Nyheter

Nyheter från Samverkan
Samverkan
Ingen överdiagnostisering av tillståndet EIN i resten av landet

Endometrial intraepitelial neoplasi (EIN) är ett relativt ovanligt premaligt tillstånd till livmoderkroppscancer. Akademiska sjukhuset i Uppsala uppmärksammade i höstas en överdiagnostik av EIN vilket inneburit ett 40-tal operationer som hade kunnat undvikas. Utifrån det har RCC fått ett regeringsuppdrag att analysera förekomsten av EIN i övriga regioner och huruvida överdiagnostik även kan ha skett där. Analysen pekar på att någon sådan överdiagnostik inte har förekommit.

Samverkan
Hur får vi en jämlik cancervård för transpersoner?

RCC samverkan bjöd in till en workshop för att diskutera hur könsbyte påverkar tillgången till en jämlik cancervård. Konsekvenser av den kommande könstillhörighetslagen, hur kallelse till screeningprogrammen fungerar för transpersoner och hur upptäckt av prostatacancer påverkas av hormonell behandling var ämnen som diskuterades.

Samverkan
Min vårdplan ger trygghet i en svår situation

Min vårdplan införs inom fler områden för att öka tillgängligheten och ge individanpassad information. För Sofie Bengtling innebar det en trygghet efter att hon i somras fick veta att hon drabbats av cancer i ändtarmen.

Samverkan
11 nya patientfilmer ger stöd vid gynekologisk cancer

Behandlingar vid gynekologisk cancer kan vara kan vara omfattade och även få stor påverkan på livet efter cancersjukdomen. För att ge patienterna och deras närstående en ytterligare möjlighet att förbereda sig inför behandlingen och få egenvårdsråd, har RCC Stockholm Gotland tagit fram ett filmpaket som kommer att läggas in i Min vårdplan under 2025.

Syd
Digitala vårdplaner ger tryggare och mer delaktiga cancerpatienter

På två år har hundratals patienter med urinblåsecancer fått sin alldeles egna digitala vårdplan genom 1177.se. Det är kontaktsjuksköterskor inom urologin på Skånes universitetssjukhus i Malmö som fått en raketstart på arbetet med Min vårdplan. Vårdplanerna ökar jämlikheten, kvaliteten och personcentreringen i cancervården – men gör också skillnad för arbetsmiljön.

Samverkan
Studie visar på ojämlika förutsättningar för kontaktsjuksköterskor över landet

I en ny vetenskaplig studie, publicerad i Nordic Journal of Nursing Reserach, har man funnit att det finns variation i hur kontaktsjuksköterskor beskriver innehållet i sitt arbete och sina organisatoriska förutsättningar, samt att det fanns en koppling mellan organisatoriska förutsättningar och upplevd moralisk stress.

Stockholm Gotland
Danderyds sjukhus granskar hälsoskattningar för bättre rehabilitering efter kolorektalcancer

I ett förbättringsprojekt som genomförs på Kirurgkliniken på Danderyds sjukhus granskas patienternas upplevelse efter genomgången behandling för kolorektalcancer – utifrån hur de själva beskriver sitt mående på hälsoskattningen. Målet med projektet är att skapa skriftliga riktlinjer för strukturerad cancerrehabilitering baserade på patientens egen upplevelse.

Samverkan
Kraftsamling för ökad livskvalitet i cancervården

Cancervården har gjort stora framsteg i Sverige och många överlever sjukdomen. Men ”baksmällan” efter en cancersjukdom kan bli svår och långvarig, både för den som drabbats och för anhöriga. För två veckor sedan samlades olika nyckelpersoner inom cancerområdet för att lyfta det som behöver göras för att uppnå ökad livskvalitet för cancerpatienter. Det handlar inte bara om vården utan andra aktörer och arenor i hela samhället.

Samverkan
Regioner samarbetar kring ny cancerskola för patienter och närstående

Region Gävleborg har startat upp en ny cancerskola om rehabilitering för patienter och närstående. Satsningen är ett av många förbättringsprojekt som genomförs tack vare den nationella satsningen på cancervården under 2024.

Stockholm Gotland
Pilotprojekt med cancernavigatorer bidrar till ökad livskvalité

Kraftens hus Stockholm har lanserat ett nytt pilotprojekt för att ge cancerpatienter med särskilda behov bättre stöd. Projektet, som finansieras av Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland, innebär att patienter kan få en personlig cancernavigator.

Samverkan
”Man behöver stöd och det är inte farligt att be om hjälp”

Kenneth Nilsson behövde bli övertygad om att ta emot samtalsstöd när hans sambo fick bröstcancer. Idag håller han i samtalsgrupper för närstående vid Kraftens hus i Borås.

Samverkan
Nya patientfilmer ger egenvårdsråd på 1177 och i Min Vårdplan

Att vara fysiskt aktiv och få i sig tillräckligt med energi och näring skapar bättre förutsättningar för en cancerbehandling. Det kan bidra till att minska risken för komplikationer och öka välmåendet. Dessutom kan återhämtningen efteråt snabbas på. Eftersom levnadsvanor är en viktig del i cancerrehabiliteringen har RCC tagit fram inspirationsfilmer för 1177.se.

Samverkan
Fysisk aktivitet och gemenskap – avgörande för livet efter cancer

Inom loppet av fyra år fick Gunilla Keith Bodros två cancerbesked. Det stöd hon fått från läkare, kuratorer, övrig vårdpersonal, rehabilitering i form av fysisk aktivitet och möjligheten att hjälpa andra som volontär har varit viktiga delar på resan mot att må bättre.

Samverkan
Äldre mer nöjda med cancervård än yngre

Sedan 2017 har Regionala cancercentrum (RCC) ställt frågor till patienter som utretts inom standardiserade vårdförlopp (SVF) för cancersjukdomar. Svaren är genomgående positiva, bland annat har hela 90 procent av de tillfrågade ett positivt helhetsintryck av sitt vårdförlopp. Men det finns också annat som sticker ut, bland annat skillnader mellan yngre och äldre.

Samverkan
Årets processledare och årets kontaktsjuksköterskor 2024 utsedda

Idag utses årets processledare och årets kontaktsjuksköterska i varje sjukvårdsregion. Processledare och kontaktsjuksköterskor spelar en avgörande roll i utvecklingen av cancervården och implementeringen av den nationella cancerstrategin i det dagliga arbetet.

Samverkan
Ny version av Min vårdplan skelett- och mjukdelssarkom

Runt 400 personer insjuknar varje år i någon form av sarkom i Sverige. Nya versionen av Min vårdplan skelett- och mjukdelssarkom är mer enhetlig med Min vårdplan buksarkom och gynekologiska sarkom, eftersom det finns många likheter i diagnostik och behandling.

Samverkan
Lansering av Min vårdplan i barncancervården och ny version av Min vårdplan ALL barn

Nu blir det lättare för barn att läsa texterna i nya versionen av Min vårdplan akut lymfatisk leukemi (ALL). För alla barn som får cancer finns nu även Min vårdplan i barncancervården som kan användas oavsett diagnos.

Samverkan
Vem nominerar du till årets kontaktsjuksköterska?

Nu är det dags att nominera vem som ska bli årets kontaktsjuksköterska 2024! RCC uppmärksammar kontaktsjuksköterskans viktiga roll varje år genom att utse Årets kontaktsjuksköterska.

Samverkan
Stor satsning på stöd till cancerberörda utökas

Mötesplatsen Kraftens hus där cancerberörda kan mötas har blivit en stor succé i Borås, Göteborg och i Stockholm. Ett nytt anslag från Sjöbergstiftelsen ska användas till att starta nya Kraftens hus i landet.

Stockholm Gotland
Skillnader i livskvaliteten för gyncancerpatienter beroende på födelseland

Varje år får cirka 3 000 kvinnor i Sverige en gynekologisk cancerdiagnos – livmoderhalscancer, livmodercancer, äggstockscancer, vulvacancer eller vaginalcancer – och incidensen ökar. En femårig tvärsnittsstudie, baserad på Cancerregistret och patientenkäter, visar signifikanta skillnader i hälsorelaterad livskvalitet (HRQoL) mellan inrikes och utrikes födda kvinnor med gynekologisk cancer.