RCC har tagit fram en checklista för att underlätta implementeringen av vårdprogram för cancerrehabilitering för vuxna. Erika Gotheim, projektledare, har använt checklistan vid införandet av vårdprogram cancerrehabilitering för barn och ungdom i Region Mellansverige. Här är hennes erfarenheter.
Nyheter
I Mellansverige satsas det på barncancer. Projektet virtuell klinik, ska göra det lättare för barn i hela sjukvårdsregionen att få hjälp.
Regeringens särskilda nationella satsning på cancervården under 2024 med 220 miljoner kronor har bidragit till många och ambitiösa förbättringsförslag i hela landet. Varje RCC har tagit emot ansökningar och fördelar varsin del av medlen mellan initiativ i respektive sjukvårdsregion. Av de 124 ansökningar som skickats in till RCC Mellansverige har 66 valts ut och beviljats projektmedel.
När någon får cancer påverkas hela familjen, även barnen. Vårdens lagstadgade uppgift är att hjälpa den sjuke men också att uppmärksamma barn som närståendes behov.
Från den 1 januari gäller nya regler för canceranmälan till Cancerregistret. Gabrielle Gran, nationell koordinator för Cancerregistret, bedömer att klinikernas inrapporteringsbörda kommer att minska med en tredjedel. Just nu jobbar RCC för att nå ut med de nya reglerna till alla klinker.
Nytt beslut från NT-rådet angående trastuzumab deruxtecan (andra, istället för tredje linjens behandling).
Som ett led i den nationella barncancersatsningen initieras en sjukvårdsregional satsning för att utveckla den palliativa vården av barn i Mellansverige. Satsningen är tvådelad; dels införs palliativa ombud på de sjukhus som behandlar barn med cancer, dels ges respektive region i Mellansverige möjlighet att ansöka om medel för utvecklingsprojekt inom palliativ vård av barn.
Texten uppdaterades 18 januari 2023. Att överleva cancer innefattar inte bara att ta sig igenom en cancerbehandling. Det handlar också om att efteråt kunna leva med de svårigheter sjukdomen, eller behandlingen, ibland ger. Livskvaliteten för barn och ungdomar som behandlats för hjärntumörer är i genomsnitt lägre än för barn med andra cancerformer. I takt med att överlevnaden efter barncancer ökar, ökar även behovet av rehabilitering.
RCC Mellansverige beslutade 2018 att satsa på samverkan mellan patientföreningar runt om i sjukvårdsregionen. Det bidrog till att det i Örebro och Gävleborg finns samverkansprojekt där patientföreningar gått ihop och bildat träffpunkter för patienter och närstående. Förhoppningsvis dyker liknande träffpunkter upp i fler regioner under 2021.
Under hösten 2020 bytte RCC Uppsala Örebro namn till RCC Mellansverige. En följd av namnbytet är att våra medarbetare på RCC Mellansverige och RBC Mellansverige nu fått nya e-postadresser.
Uppsala Örebro sjukvårdsregion byter namn till Sjukvårdsregion Mellansverige, vilket innebär att även RCC Uppsala Örebro byter namn. Nytt namn blir RCC Mellansverige.
Den S-formade ”nya urinblåsan” av tunntarm fungerar bättre efter operation av urinblåsan än den U-formade. Det visar forskning från Universitetssjukhuset Örebro. – Studien visar att den S-formade blåsan av tunntarm gav minst urinläckage efter att urinblåsan opererats bort, säger Tomas Jerlström, överläkare på urologiska kliniken vid USÖ tillika processledare för RCC:s sjukvårdsregionala vårdprocessgrupp för urinblåse- och urinvägscancer, i ett pressmeddelande.
Regionala cancercentrums patient- och närståenderåd (PNR) ingår som ett självständigt råd i respektive RCC:s organisation. Rådet ska bevaka patient- och närståendeperspektivet i cancervården och det arbete som bedrivs inom RCC, i syfte att möta patienters och närståendes behov på ett bättre sätt under hela vårdprocessen.
När all botande och bromsande behandling avslutas och vården övergår till palliativ vård i livets slutskede hålls brytpunktssamtal. Tack vare palliativa ombud har utvecklingen av den palliativa vården i Värmland gått framåt, och antalet brytpunktssamtal ökat.
Under 2019 gör Regionalt cancercentrum Uppsala Örebro en satsning på samverkan mellan olika patientföreningar inom cancerområdet i sjukvårdsregionen. Totalt finns 700 000 kronor, fördelat på 100 000 kronor per region/landsting, för föreningarna att söka.
Sedan 2015 har Regionalt cancercentrum Uppsala Örebro arbetat med regional nivåstrukturering. Nu publiceras en ny lägesrapport med syfte att översiktligt presentera utvecklingen av nivåstruktureringsarbetet i Uppsala-Örebroregionen.
Just nu pågår ett stort revideringsarbete av den regionala cancerplanen 2016 - 2018 vid RCC Uppsala Örebro. Målet är att den nya versionen ska vara mer kortfattad än den tidigare och ha en tydlig inriktning på de åtgärder som ska förbättra cancervården för patienterna. Målen i planen ska vara färre än tidigare men noga utvalda utifrån vår sjukvårdsregions behov, de ska vara utmanande men möjliga att uppnå under den kommande treårsperioden.
Region Örebro län har tagit fram riktlinjer för det fortsatta arbetet med standardiserade vårdförlopp (SVF). Riktlinjerna gäller för fortsatt drift, verksamhetsutveckling och uppföljning av SVF efter införandet.
År 2016 har det pågått 260 cancerstudier i hälso- och sjukvårdsregionen. De dominerande diagnosområdena har varit blod-/lymfom-, bröst- och mag- och tarmcancer. Det är ungefär lika stor fördelning av studier som finansierades av företag som från akademin. Det visar rapporten som är en sammanställning över pågående cancerstudier i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion och som har tagits fram i samverkan mellan Forum Uppsala-Örebro och Regionalt cancercentrum (RCC) Uppsala Örebro.
Patientföreträdarutbildningen den 7 november, arrangerad av RCC Uppsala Örebro, var väl sammansatt med vältäckande och intressant program och syftade till att stärka patient- och närståendeföreträdarna i deras arbete. Utbildningen var främst avsedd för nya patientföreträdare men också för dem som har varit verksamma ett tag men inte fått liknande utbildning tidigare. Vid RCC Uppsala Örebro finns patient- och närståendeföreträdare bland annat representerade i patient- och närståenderådet, vårdprocessgrupper och kontaktsjuksköterskenätverken.