Nyheter

Nyheter från Samverkan
Samverkan
Nytt stöddokument med fokus på alarmsymtom vid misstanke om cancer hos barn och ungdom

RCC:s nationella arbetsgrupp (NAG) för barncancer har i samarbete med Barnläkarföreningens sektion för Pediatrisk hematologi och onkologi tagit fram ett nytt stöddokument som ska underlätta för vårdgivare att identifiera barncancer hos barn och unga.

Norr
Nyinrättat kompetenscentrum i norr ska ge mer jämlik vård för barn med palliativa vårdbehov

Den 3 februari invigdes Pediatriskt palliativt kompetenscentrum, PPKC. Syftet med satsningen är att möjliggöra en jämlik palliativ vård av barn i norra sjukvårdsregionen, oavsett diagnos, bostadsort och vårdform.

Mellansverige
Smart checklista gör införande av vårdprogram enklare

RCC har tagit fram en checklista för att underlätta implementeringen av vårdprogram för cancerrehabilitering för vuxna. Erika Gotheim, projektledare, har använt checklistan vid införandet av vårdprogram cancerrehabilitering för barn och ungdom i Region Mellansverige. Här är hennes erfarenheter.

Samverkan
Läget för vårdprogram cancerrehabilitering för barn och ungdom kartläggs i Södra sjukvårdsregionen

Nu pågår implementeringen av nationellt vårdprogram cancerrehabilitering för barn och ungdom i sjukvårdsregionerna. Ingrid Tonning Olsson, neuropsykolog på Skånes universitetssjukhus, leder ett projekt för att kartlägga hur väl vårdprogrammet följs i Södra sjukvårdsregionen. Genom intervjuer på fem sjukhus undersöker hon hur läget ser ut idag och vilka utmaningar som finns, med målet att vara en del av den nationella implementeringen.

Samverkan
Uppdaterat vårdprogram för långtidsuppföljning efter barncancer - fler insatser mot sena komplikationer men även kvarstående utmaningar

Allt fler överlever cancersjukdom i barndomen och har ett långt vuxenliv framför sig. En del får komplikationer av behandlingen redan under uppväxten som fortsätter att påverka det dagliga livet medan andra löper risk för hälsoproblem som debuterar senare i vuxen ålder. Det nationella vårdprogrammet för långtidsuppföljning efter barncancer, som innefattar uppföljningsrekommendationer både under uppväxten och det fortsatta vuxenlivet, har nu reviderats för tredje gången och godkänts av RCC i samverkan.

Väst
Barnonkologihandboken är uppdaterad

För att säkerställa ett aktuellt och relevant innehåll har en mindre uppdatering av boken genomförts under våren 2024.

Samverkan
Årets SIBO-konferens gav mersmak – nu vill man stärka organisationen för nätverkande och kompetenshöjning

Den 15–16 maj anordnades konferensen för Sjuksköterskor inom barnonkologi (SIBO). I år med fokus på hjärntumörer. Konferensen var välbesökt med engagerade deltagare som hoppas på fler tillfällen att mötas och utbyta erfarenheter. RCC:s Nationella arbetsgrupp (NAG) för barncancer stöttar SIBO i arbetet att driva organisationen framåt.

Mellansverige
Virtuell klinik – Ett steg i barncancersatsningen i Mellansverige

I Mellansverige satsas det på barncancer. Projektet virtuell klinik, ska göra det lättare för barn i hela sjukvårdsregionen att få hjälp.

Samverkan
Utveckling av barncancervården under 2023

I en nyligen publicerad årsrapport presenterar den nationella arbetsgruppen för barncancer framsteg och insatser som gjorts under 2023 för att förbättra vårdkvaliteten för barn och unga.

Samverkan
Nationellt arbete ledde till invigning av intermediärvårdssalar på Barnkliniken i Umeå

I början på maj invigdes intermediärvårdssalarna på Norrlands Universitetssjukhus (NUS) i Umeå. Nu kan svårt sjuka barn med cancer erbjudas säkrare vård i salarna och personalens arbetsmiljö förbättras ytterligare. Arbetet med att öppna salarna är ett resultat av ett regionalt initiativ i Göteborg som den nationella arbetsgruppen för barncancer har arbetat vidare med och som nu införs på barnkliniken.

Mellansverige
Skriftliga rutiner behövs för att barn som närstående ska få det stöd de har rätt till

När någon får cancer påverkas hela familjen, även barnen. Vårdens lagstadgade uppgift är att hjälpa den sjuke men också att uppmärksamma barn som närståendes behov.

