riskvärderingsverktyg har stor potential att komma till nytta i vården.
Nyheter
Under hösten har Kraftens hus, som har initierats av Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland, startat upp en ny, efterlängtad verksamhet.
I ett förbättringsprojekt som genomförs på Kirurgkliniken på Danderyds sjukhus granskas patienternas upplevelse efter genomgången behandling för kolorektalcancer – utifrån hur de själva beskriver sitt mående på hälsoskattningen. Målet med projektet är att skapa skriftliga riktlinjer för strukturerad cancerrehabilitering baserade på patientens egen upplevelse.
Sveriges första pilotstudie för lungcancerscreening i Stockholm har gett lovande resultat. Tio kvinnor, som tidigare var utan symtom, har tack vare tidig upptäckt fått botande behandling för lungcancer. Därtill har genomförandet av studien fungerat bra, och deltagarantalet har varit högre än väntat.
Kraftens hus Stockholm har lanserat ett nytt pilotprojekt för att ge cancerpatienter med särskilda behov bättre stöd. Projektet, som finansieras av Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland, innebär att patienter kan få en personlig cancernavigator.
En reviderad version av det nationella vårdprogrammet för hypofystumörer har nu fastställts av RCC i samverkan och publicerats på cancercentrum.se.
Södersjukhusets strålbehandlingsenhet testar en ny metod för att förbereda patienter som ska genomgå strålbehandling för prostatacancer. Personalen upplevde att patienterna hade svårt att uppfatta instruktionerna innan strålstart. Undersköterskor på avdelningen började därför ringa upp patienten innan, gå igenom kallelsen och svara på frågor. Tidigt visade det sig att samtalet fångade upp och minskade oron hos patienten samt skapade en bättre kontakt mellan patient och sjukvård. Resurser på avdelningen kunde nyttjas på ett effektivare sätt – och dessutom minskade om- och avbokningarna avsevärt.
Det är inte ovanligt att cancerpatienter använder eller har frågor om komplementära och integrativa metoder (KIM) under sin cancerbehandling. Kan jag slippa tabletter mot illamående om jag äter ingefära? Kan yoga dämpa vallningar? För att kunna bemöta patienternas frågor på ett professionellt och kunskapsbaserat sätt har onkologiska kliniken vid Södersjukhuset i Stockholm satsat stort – 75 procent av personalstyrkan under våren 2024 har utbildats om KIM.
Regeringens särskilda nationella satsning på cancervården under 2024 med 220 miljoner kronor har bidragit till många och ambitiösa förbättringsförslag i hela landet. Varje RCC har tagit emot ansökningar och fördelar varsin del av medlen mellan initiativ i respektive sjukvårdsregion. Av de 50 ansökningar som skickats in till RCC Stockholm Gotland har 28 valts ut.
Artikelserie: 3/4 Forskning Barncancersatsningen har möjliggjort ett utbyte av kunskap och erfarenheter mellan Astrid Lindgrens Barnsjukhus (ALB) och Karolinska Universitetssjukhuset med ett av de största barnsjukhusen i världen The Hospital for Sick Children (SickKids) och Princess Margaret inom områdena omvårdnad, forskning, radioterapi och palliativ vård av barn med cancer. Under hösten 2023 besökte olika grupper med varierade yrkesroller Kanada.
Artikelserie: 2/4 Omvårdnad Barncancersatsningen har möjliggjort ett utbyte av kunskap och erfarenheter mellan Astrid Lindgrens Barnsjukhus (ALB) och Karolinska Universitetssjukhuset med ett av de största barnsjukhusen i världen The Hospital for Sick Children (SickKids) och Princess Margaret inom områdena omvårdnad, forskning, radioterapi och palliativ vård av barn med cancer. Under hösten 2023 besökte olika grupper med varierade yrkesroller Kanada.
Artikelserie: Nr 1/4 Barnradioterapi Barncancersatsningen har möjliggjort ett utbyte av kunskap och erfarenheter mellan Astrid Lindgrens Barnsjukhus (ALB) och Karolinska Universitetssjukhuset med ett av de största barnsjukhusen i världen The Hospital for Sick Children (SickKids) och Princess Margaret inom områdena omvårdnad, forskning, radioterapi och palliativ vård av barn med cancer. Under hösten 2023 besökte olika grupper med varierade yrkesroller Kanada.
Under en heldag i Stockholm samlades närmare fyrtio kontaktsjuksköterskor inom barnonkologin. Deltagarna knöt nya och värdefulla kontakter och delade med sig av sina erfarenheter.
Från den 1 januari gäller nya regler för canceranmälan till Cancerregistret. Gabrielle Gran, nationell koordinator för Cancerregistret, bedömer att klinikernas inrapporteringsbörda kommer att minska med en tredjedel. Just nu jobbar RCC för att nå ut med de nya reglerna till alla klinker.
Efter åtta år har projektet med hälsoinformatörer äntligen fått en forskningsstudie att luta sig mot. I forskningen har man undersökt arbetssätt, strategier och utmaningar. Arbetet som årens alla hälsoinformatörer har lagt ner är guld värt. Det är både hälsoinformatörernas initiativtagare och processledare för Jämlik vård Arja Leppänen och samordnare Desiree Branovici överens om. Forskningsresultaten ger energi att fortsätta jobba för att öka kunskapen om levnadsvanor – som främjar cancerprevention och tidig upptäckt.
Varje år får cirka 3 000 kvinnor i Sverige en gynekologisk cancerdiagnos – livmoderhalscancer, livmodercancer, äggstockscancer, vulvacancer eller vaginalcancer – och incidensen ökar. En femårig tvärsnittsstudie, baserad på Cancerregistret och patientenkäter, visar signifikanta skillnader i hälsorelaterad livskvalitet (HRQoL) mellan inrikes och utrikes födda kvinnor med gynekologisk cancer.
Ett nystartat samarbete mellan RCC Stockholm Gotland och Karolinska Universitetssjukhuset har målsättning att erbjuda individanpassad cancerprevention för individer med ärftligt förhöjd risk för cancer.
Att eftersträva en jämlik cancervård är en självklarhet, det gäller också för personer som befinner sig i ett palliativt skede. Därför har den palliativa processen på RCC Stockholm Gotland studerat hur sjukvården i Region Stockholm fungerar under livets sista år. Men hur ser det ut om man förutom sin cancersjukdom också är skör (frailty) av andra orsaker, exempelvis har demens eller psykisk ohälsa?
Elinor Nemlander, specialist i allmänmedicin och doktorand på KI, är tre år in i forskningen som utgår från temat tidig upptäckt och tidiga fynd av cancer i primärvården. Genom att använda bland annat Machine Learning (ML), en typ av AI-modell, hoppas hon bidra till att hitta cancer tidigare. RCC Stockholm Gotland stöttar forskningsprojektet ekonomiskt.
I Stockholm pågår en ny satsning på palliativ vård av barn. SOL-teamet är en tvärdisciplinär arbetsgrupp som både konsulterar vårdpersonal vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset kring symtomlindring och livskvalitet, och direkt stöttar patienterna antingen på kliniken eller i hemmen. Pilotprojektet är en del av den nationella barncancersatsningen.