Skoperande sjuksköterskor i Västra sjukvårdsregionen ligger i framkant
Mariette Wirheim och Annika Berggren är två av Västra sjukvårdsregionens mest erfarna koloskoperande sjuksköterskor. Mariette är en av flera endoskopister med hög adenomdetektion under 2022 och Annika har gjort flest koloskopier i Sverige under samma år enligt det nationella kvalitetsregistret för koloskopier och kolorektalcancerscreening.
Mariette Wirheim och Annika Berggren påbörjade en specialiserad utbildning 2009 vid Blekinge Tekniska Högskola i Karlskrona för att börja arbeta som koloskoperande sjuksköterska. De var färdigutbildad 2011 och har arbetat som skoperande sjuksköterskor sedan dess.
— En vanlig dag för mig som skoperande sjuksköterska innebär att jag ägnar mig helt åt att koloskopera. Jag gör i genomsnitt fem koloskopier om dagen, ibland fler. Jag har mycket gott om tid till mina undersökningar vilket jag anser är en förutsättning för en hög adenomdetektion, säger Mariette Wirheim, endoskopist på Skaraborgs Sjukhus Falköping.
Adenomdetektion mäts internationellt som den viktigaste kvalitetsindikatorn vad gäller koloskopiverksamhet. Ju högre adenomdetektion desto större riskminskning för att insjukna i kolorektalcancer efter en koloskopi. Mariette Wirheims adenomdetektion ligger på över 60 procent som är en bra bit över målvärdet i registret på 25 procent.
Även Annika Berggren ägnar sina dagar helt åt att skopera och har i snitt sju patienter om dagen. Under 2022 gjorde Annika 842 koloskopier vilket är 200 fler än den skopist som gjorde näst flest under året.
— Jag gör de flesta typer av skopier. Patienter med inflammatoriska tarmsjukdomar försöker vi att sätta direkt till gastroentrologerna, annars så gör jag det mesta. Jag tar bort polyper och om jag hittar en cancer skriver jag remisser för röntgen och multidisciplinär
Annika Berggren, utför en koloskopi
konferens. Jag tar även hand om alla mina PAD svar, berätta Annika Berggren, sjuksköterska och skopist på Hallands sjukhus Halmstad.
Teamarbete är en viktig framgångsfaktor
Annika och Mariette är överens om att en avgörande faktor för framgång inom koloskopiverksamheten är det starka teamarbete som finns på deras enheter.
— Vi är ett tight team på enheten. Att vara en del av ett engagerat och välfungerande team tillsammans med assistenter och patient är en viktig framgångsfaktor i mitt arbete. Tillsammans strävar vi efter att erbjuda bästa möjliga vård, berättar Annika Berggren.
Mariette Wirheim håller med.
— Det är ovärderligt att ha bra assistenter. Vi känner varandra väl och kan lita på varandra i akuta situationer som ibland uppstår.
Viktigt att hålla sig uppdaterad
Mariette Wirheim ser att det är viktigt av att hålla sig uppdaterad inom området framöver för att fortsätta att ha en hög adenomdetektion.
—Det sker mycket utveckling inom området kring hur man polypdetekterar och kring vilka polyper som ska tas bort. Vi behöver ständigt utvecklas för att utföra koloskopier snabbare och bättre för att minska obehag för patienterna, konstaterar Mariette Wirheim.
Sveriges skoperande sjuksköterskor har ett nätverk och ses regelbundet för att utbyta erfarenheter.
—Som skoperande sjuksköterska är det viktigt att hålla sig uppdaterad kring de senaste rönen och teknikerna. Vi åker på Gastrodagarna, nätverkar och delar erfarenheter med kollegor runt om i Sverige, säger Annika Berggren.