Årets kontaktsjuksköterska i Västra sjukvårdsregionen är ett helt team

Sidan publicerades 22 maj 2024

Nu har Regionalt cancercentrum väst utsett årets kontaktsjuksköterska. Men till skillnad från tidigare pristagare är årets vinnare inte ensam, utan ett helt team – Kontaktsjuksköterskor för män med prostatacancer i Halland.

— Det känns överraskande och roligt! Vi är inte så vana att få några utmärkelser så det är jättekul, det känns som ett bevis på att vi gör ett bra jobb, säger Jeannette Karlsson, kontaktsjuksköterska på onkologmottagningen i Halland.  

Årets kontaktsjuksköterska 2024 2.jpegNågra av pristagarna: Karin Stjärna, Susanna Ottosson och Jeannette Karlsson arbetar på onkologmottagningen. Foto: Johanna Bystedt

— Ja, jag är jätteglad och hedrad. Det känns också jättebra att det är hela gruppen, eftersom vi jobbar väldigt mycket gemensamt, säger Charlotta Ljungberg, kontaktsjuksköterska på urologmottagningen.

Under de senaste åren har Hallands sjukhus tagit över hela onkologuppdraget för män med prostatacancer från Sahlgrenska universitetssjukhuset, samtidigt som en ny onkologklinik etablerats på de tre olika sjukhusen i Varberg, Kungsbacka och Halmstad. Teamet med kontaktsjuksköterskor arbetar både med onkologi och urologi och har över klinikgränserna skapat arbetssätt och rutiner som säkrar att patienterna får en trygg och medicinskt säker vård i hela vårdkedjan. Nomineringen kallas ”från potentiellt kaos till ordning” och nämner ord som kompetent, lösningsorienterat och prestigelöst för att beskriva teamet.

—  Jo, men det har ju blivit en väldig ordning, inte minst här på onkologen låg vi efter. Nu är det full rulle igen, säger Jeannette Karlsson.

Samarbete och lyhördhet är nyckeln

De nämner ett nära samarbete och en ständig lyhördhet för patienterna som en nyckel till att arbetet blivit så bra. Det handlar bland annat om gemensamma Teams-möten och möten och överlämningar med onkologer och de palliativa teamen i Halland, som gör att deras egen motivation till att hitta de bästa lösningarna för patienterna ökar.

—  Då får vi en jättebra uppdatering av hur det står till med våra patienter. Alla är så flexibla och då blir man ju också lite sådan själv, då vill man jobba på samma sätt och göra det bra för patienterna, säger Charlotta Ljungberg.

Viktigt med trygghet och kontinuitet

Att de infört Min vårdplan och att patienterna alltid kan vända sig till ”sin” kontaktsjuksköterska för samtal och möten är andra saker som hjälpt till att skapa trygghet och kontinuitet för patienterna.

kssk-2024.jpgYtterligare några av pristagarna: Ulrika Eriksson, Charlotta Ljungberg och Ulrika Jönsson arbetar på urologmottagningen. Foto: Annika Körlin

— Jag hör dagligen att de är jättenöjda med att de får prata med samma person och att de alltid kan kontakta oss genom Min vårdplan. Då har vi också möjlighet att kolla upp vad de vill ha svar på i lugn och ro. Idag får de heller inte alltid träffa samma urolog, utan det kan vara fem olika personer innan de får sitt besked. Då kan de hitta en trygghet i oss, säger Charlotta Ljungberg.

Kontaktsjuksköterskorna har också övertagit vissa återbesök från läkarna, vilket både avlastar läkarna och gör att kontinuiteten blir ännu tydligare. Kontaktsjuksköterskorna är också måna om att vara med på ett tidigt möte för att patienten ska få ett ansikte på dem. Den tryggheten är också viktig i mötet med de anhöriga, om en patient till exempel blivit dement under behandlingsperioden.

— Ofta lär vi även känna de nära och kära och det är också viktigt att kunna bemöta dem, säger Jeannette Karlsson.

Motiverade att lära mer

Att arbeta nära patienterna är något av det bästa med jobbet tycker både hon och Charlotta Ljunggren. Att få se resultatet av sitt arbete och få följa med en människa under hela behandlingen. Men det finns också en ambition och en lust att lära sig ännu mer i gruppen.  

— Prostatacancerherrarna är ju en jättestor grupp som det är väldigt givande att jobba med. Att få vara med i utvecklingen och ta del av all forskning och jobba framåt, det är också givande, säger Jeannette Karlsson.  

— Ja, man blir inspirerad och vill lära sig nya behandlingsformer. När man har så bra stöttning så är det kul, säger Charlotta Ljunggren.

Årets pristagare är:

Urologi – Charlotta Ljungberg, Ulrika Jönsson, Ulrika Eriksson, Malin Berntsson, Josefine Nguyen, Elin Engstrand, Anna-Lena Hummel, Camilla Nyberg

Onkologi – Jeannette Karlsson, Karin Stjärna, Susanna Ottosson, Jan-Ove Svensson, Jenny Johansson

Under RCC-dagen utsågs även Årets processledare 2024 i Västra sjukvårdsregionen.

Katarina Kylebäck är årets processledare i Västra sjukvårdsregionen

Mer information om utmärkelserna samt presentationer av pristagarna i de övriga sjukvårdsregionerna hittar du via länken nedan.

Årets processledare och årets kontaktsjuksköterskor 2024 utsedda