Ny forskningssamordnare vid RCC Norr

Sidan publicerades 8 januari 2019

RCC Norrs nya forskningssamordnare heter Marie Lundholm och arbetar till vardags vid institutionen för medicinsk biovetenskap vid Umeå universitet. Hon är i grunden teknisk biolog. Under sin forskarutbildning studerade hon immunförsvaret och bakomliggande genetik i en musmodell som spontant får diabetes. Eftersom Marie tycker att immunförsvaret är så spännande har hon fortsatt på det spåret. Nu undersöker hon immunförsvarets roll för patienter med prostatacancer.

Marie Lundholm

– Det som är så kul med mitt jobb är att jag kan vara delaktig i många olika delar av forskningen, allt från att planera, göra laborationer, sammanställa och publicera resultaten, till att diskutera med andra inom och utanför fältet. Det är en väldigt berikande forskarmiljö, eftersom vi är många som jobbar med prostatacancer och har ett nära samarbete med klinikerna, berättar Marie Lundholm.

Vid RCC Norr kommer Marie framförallt att ansvara för norra regionens Cancerseminarieserie, inom vilken cancerforskare håller föreläsningar under valda torsdagseftermiddagar. Seminarierna som videosänds, kan vara intressanta för alla som vill uppdatera sig på området. Marie tar gärna emot tips och förslag på cancerforskare som kan hålla föredrag.

I sitt arbete kommer Marie även att vara delaktig i att arrangera den årliga, regionala cancerforskningsdagen, då nationella och internationella cancerforskare kommer till Umeå och berättar om sin forskning. Årets cancerforskningsdag hålls den 5 april, och föregås av en allmän regional cancerdag, den 4 april.

– Vi tror att det kommer bli en bra blandning av klinisk forskning och grundforskning, säger Marie Lundholm.

Hon hoppas att både Cancerseminarieserien och cancerforskningsdagen ska inspirera forskare och leda till nya samarbeten.

 RCC ordnar mötesplatser för cancerforskare, vilket är viktigt för att få hög kvalitet på forskningen. RCC kan även vara en bra kanal för att nå ut med pågående forskning till vårdpersonal, patientgrupper och till allmänheten, menar Marie.

På fritiden tycker Marie om att träna, helst gruppträning som är dansinfluerad. Annars gillar hon att resa och umgås med vänner. Hela familjen älskar sport, framförallt fotboll och innebandy. Helgerna går åt till de båda sönernas sportintressen, men Marie tycker det bara är roligt att se alla matcher.

Vi på RCC Norr hälsar Marie Lundholm varmt välkommen i hennes nya arbetsuppgifter.