Välfungerande strukturer när organiserad prostatacancertestning prövats men lägre deltagande än väntat

Sidan publicerades 24 januari 2023

Under 2020–2022 har organiserad prostatacancertestning prövats i ett pilotprojekt i Västra Götalandsregionen. Strukturen för organiserad prostatacancertestning har fungerat väl och i utvärderingen av pilotprojektet kom det fram att strukturen för den organiserade testningen uppskattats av såväl invånare som vårdpersonal.

Pilotprojektets resultat 

Omkring hälften av de 50 åringar som erbjöds prostatacancertestning under pilotprojektet förväntades delta. Men cirka 35 procent av 50 åringarna deltog under perioden 1 september 2020 till 30 september 2022. Covid-19 pandemin tros vara en faktor bakom det lägre deltagandet. 

Bland de testade förväntades 3 procent ha ett förhöjt PSA-värde; utfallet blev drygt 2 procent. Alla med förhöjt PSA-värde har erbjudits vidare utredning med magnetkameraundersökning. 

Hälften av magnetkameraundersökningarna förväntades föranleda vidare utredning vid urologklinik. Utfallet blev 26 procent. Av de som fick träffa urolog förväntades hälften diagnostiseras med prostatacancer. Till och med den 30 september 2022 hade 56 personer genomgått utredning hos urolog och 40 fall av prostatacancer diagnostiserats. Detta innebär att magnetkamera bättre än förväntat kunde identifiera vilka personer med ett måttligt högt PSA-värde som har en hög risk för att ha en prostatacancer.

— I pilotprojektet har vi inte sett något stort problem med överdiagnostik. De cancerfall vi hittat har det varit bra att vi funnit så att  behandling med operation eller strålbehandling kunnat sättas in , säger Rebecka Arnsrud Godtman medicinsk ansvarig för pilotprojektet. 

— Vår målsättning i pilotprojektet har varit att deltagandet och följsamheten till utredningen ska vara så jämlik som möjligt. För att utvärdera jämlikhetsaspekterna gjordes en analys av den första årskullen personer som erbjöds testning inom pilotprojektet. Analysen visade skillnader i deltagandet i testningen beroende på utbildningsnivå, inkomst, födelseland och civilstånd. Dessa skillnader var i samma nivå som dem som rapporterats från screening för bröstcancer. En struktur har tagits fram för att fortlöpande följa upp jämlikhetsaspekter i organiserad prostatacancertestning, så att insatser för att minimera socioekonomiska ojämlikheter kan sättas in och följas upp, säger Elin Ljungqvist projektledare för organiserad prostatacancertestning i Västra Götalandsregionen. 

Samarbete med Region Skåne 

Region Skåne och Västra Götalandsregionen var först ut i landet med pilotprojekt för organiserad prostatacancertestning. Projektledningarna har samarbetat kring uppbyggande av administrativa system och utbytt erfarenheter om utredningsgång, kansliutformning, deltagande och forskning. 

Eventuell utbyggnad av den organiserade testningen i regionen och införandet av screening 

I de nya rekommendationerna om cancerscreening som EU tog i december 2022 rekommenderas medlemsländerna undersöka och utvärdera genomförbarheten och effektiviteten av organiserade program för prostatacancertestning. 

— Här ligger VGR i framkant tack vare den organiserade prostatacancertestningen då projektet samlar in data och kontinuerligt utvärderar projektet, vilket är precis det som EU nu rekommenderar. Inom några få år förväntas dessutom Socialstyrelsen påbörja en utredning om ett nationellt screeningprogram för prostatacancer. Vid en eventuell rekommendation om nationellt screeningprogram för prostatacancer står VGR väl förberedd genom den struktur och de erfarenheter som byggts upp avslutar Elin Ljungqvist.  

Utvärdering av Organiserad prostatacancertestning i VGR (pdf, nytt fönster)