Bristen på specialistutbildad personal är ett hot mot cancervårdens utveckling. Ökad förekomst av cancer, i kombination med stora pensionsavgångar inom sjukvården, fördjupar problemet.
Kompetensförsörjning innebär stora utmaningar och kräver långsiktig planering och nya kreativa lösningar. Arbetssätt behöver förändras. Flexibiliteten och samarbetet mellan vårdinstanser, kliniker och personalkategorier behöver utvecklas och förbättras.
Varje RCC ska utforma och implementera en regional utbildnings- och kompetensförsörjningsplan för att påverka kompetensförsörjningen i sjukvårdsregionen i positiv riktning.
Förutom de regionala planerna har en nationell arbetsgrupp arbetat fram en nationell kompetensförsörjningsplan. I planen föreslås en rad åtgärder, som beskrivs i separata avsnitt.
Ett generellt förslag är att varje RCC, tillsammans med vårdgivarna, genomför regelbunden översyn av verksamheter inom cancervården utifrån ett kompetensförsörjningsperspektiv.
RCCs nationella plan för kompetensförsörjning inom cancervården (pdf, nytt fönster)
Den nu aktuella kompetensförsörjningsplanen diskuterades i Chefssamrådet för cancervården och i RCC Norrs styrgrupp under våren 2014.
Planen godkändes av förbundsdirektionen den 21 maj 2014 och sändes därefter till dåvarande landstingen i regionen, som utarbetade egna handlingsplaner för hur man ska nå kompetensförsörjningsplanens mål.
Kompetensförsörjningsplanen beslutades vid förbundsdirektionens möte den 2 december 2014.
Regional kompetensförsörjningsplan Stockholm Gotland
Här några av åtgärderna ur kompetensförsörjningsplanen:
Att ändra arbetssätt är nödvändigt för att effektivisera vården. Det är en stor utmaning att genomföra detta i dagens ofta redan ansträngda arbetsmiljö, även om syftet är att förbättra vården vilket ofta leder även till bättre arbetsmiljö. I bland krävs lösningar som på kort sikt snarare kan försämra bemanning och ekonomi, till exempel utbildningssatsningar.
Dagens brist på patologikapacitet skapar även flaskhalsar i många av cancerprocesserna med förlängda ledtider som resultat. Ett steg på vägen är det regionala kunskapscentret för patologi och cytologi.
RCC arbetar med flera olika projekt för att systematisera vårddokumentation.
Ytterligare en utmaning är bristen på sjuksköterskor som bland annat bidrar till att många kontaktsjuksköterskor i dag inte ges möjlighet att arbeta med sitt uppdrag fullt ut. Några exempel på aktiviteter för att komma till rätta med detta:
Den ökade cancerincidensen och prevalensen medför nya krav på hälso-och sjukvården och kompetensförsörjningen behöver anpassas efter nya förutsättningar. För samtliga delar i vårdkedjan behöver resursutnyttjandet ses över och nya arbetssätt utvecklas och implementeras. Därför har RCC tagit fram en regional kompetensförsörjningsplan. Den togs upp i hälso- och sjukvårdsnämnden i SLL juni 2015 och kommer att diskuteras till hösten på Gotland.
RCC Syd kompetensförsörjning 20150916 (pdf)
Inventering och förslag till åtgärder ur ett kompetensförsörjningsperspektiv (pdf)
Läs om kompetensförsörjning i Uppsala-Örebroregionens cancerplan.
RCC Väst arbetar kontinuerligt med att inventera behov av kompetensförsörjning via de regionala vårdprocessägarna och deras nätverk på sjukhusen och i primärvården i regionen. Bland annat har en inventering av behovet av onkologer gjorts i samarbete med Västra Götalandsregionen, som ska ligga till grund för en utökning av antalet ST-tjänster med inriktning på onkologi.
Under 2015 sammanställda RCC Väst en rapport över behovet av kompetensförsörjning i cancervården i Västra sjukvårdsregionen, baserat på de regionala processägarnas arbete.
Ladda ner rapporten här (pdf).
Kompetensförsörjning är även ett område som tas upp i den regionala utvecklingsplanen för cancervården som beslutades av Hälso- och sjukvårdsstyrelserna i Västra Götalandsregionen och Region Halland våren 2015.
RCC Väst driver flera utbildningar för medarbetare i vården, tillsammans med bland annat Centre for Healthcare Improvement vid Chalmers, Sahlgrenska Akademin. Målet är att stärka medarbetarnas kompetens inom ett antal områden. I nuläget driver RCC Väst: