I samband med prostatacancer månaden som inträffar under november genomförs en satsning för ökad jämlikhet i OPT-deltagande.
Nyheter
Pilotprojektet CaPrim utbildar personal inom primärvården att upptäcka cancer i ett tidigare skede. Nu blir projektet permanent.
Standardiserade vårdförlopp (SVF) kan användas som ett verktyg för att mäta och analysera verksamheten. På Karolinska Universitetssjukhusets mottagning Övre Buk, har ett försök med kontaktsjuksköterskeledda nybesök under utredning av två cancerformer – esofagus och ventrikel – genomförts. Genom att jobba med processerna och byta ut en kirurg mot en kontaktsjuksköterska har flera tydliga kvalitets- och effektivitetsvinster kunnat iakttas.
Under våren har tre sjuksköterskor och fem undersköterskor på Södersjukhusets mammografienhet utbildats i mammografi. Genom kompetenssatsningen har verksamheten kunnat ta emot 6 000 fler kvinnor till bröstcancerscreeningen jämfört med samma period förra året. Satsningen är ett led i arbetet med att komma i kapp med mammografiundersökningarna efter pandemin, men också för att få bukt med rådande kompetensförsörjningsutmaningar.
Trots omfattande screeningprogram för bröstcancer har primärvården en stor roll för upptäckt av bröstcancer. För att stötta primärvården att bedöma bröstförändringar finns nu ett utbildningspaket med bland annat instruktionsfilmer för inspektion och palpation, statistik samt vägledande prioriteringsalgoritmer för nästa utredningssteg. Stödet har tagits fram av RCC Stockholm Gotland och kompletterar primärvårdens kunskapsstöd på viss.nu i Region Stockholm och det nationella vårdprogrammet för bröstcancer. Stödet kan användas i alla regioner och kräver ingen inloggning.
Sedan våren 2023 erbjuder samtliga vårdcentraler i Stockholms län teledermatoskopi. Breddinförandet av arbetssättet – som möjliggör en mer träffsäker bedömning av hudförändringar redan på vårdcentralen – har pågått sedan 2021. Nu visar färsk statistik från Karolinska Universitetssjukhuset att vårdcentralerna har klart kortast ledtider för operation av hudförändringar med allvarligast misstankegrad, jämfört med sjukhusen och vårdvalens vårdgivare.
I slutet på juli, början på augusti hålls Stockholm Pride. Och i år finns RCC Stockholm Gotland på plats med en programpunkt i Pride House. Här kommer man presentera verksamheten och gå djupare in i två specifika projekt kring jämlik vård. Möjligheten för deltagare att dela erfarenheter och olika perspektiv kommer finnas genom så kallade rundabordssamtal.
Flera medarbetare på RCC Stockholm Gotland ligger bakom en artikel som nyligen publicerats i International Journal of Environmental Research and Public Health. Den bygger på en kvalitativ studie om personer med intellektuell funktionsnedsättning, invandrare, ungdomar och unga canceröverlevares uppfattning om kodexen mot cancer.
Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland är på plats under Järvaveckan. Målet är att öka kunskapen om cancerprevention, dels genom goda levnadsvanor, dels möjligheten till tidig upptäckt av cancer genom screeningprogrammen.
Region Stockholm startade 2022 organiserad testning för prostatacancer för alla män folkbokförda i Stockholms län födda 1972. Erbjudandet innebär ett gratis blodprov och beroende på testresultat även fortsatt utredning. Under första året valde 37 procent av de 17 185 inbjudna männen att delta. Ett 40-tal cancerfall har upptäckts och behandlats.
RCC Stockholm Gotland deltog med sex olika projektpresentationer under Vitalis – Nordens ledande eHälsomöte, som hölls i Göteborg 23–25 maj. Ett av projekten som presenterades var Falldatabas på Diagnostiskt centrum, en samverkansplattform som nu pilottestas på Diagnostiskt centrum.
Sedan 1 september har 300 kvinnor undersökts med lågdos-datortomografi i Sveriges första pilotstudie för lungcancerscreening som leds av Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland och utgår från Karolinska Universitetssjukhuset. Studien har redan hittat fler premaligna förändringar än vad forskarna vågat hoppas på. Visar det sig att det är potentiell och mycket tidig cancer så är chanserna goda för att det går att bota. Lungcancer är den cancerform som flest patienter dör av.
Med stöd av den nationella satsningen på barncancer 2019–2022 har barncancercentrum och Astrid Lindgrens Barnsjukhus drivit ett hundratal förbättringsinsatser för den regionala barncancervården. Arbetet har varit medarbetardrivet och involverat många medarbetare, olika professioner och verksamheter. Det har resulterat i en mängd förbättringar med nytta för både patienter och deras familjer, men har också utvecklat arbetet på vårdgolvet och andra delar av verksamheten.
Nytt beslut från NT-rådet angående trastuzumab deruxtecan (andra, istället för tredje linjens behandling).
Under februari månad fokuserar kampanjen Cancer Prevention Across Europe (PrEvCan) på matvanors betydelse för att minska risken för cancer. PrEvCan är baserad på den europeiska kodexen mot cancer och lyfter under ett år en rekommendation varje månad kring vad individen kan göra för att minska risken för cancer. Forskning visar att matvanor har direkta kopplingar till cancerformer i tjock- och ändtarm men också indirekta kopplingar till ett tiotal cancerformer vid övervikt och obesitas (RCC:s film). Cirka 1500 cancerfall i Sverige kan kopplas till kosten (Cancerfonden).
Nationella arbetsgruppen för bäckencancerrehabilitering har tagit fram en serie med nio studioproducerade föreläsningar. Innehållet handlar om olika behandlingar och råd som hjälper patienter med urinvägs- och bäckenbottenbesvär efter bäckencancer.
En ny cancerpreventiv kampanj vid namn Cancer Prevention Across Europe (PrEvCan) startar upp under oktober månad.
RCC Stockholm Gotland har tillsammans med Synskadades Riksförbund Stockholm Gotland tagit fram en syntolkad version av instruktionen för självprovtagning av HPV. Nu kommer provtagningskitten med färdigetiketterade provrör och behöver inte längre datummärkas. Ett moment som tidigare varit svårt för personer med synnedsättning.
Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland startar ett pilotprojekt med QR-kod-genererade översättningar av screeningkallelser. Kallelsen till screening för tidig upptäckt av pulsåderbråck i buken, som skickas ut till alla 65-åriga män, har försetts med en QR-kod som leder till en översatt version på det språk mobiltelefonen är inställd på. Det är första gången metoden används i Sverige, och syftet är att öka jämlikheten och rädda liv.
För att utveckla barncancerområdet i hela Sverige har en handlingsplan 2020–2022 tagits fram av RCC Samverkans nationella arbetsgrupp för barncancer. Inom ramen för satsningen har Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland en rad projekt på gång. Bland annat: ett nytt arbetssätt med sjuksköterskemottagning och kontaktsjuksköterskor för barn med leukemier och kartläggning för att upptäcka brister i vårdkedjor.