Kunskapsdagar för behandlingssjuksköterskor – nytt initiativ som lockade många deltagare

Sidan publicerades 24 oktober 2024

Ett hundratal behandlingssjuksköterskor från hela norra sjukvårdsregionen samlades den 17-18 oktober för att nätverka, dela erfarenheter och fördjupa sina kunskaper inom bland annat immunterapi, regimbiblioteket, egenvårdsråd och säkerhetsrutiner.

Det här var första gången som Regionalt cancercentrum norr (RCC Norr) samlade gruppen behandlingssjuksköterskor för att erbjuda kompetensutveckling och möjlighet att träffa andra inom samma yrkesgrupp. Ett åttiotal av deltagarna var med fysiskt på Umeå Folkets Hus. Resten deltog digitalt. Helena Strömqvist och Anna Stecksén ingår i den arbetsgrupp vid RCC Norr som arbetat med planering och genomförande av kunskapsdagarna.

Helena Strömqvist och Anna Stecksén, RCC Norr
Helena Strömqvist och Anna Stecksén

– Vi är så glada över intresset för dessa dagar! Vi trodde att det skulle komma runt 50 personer men vi blev dubbelt så många.Behandlingssjuksköterskor arbetar ofta diagnosövergripande och hör inte till någon specifik diagnosgrupp som till exempel kontaktsjuksköterskorna. Det har kommit fram i samtal med behandlingssjuksköterskor och onkologer att det har saknats forum för möten för just den här gruppen, säger Helena Strömqvist.

Träffen pågick under två dagar från lunch till lunch. Punkter på programmet var bland annat immunterapi och nya behandlingar, säkerhetsrutiner, akuta tillstånd vid onkologisk behandling, regimbiblioteket, egenvårdsråd för fatigue, ”Min Vårdplan” i onkologisk vård och samtal vid allvarlig sjukdom. RCC Norr bekostade rese- och boendekostnader för de som hade långt att resa till Umeå, vilket antagligen underlättat för många att delta.

Peter Smedberg

Peter Smedberg arbetar som sjuksköterska vid Cytostatikamottagningen på Gällivare sjukhus och deltog under kunskapsdagarna tillsammans med en kollega.

– Det har varit fantastiskt att få träffas och prata med kollegor som man kanske bara haft kontakt med på telefon tidigare. Det jag tar med mig från dagarna är främst informationen om vilka biverkningar immunterapi kan ge och säkerhetsaspekter vid hantering av cytostatika.

Jeanette Persson, Marielle Olofsson, Sara Hagström och Ingela Karlsson.

Jeanette Persson, Marielle Olofsson, Sara Hagström och Ingela Karlsson arbetar alla vid Onkologmottagningen på Östersunds sjukhus och är glada över initiativet med kunskapsdagar.

– Programpunkten om samtal vid allvarlig sjukdom tyckte jag var ett viktigt och givande inslag. Vi träffar ju personer som är allvarligt sjuka och ser behovet av att tidigt ha sådana samtal, säger Sara Hagström.

Deltagarna fick också information om den planerade utbildningen Cytostatikakörkortet som startar i november med en första utbildningsomgång. En efterlängtad utbildning enligt Marielle Olofsson som är chef för Onkologmottagningen i Östersund:

– En av våra sköterskor var med redan i pilotomgången av Cytostatikakörkortet och hon var väldigt nöjd. Vi har nu anmält ytterligare två personer till höstens utbildningsomgång. Gällande Kunskapsdagarna var programmet bra, men det men gav inte tid för fördjupning. Kanske det framöver skulle kunna vara flera olika temabaserade träffar under året där man får fördjupa sig i varje ämne, säger Marielle Olofsson.

Nu väntar sammanställningen av utvärderingen från dagarna. RCC Norr kommer också att erbjuda en digital träff för deltagarna den 24 januari 2025 för att prata om en eventuell fortsättning.

– Resultatet av det mötet och från utvärderingen får vara vägledande för hur vi tar detta vidare. Vi kan redan nu se att det finns ett behov att få prata och reflektera med varandra utifrån föreläsningar eller ämnen. Det fanns inte riktigt utrymme för det den här gången, men det är något vi tar med oss, säger Anna Stecksén.

Kunskapsdagar för behandlingssjuksköterskor 2024. Helena Ullgren föreläser som praktiska aspekter.

Kunskapsdagarna ägde rum i Studion på Umeå Folkets Hus. Ett åttiotal deltagare var med fysiskt och cirka tjugo var med digitalt. Här berättar Helena Ullgren om praktiska aspekter som säkerhetsrutiner, hantering av läkemedel och Kunskapsbanken.