Resultat av årets arbete med standardiserade vårdförlopp

Sidan publicerades 16 november 2022

Tidigare under hösten lämnade RCC Väst in en redovisning till Socialstyrelsen om arbetet med standardiserade vårdförlopp i Västra Götalandsregionen och om vilka resultat som uppnåtts under 2022.

— Under året har vi arbetat med SVF målen enligt överenskommelsen Kortare väntetider i cancervården 2022. Samordningsgruppen och förvaltningsgruppen för standardiserade vårdförlopp har slagits ihop och har gemensamma möten för att på ett mer effektivt sätt arbeta för att nå SVF-målen och kvalitetssäkra data, säger Marie Boëthius regional SVF samordnare vid Regionalt cancercentrum väst. 

Fokusområdena i årets överenskommelse är  

  • SVF-målen, 
  • Införandet av ett nytt standardiserat vårdförlopp för myeloproliferativ neoplasi, MPN,  
  • PREM-enkäter   
  • Särskilda insatser för urologin. 

SVF-målen 

Ett av SVF-målen är att 70 procent av de som diagnostiseras med en cancerdiagnos i regionen ska ha inkluderats i ett standardiserat vårdförlopp. Västra Götalandsregionen når det målet och i slutet av juni i år hade regionen en sammantagen inklusion på 80 procent. 

—  Det är ett glädjande resultat och vi ser även att vårdförloppen för prostatacancer och levercancer som tidigare inte nått målet gör det nu efter att mycket arbete har lagts ner på att få ordning på registreringen. Vi ser också att flera förlopp ligger mycket nära 70 målet i år och kommer förhoppningsvis nå målet innan året är slut, berättar Marie Boëthius. 

Några av vårdförloppen ligger längre ifrån att nå inklusionsmålet och där görs en del åtgärder för att komma närmare en inklusion på 70 procent. Bland annat säkerställs att det finns en SVF koordinator för varje förlopp på varje förvaltning, kontinuerlig dialog förs med primärvården för att förbättra remisskvaliteten och diskussion kring fler åtgärder förs på regionala möten om standardiserade vårdförlopp. 

Gällande ledtidsmålet har Västra Götalandsregionen försämrat sitt resultat i jämförelse med 2021. Fram till juni i år var det 37 procent av dem som inkluderas i ett standardiserat vårdförlopp som fått sin diagnos inom utsatt tid. 

—  Det pågår arbete för att förbättra ledtiderna men detta är såklart något vi måste jobba med ännu mer framöver. Samtliga förvaltningar och förlopp arbetar kontinuerligt med att korta ledtiderna genom att föra dialog med de verksamheter som de är beroende av i sitt förlopp i syfte att hitta lösningar som gör att patienten snabbare kommer till undersökning och behandling. Några verksamheter har förlagt mottagningar på kvällar och helger och kommer att fortsätta med det året ut, exempel på vårdförlopp där man gör det är vårdförloppen för lungcancer och urinblåsecancer, fortsätter Marie Boëthius. 

Lyckat införande av standardiserat vårdförlopp för myeloproliferativ neoplasi 

Under året har ett nytt standardiserat vårdförlopp införts för myeloproliferativ neoplasi (MPN) i regionen. Inga betydande hinder har upplevts under införandet och 47 patienter har inkluderats i vårdförloppet. 

PREM-enkäter  

Under pandemin gjordes ett uppehåll i utskicken av SVF PREM-enkäter till patienter som genomgått ett standardiserat vårdförlopp. Utskicken har återupptagits i år. 

— Vi kommer att bjuda in patient- och närståendeföreträdare till ett möte under hösten för att vi ska diskutera hur de skulle vilja se att resultaten från enkäterna visualiseras och arbetas vidare med, berättar Marie Boëthius. 

Särskilda insatser för urologin 

Samordningsrådet inom urologin har under året arbetat med att förbättra tillgängligheten inom urologin. Representanter från regionens sjukhus går igenom väntelistan för operation och mottagning och vid behov fördelas patienter ut mellan sjukhusen i syfte att korta väntetiderna. Samordningsrådet har beslutat att inrätta en regional operationskoordinator som ska bevaka den regionala väntelistan i samarbete med de lokala operationskoordinatorerna.  

Redovisning - Arbetet med standardiserade vårdförlopp i Västra Götalandsregionen enligt överenskommelsen Kortare väntetider i cancervården 2022 (pdf, nytt fönster)