Safety-netting ökar patientsäkerheten i primärvården
I en föreläsning som Rita Fernholm, specialist i allmänmedicin, höll för allmänläkare inom primärvården betonades vikten av att undvika försenade diagnoser med hjälp av bland annat Safety-netting.
Försenade diagnoser och patientsäkerhet
När en diagnos fördröjs så att behandling försenas kan en allvarlig vårdskada uppstå och leda till en Lex Maria-anmälan. Därför är det viktigt att arbeta med patientsäkerhet i primärvården.
- Patientsäkerheten är alltid hotad i primärvården, det är viktigt att förebygga och hantera risker genom till exempel regelbundna riskronder där man använder brainstorming för att identifiera potentiella hot i vardagen, säger Rita Fernholm.
I primärvården kan följande leda till en försenad diagnos:
- Det saknas en övergripande bild av patientens hälsa när olika vårdgivare är inblandade
- avsaknad av kallelsesystem
- bristande remissrutiner
- språksvårigheter
- tidsbrist och brist på läkarkontinuitet.
Även kognitiva fallgropar som till exempel tillgänglighetsfel, bekräftelsefördomar och ankareffekt vilket innebär att man fastnar i en för tidig slutsats som sen inte omprövas och kan leda till en försenad diagnos.
Safety-netting
Ett viktigt verktyg för att förhindra en försenad diagnos är Safety-netting. Safety-netting är en ett kommunikationsverktyg som används i samtal med patienten. Som läkare förklarar man att den diagnos patienten fått är en arbetsdiagnos och att viss osäkerhet finns. Läkaren beskriver det förväntade förloppet, vad patienten ska vara uppmärksam på, söka vård för igen och när. Patienten får sedan återberätta det som läkaren informerat om (kallat teach-back) vilket gör att patienten kommer ihåg mer av det som sagts.
I Region Stockholm är Safety-netting inlagt i journalsystemet som en påminnelse om att använda metoden i samtal med patienten.
För fler verktyg för ökad patientsäkerhet i primärvården se hela föreläsningen med Rita Fernholm eller ta del av presentationsmaterialet från föreläsningen.
Låt inte diagnoser bli försenade: Safety netting (pdf, nytt fönster)