Uppföljande webbutbildning i cytostatikahantering för årlig uppfräschning av kompetens
För att bibehålla kompetensen efter att ha genomfört Cytostatikakörkortet via RCC eller annan regi, erbjuder VGR en ny webbutbildning som tar ca 15–20 minuter att genomföra.
Arbete med cytostatika och andra potenta cancerläkemedel ställer krav på uppdaterade kunskaper och goda rutiner för att administration och omhändertagande av utsöndringar ska vara säkert för patienter och personal. Risk för exponering och kontaminering handlar både om patientsäkerhet och arbetsmiljö.
Personal som arbetar med cytostatika ska vara utbildade, både teoretiskt och praktiskt. En viktig del av detta är också för att kunna informera patienter och närstående. För att bibehålla kompetensen efter att ha genomfört Cytostatikakörkortet via RCC, rekommenderas att årligen genomföra utbildningen i cytostatikahantering som nu finns tillgänglig i Lärportalen.
Till utbildningen:
Cytostatikahantering för sjuksköterskor – säkert arbete och trygg personal
Cytostatikahantering för undersköterskor – säkert arbete och trygg personal
Utbildningen grundar sig på befintliga rutiner, lagar och föreskrifter samt ny rekommendation från EU och tar ca 15–20 minuter att genomföra.
Webbutbildningen är framtagen i Västra Götalandsregionen (VGR) men är även tillgänglig för kollegor utanför VGR som arbetar med cytostatika.
Skapa ett eget konto i Lärportalen
Utbildningen är framtagen av:
Elin Öfverberg, verksamhetsutvecklare, Barncancercentrum och Anki Delin Eriksson, verksamhetsutvecklare, verksamhet onkologi, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Maria Karlman, specialistsjuksköterska och Sara Tysk, HR-specialist och undersköterska, Skaraborgs Sjukhus.