Samverkan
Lansering av Min vårdplan i barncancervården och ny version av Min vårdplan ALL barn

Nu blir det lättare för barn att läsa texterna i nya versionen av Min vårdplan akut lymfatisk leukemi (ALL). För alla barn som får cancer finns nu även Min vårdplan i barncancervården som kan användas oavsett diagnos.

Samverkan
Det första nationella vårdprogrammet för cancerrehabilitering för barn och ungdomar lanseras

RCC lanserar ett efterfrågat vårdprogram för cancerrehabilitering för barn och ungdomar. Vårdprogrammet ska ge vårdpersonal tydliga, evidensbaserade rekommendationer för hur tidiga och sena komplikationer av cancer och cancerbehandling för barn och ungdomar kan förebyggas, utredas och behandlas.

Väst
Psykosociala avstämningssamtal fångar upp tiden på sjukhuset

På Södra Älvsborg sjukhus infördes psykosociala avstämningssamtal efter avslutad behandling mot barncancer som ett projekt. Idag är avstämningssamtal en del av det dagliga arbetet och erbjuds till alla familjer med ett barn som blivit behandlad mot cancer.

Stockholm Gotland
Fler farmaceuter, fokus på barnets allmäntillstånd och tröjor med dragkedja i halsen – barnonkologen tog med sig flera lärdomar efter studiebesöket på SickKids

Artikelserie: 2/4 Omvårdnad Barncancersatsningen har möjliggjort ett utbyte av kunskap och erfarenheter mellan Astrid Lindgrens Barnsjukhus (ALB) och Karolinska Universitetssjukhuset med ett av de största barnsjukhusen i världen The Hospital for Sick Children (SickKids) och Princess Margaret inom områdena omvårdnad, forskning, radioterapi och palliativ vård av barn med cancer. Under hösten 2023 besökte olika grupper med varierade yrkesroller Kanada.

Stockholm Gotland
Nya insikter och möjlighet till erfarenhetsutbyte inom radioterapi – när Karolinska Universitetssjukhuset besökte Toronto

Artikelserie: Nr 1/4 Barnradioterapi Barncancersatsningen har möjliggjort ett utbyte av kunskap och erfarenheter mellan Astrid Lindgrens Barnsjukhus (ALB) och Karolinska Universitetssjukhuset med ett av de största barnsjukhusen i världen The Hospital for Sick Children (SickKids) och Princess Margaret inom områdena omvårdnad, forskning, radioterapi och palliativ vård av barn med cancer. Under hösten 2023 besökte olika grupper med varierade yrkesroller Kanada.

Norr
Svårt sjuka barn med cancer kan snart vårdas i nya intermediärvårdssalar på Norrlands universitetssjukhus

Under våren invigs två nya intermediärvårdssalar på Norrlands universitetssjukhus (NUS) i Umeå. Genom intermediärvård får svårt sjuka barn med cancer en säkrare vård och personalen en bättre arbetsmiljö.

Samverkan
Intresset var stort när den första nationella nätverksträffen för kontaktsjuksköterskor inom barnonkologin hölls

Under en heldag i Stockholm samlades närmare fyrtio kontaktsjuksköterskor inom barnonkologin. Deltagarna knöt nya och värdefulla kontakter och delade med sig av sina erfarenheter.

Stockholm Gotland
Ny rapport: Över 100 insatser som stärker och fortsatt utvecklar barncancervården

Med stöd av den nationella satsningen på barncancer 2019–2022 har barncancercentrum och Astrid Lindgrens Barnsjukhus drivit ett hundratal förbättringsinsatser för den regionala barncancervården. Arbetet har varit medarbetardrivet och involverat många medarbetare, olika professioner och verksamheter. Det har resulterat i en mängd förbättringar med nytta för både patienter och deras familjer, men har också utvecklat arbetet på vårdgolvet och andra delar av verksamheten.

Samverkan
Mer personal krävs för att vårda barn i behov av intermediärvård inom barnonkologin

En barnonkologisk intermediärvårdspatient behöver en sjuksköterska och en undersköterska dygnet runt med kompetens att vårda dessa patienter. Därför krävs det utökade resurser och både initiala och kontinuerliga utbildningsinsatser av vårdpersonal för att täcka behovet. Det föreslår en arbetsgrupp inom den nationella barncancersatsningen. I en rapport (på cancercentrum.se) anges nationella kriterier för barnonkologisk intermediärvård och vilka resurser som krävs i termer av bemanning och utbildningsinsatser för att genomföra förslaget.