Jeanette Bäcklund, Kirurgcentrum, vid Norrlands universitetssjukhus (Nus) i Umeå, har tilldelats utmärkelsen Årets Bröstsjuksköterska 2021, av Bröstcancerförbundet.
Nyheter
Ordförande i RCC Norrs patient- och närståenderåd, Alexandra Andersson från Skellefteå, har själv upplevt hur det är att leva nära cancer. Hon använder nu sina erfarenheter för att lyfta patientperspektivet inom cancervården.
Kirurgcentrum vid Norrlands universitetssjukhus (Nus) i Umeå och vid Skellefteå lasarett, är en av de första enheterna i landet som nu har infört en nationell Min vårdplan för patienter med bröstcancer.
Under Världscancerdagen den 4 februari tilldelades Mikael Johansson, Umeå, hedersutmärkelsen Årets Cancernätverkare. Mikael arbetar som universitetslektor vid Umeå universitet, överläkare vid Norrlands universitetssjukhus och är sjukvårdsregional processledare för lungcancer vid RCC Norr.
Vissa familjer har större risk att insjukna i cancer än andra. Det kan bero på medfödda genetiska anlag som ger ökad cancerrisk. Om sjukvården kan hitta dessa anlag, finns också möjlighet att hantera den ärftliga risken genom att familjemedlemmar får komma på regelbundna kontroller eller genomgå förebyggande operationer.
Sedan 90-talet har Cancergenetisk mottagning i Umeå, utrett ärftlig cancersjukdom i familjer från norra sjukvårdsregionen. Utredningarna är ofta komplexa och kan ta lång tid att göra, samtidigt som efterfrågan på utredningar ökar alltjämt. Det finns dessutom kvinnor ute i samhället, med en hög risk att drabbas av bröstcancer, som sjukvården inte hittar.
10–12 mars arrangerar det nationella rådet för palliativ vård (NRPV), i samarbete med den palliativa enheten Storsjögläntan och Region Jämtland Härjedalen, den sjätte nationella konferensen kring palliativ vård. Konferensen som anordnas vartannat år, denna gång på Frösön i Östersund, riktar sig till alla professioner inom sjukvården, i syfte att sprida ny och aktuell kunskap om palliation.
Inom ramen för den nya nationella strategin för Life Science, har RCC Norr, Umeå universitet och Region Västerbotten tilldelats fem miljoner kronor för att starta upp ett utvecklingsprojekt kring biomarkörer – ämnen i blodet som tidigare har identifierats hos patienter med olika cancerdiagnoser. Inom projektet vill man undersöka hur dessa markörer fungerar i en frisk befolkning eller vid misstanke om en viss cancerdiagnos.
En första uppföljning har gjorts av norra sjukvårdsregionens cancerplan, 2019–2021. Den visar på en fortsatt positiv utveckling av cancervården inom många områden, men även att bristen på kompetens och andra resurser försvårar att nå uppsatta mål, främst när det gäller väntetider. Förbundsdirektionen för Norra sjukvårdsregionförbundet godkände uppföljningen den 4 december 2019.
I november arrangerade Umeå universitet och Regionalt cancercentrum norr tillsammans ett symposium kring prostatacancer, till forskarna Anders Berghs och Anders Widmarks ära. Men någon pensionering – det är det inte tal om.
Den 3–4 oktober hölls det nationella cancerforskningsmötet, Cancer Research Meeting, denna gång i Umeå. 240 cancerforskare samlades för att presentera nya upptäckter och framsteg inom cancerforskningen och Regionalt cancercentrum norr var en av konferensens arrangörer.
Det är inte bara EU som har toppmöte i Umeå denna vecka. Över 200 av landets främsta cancerforskare samlas också för Swedish Cancer Research Meeting, på Umeå Folkets Hus. Som första RCC är Regionalt cancercentrum norr en av medarrangörerna.
En ny strategisk regional cancerplan är framtagen och finns nu publicerad på RCC Norrs webbplats. Utifrån cancerplanen har sedan de fyra Norrlandsregionerna formulerat handlingsplaner för att beskriva hur respektive region avser förverkliga cancerplanens intentioner.
Vissa allvarliga cancertyper kan kopplas till förändringar i olika proteiner i blodet, som kan spåras ända upp till 25 år före insjuknandet. Det visar en ny avhandling vid Umeå universitet.
Två dagar i veckan åker sjuksköterskan Catharina Herbst från Sundsvall till Ånge hälsocentral, för att ha mottagning för onkologpatienter från området. Hon utför enklare onkologiska behandlingar, gör omläggningar, provtagningar och följer upp patienter. – Vi är stolta över att tänka utanför boxen, säger hon.
RCC Norrs nya forskningssamordnare heter Marie Lundholm och arbetar till vardags vid institutionen för medicinsk biovetenskap vid Umeå universitet. Hon är i grunden teknisk biolog. Under sin forskarutbildning studerade hon immunförsvaret och bakomliggande genetik i en musmodell som spontant får diabetes. Eftersom Marie tycker att immunförsvaret är så spännande har hon fortsatt på det spåret. Nu undersöker hon immunförsvarets roll för patienter med prostatacancer.
RCC Norrs regionala cancerdagar gick av stapeln den 19 april och arrangerades detta år i Humanisthuset på Umeå universitet. Moderator för dag 1 var Mats Brännström, förbundsdirektör för Norrlandstingens regionförbund, som tillsammans med RCC-chefen Anna-Lena Sunesson hälsade välkommen till konferensen.
Nu står det klart vem som blir ny verksamhetschef för Regionalt cancercentrum norr (RCC) under de kommande tre åren. Det är Anna-Lena Sunesson som tillträder efter en tid som tillförordnad chef vid samma enhet.