Flera yrkesgrupper möttes för att lära mer om samtal vid allvarlig sjukdom

Sidan publicerades 5 november 2024

Vid två tillfällen under oktober samlades personer ur olika yrkesgrupper från norra sjukvårdsregionen för att lära sig mer om samtal vid allvarlig sjukdom och för att nätverka med varandra. Syftet med träffarna är stödja implementeringen av det personcentrerade och sammanhållna vårdförloppet inom palliativ vård.

Idag blir fler personer äldre. Fler har också långvarig kronisk sjukdom och vårdbehoven ökar med stigande ålder. Det är viktigt att tidigt identifiera personer som är i behov av palliativ vård. Ett personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp för palliativ vård har funnits sedan i juni 2022 och arbetet med att implementera vårdförloppet pågår just nu i regioner och kommuner. Målet är en mer jämlik palliativ vård oavsett diagnos, ålder, bostadsort och vårdform.

Den sjukvårdsregionala arbetsgruppen för palliativ vård i norra sjukvårdsregionen ansökte och beviljades pengar från RCC Norr till en utbildningsinsats för att förbättra den palliativa vården. Hittills har 29 läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och kuratorer från hela norra Sverige deltagit i träffarna som ägt rum i Umeå och Skellefteå. Ytterligare en workshop kommer att hållas vecka 49 i Umeå. Träffarna består av teoripass och gruppdiskussioner. Deltagarna får också testa att använda en samtalsguide i samtal med varandra.

Workshop om samtal vid allvarlig sjukdom
Träffarna består bland annat av teoripass och gruppdiskussioner.

Foto av Sofia Andersson

Sofia Andersson.
Sofia Andersson

Foto av Ulrika Bergfors

– De som deltagit har varit positiva till upplägget och tycker att det har varit värdefullt att få nätverka med personer från andra organisationer och professioner. Tanken är att de ska sprida begreppet ”samtal vid allvarlig sjukdom” och även inspireras till att hålla liknande träffar på sin hemenhet eller region. En viktig del av träffarna är att deltagarna nätverkar med varandra, säger Sofia Andersson, processledare för palliativ vård i norra sjukvårdsregionen och en av de ansvariga för projektet.

Workshop om samtal vid allvarlig sjukdom.
Johan Philipsson och Helena Reimertz föreläser under en av träffarna.

Foto av Sofia Andersson

Bakgrund

Målsättningen med projektet är att öka kunskapen kring palliativ vård. Det sker genom att aktivt stödja implementeringen av vårdförloppet och vårdprogrammen i palliativ vård för både vuxna och barn. Initiativet är ett av de projekt RCC Norr har beviljat stöd inom ramen för den särskilda satsningen på förbättringar inom cancervården som ingår i den statliga canceröverenskommelsen för 2024.

Under 2024 fördelar Regionala cancercentrum medel till verksamheter som vill förbättra cancerrehabiliteringen och den palliativa vården för barn och vuxna, och göra den mer jämlik.

Mer om stödet till förbättringsarbete på cancercentrum.se