Nu finns en reviderad version av det nationella vårdprogrammet för aggressiva B-cellslymfom (ABCL). Det första svenska nationella vårdprogrammet för aggressiva B-cellslymfom publicerades 2006, och har därefter uppdaterats årligen av en arbetsgrupp tillsatt av Svenska Lymfomgruppen. Det första vårdprogrammet som utarbetats enligt mall anvisad av RCC publicerades i juni 2015 efter godkännande av RCC i Samverkan.
Nyheter
Under 2019 utreddes över 120 000 patienter för misstänkt cancer inom ett standardiserat vårdförlopp, SVF. 2020 var antalet lägre på grund av pandemin när färre sökte vård för misstänkt cancer. Väntetiderna för de patienter som utretts för cancer var dock kortare, vilket är ett tecken på att regionerna kunnat prioritera cancervården under pandemin.
Cancerresan är för de flesta patienter lång, krävande och snårig. För Karin Liljelund och Inge Nilsson, som drabbats av lung- respektive prostatacancer, är Individuell patientöversikt (IPÖ) ett viktigt verktyg för att kunna bli delaktiga i sin egen vård och behandling.
Antalet personer som upptäcks och diagnostiseras med cancer har minskat under covid-19-pandemin. Antalet rapporterade tumörer har minskat med strax under 10 procent under perioden januari–oktober 2020 jämfört med samma period 2019. Det framgår av Regionala cancercentrum i samverkans tredje rapport om pandemins effekter på cancervården.
Idag går två reviderade nationella vårdprogram för cancer ut på remiss: hudlymfom och sköldkörtelcancer.
Sedan hösten 2019 arbetar RCC Stockholm Gotland på uppdrag av RCC Samverkan med att effektivisera processen för Ny Medicinsk Bedömning (NMB). Bland annat handlar det om att ta fram nya arbetssätt samt ett IT-stöd som beräknas sättas i provdrift under senhösten 2021.
SKR och staten har träffat en överenskommelse om att under 2021 fortsätta och förstärka arbetet för en mer jämlik, effektiv och tillgänglig cancervård. Förutsatt att riksdagen ställer medel till förfogande avser regeringen att avsätta 600 miljoner kronor per år 2021 – 2023 till satsningen på cancervården.
RCC följer årligen upp om användningen av nya cancerläkemedel följer EMAs godkända indikationer och NT-rådets rekommendationer. Uppföljningen ska identifiera eventuella regionala skillnader i användning och implementering i syfte att eftersträva en optimal och jämlik tillgång till cancerläkemedel i hela landet. Regionernas inrapportering måste dock bli mycket bättre för att regionala jämförelser ska bli meningsfulla.
Införandet av läkemedlet abirateron i den svenska prostatacancervården gick långsamt och verksamheternas följsamhet till begränsningarna i användningen var låg. Det visar en ny studie som bygger på en kombination av färska data från tre register som regelbundet sammanförs i Statistikspåret på Socialstyrelsen.
En färsk uppföljning av hur covid-19-pandemin påverkat cancerområdet under hösten visar samma nedgång i antalet upptäckta nya cancerfall som under vårens pandemivåg. Även screeningen med mammografi och gynekologisk cellprovtagning är påverkad.
Idag lanseras de sista två patientöversikterna inom projektet för patientöversikter i cancervården – för myelom och för cancer i centrala nervsystemet. Det betyder att samtliga åtta patientöversikter nu är tillgängliga att implementeras i cancervården.
Det nationella regimbiblioteket för cancerläkemedel är under ständig utveckling och innehåller i dagsläget nära 500 aktuella regimer. Det är en central kunskapskälla för framförallt läkare, sjuksköterskor och farmaceuter.
Det stöd som diagnoskoordinatorerna utgör vid införandet av patientöversikter i cancervården fortsätter under hela 2021. Detta tack vare utökad finansiering från RCC i samverkan och Sjöbergstiftelsen.
Norra sjukvårdsregionen har väckt frågan om att göra en genomlysning av det nuvarande uppdraget för NPO cancersjukdomar, som idag utförs av RCC i samverkan. En arbetsgrupp har därför fått i uppdrag att utreda RCCs uppdrag och verksamhet. Arbetet är igång och pågår under hösten 2020.
Nu finns instruktionsfilmer för de nya patientöversikterna på INCA-plattformen (IPÖ). Filmerna är tänkta som ett övergripande utbildningsstöd för att lära sig hur patientöversikterna ser ut och fungerar, och är uppdelade i elva olika steg.
RCC bedriver ett projekt för utveckling och införande av patientöversikter för åtta cancerdiagnoser. Förra veckan lanserades patientöversikterna för prostatacancer och äggstockscancer, vilket gör att det nu finns totalt sex patientöversikter i drift för klinisk användning.
I årets överenskommelse med staten om jämlik och effektiv cancervård ingår att Sveriges Kommuner och Regioner senast den 30 september ska avge en delrapport till Socialdepartementet om arbetet under det första halvåret. Av rapporten framgår att covid-19-pandemin har påverkat genomförandet av årets insatser.
Covid-19-pandemin har orsakat att färre människor än vanligt har diagnostiserats med cancer under första halvåret 2020. Det visar en ny rapport från RCC i samverkan. Jämfört med hur många som insjuknade i cancer förra året riskerar var åttonde cancerfall att vara oupptäckt under mars – augusti 2020.
Samverkansdagen för kvalitetsregister och patientöversikter i cancervården ägde rum i tisdags, delvis fysiskt på Akademiska sjukhuset i Uppsala och delvis digitalt via plattformen Zoom. Nu kan du ta del av sändningen från förmiddagens presentationer.
Idag går ett antal nationella vårdprogram och SVF ut på remiss. Regioner, professioner och patientföreningar kan nu lämna synpunkter på nya och reviderade versioner. Information om svarsdatum och aktuella mejladresser finns i brevet som medföljer respektive dokument.