Färre nybesök oroar cancervården

Sidan publicerades 3 augusti 2020

Snabb upptäckt och behandling ökar chanserna att överleva en cancersjukdom. Men sedan smittspridningen av covid-19 tog fart har antalet nybesök för cancerbehandling minskat i NU-sjukvården. ”Vi är bekymrade för vi vet ju att antalet nya fall inte minskar”, säger Anna-Karin Tzikas, överläkare på onkologi- och cytostatikaenheten och regional processägare för bröstcancer.

anna-karin-tzikas-200803.jpg

– Vi ser att inflödet av remisser har minskat under hela våren. Jag har jobbat här sedan 2017 och det här är första gången som vi inte fyller alla förbokade tider för nybesök på mottagningen, säger Anna-Karin Tzikas.

Oroliga för smitta och vill inte störa

När många andra verksamheter dragit ned under coronapandemin, har cancerutredningar- och behandlingar hela tiden prioriterats. Att färre söker vård för symptom på cancer, kan enligt Anna-Karin Tzikas ha flera orsaker:

– En del är säkert rädda för att bli smittade inom vården, andra vill helt enkelt inte störa på grund av covid-19. Men att vänta för länge med att starta behandlingen av en tumör eller annat symptom kan förvärra sjukdomen.

Allmänna mammografiscreeningen pausades

I mars pausades den allmänna mammografiscreeningen som alla kvinnor mellan 40-74 år regelbundet kallas till, för att sedan återupptas i reducerad skala i maj. Nu bokas besöken glesare i tidboken och kvinnor över 70 år kallas inte.

maria-edegran-200803.jpg

– Däremot har vi hela tiden undersökt personer med symptom, även om några undersökningar till en början sköts på framtiden, säger Maria Edegran, överläkare på mammografienheten och regional processägare för mammografi.

Digitala vårdmöten ett fungerande alternativ

De flesta patienter som blivit kallade till cancerbehandling har dykt upp men rädslan för hur en virusinfektion som covid-19 kan påverka en redan immunnedsatt kropp är utbredd. För att minska fysiska kontakter har många besök ersatts med digitala vårdmöten eller telefonbesök.

– Det har fungerat överraskande bra, både för oss och patienterna. En del har ju isolerat sig för att minska risken att bli smittade. Och som personal är vi väldigt måna om att inte råka smitta våra patienter, säger Anna-Karin Tzikas.

Text & foto: Hanna Olsson, NU-sjukvården, arkivbild