Kraftens hus firar fem år – Öppnar i Göteborg och Stockholm

Sidan publicerades 20 februari 2023

Kraftens hus i Borås startade 2018 som ett pilotprojekt med syftet att skapa en plats med socialt, emotionellt, fysiskt och praktiskt stöd till cancerberörda. Projektet har hyllats sedan sin start och är nu en permanent verksamhet som är inne på sitt femte år. Nu står det klart att verksamheten växer då det ska öppnas Kraftens hus i både Göteborg och Stockholm.

Femårsjubileet firades med inspirationsföreläsningar, möjlighet att pröva på olika aktiviteter samt presentation av historien bakom bildandet av Kraftens hus. Någon som har varit med sedan början är Carina Mannefred, verksamhetsledare på Kraftens hus Sjuhärad:

— Det är något speciellt med den här mötesplatsen. Det betyder så mycket för cancerberörda, det vill säga både cancerdrabbade och närstående. Här kan man få träffa andra som vet hur det är. Att vi står här fem år senare och kan meddela att det blir två ytterligare verksamheter känns fantastiskt, säger Carina Mannefred.

Kraftens hus 2.jpg
En av alla föreläsare under jubileet var Ulrika Sandén som själv är cancer-
drabbad och har forskat med att undersöka patientens perspektiv under cancerrehabilitering.

Vill att kraftens hus ska sprida sig nationellt

Kraftens hus har blivit ett ledande exempel på bemötande av cancerberörda och nu står det klart att det kommer öppnas nya verksamheter i Göteborg och Stockholm under 2023. Gemensamt för de båda verksamheterna är att de följer samma koncept som Borås-modellen.

— Vi som arbetar här ser nyttan varje dag och önskar att fler cancerberörda i Sverige skulle få samma möjlighet som här i Borås. Vi vill ju att Kraftens hus ska finnas på fler orter och även bli en riksorganisation. Just därför känns det extra kul att vår modell har blivit en vägvisare för hur verksamheten kan bedrivas, säger Carina Mannefred.

Kraftens hus 1.jpg
Ulrika Sandén med sin bananlinjal. Med bananlinjalen vill Ulrika visa att vi är alla olika och det finns olika sätt att sig från plats A till B. Det är inte alltid raka vägen som är svaret.

Tillgodoser behov som den traditionella vården inte kan erbjuda

Projektet har hyllats sedan sin start och så sent som 2020 publicerades en utvärdering som visade att Kraftens hus fyller en lucka som den traditionella vården inte erbjuder. Den tillgodoser många viktiga behov som värderas högt av personer som drabbats av cancer, men också av närstående och olika samhällsaktörer. Andreas Hellström från Chalmers är en av författarna till rapporten och arbetar med utvecklingen av Kraftens hus.

— Tanken var redan från början att vi skulle ta fram en modell som gick att expandera och starta på fler orter. I modellen ingår bland annat en verksamhetshandbok. Vi har också utvecklat en juridisk och finansiell struktur för en övergripande nationell organisationsmodell, säger Andreas Hellström.

IMG_1391 (kopia 2).jpg
Carina Mannefred, verksamhetsledare på Kraftens hus Sjuhärad och Andreas Hellström från Chalmers.

Skapad av och för cancerberörda

Kraftens hus i Borås har den gemensamma nämnaren att det är en plats för cancerberörda. Men det är också där liknelserna med sjukhuset slutar. Miljön är framtagen tillsammans med patienter och närstående under pilotprojektet. Tanken var att miljön inte ska påminna om sjukhusmiljön, utan ska vara hemlik och ge en varm och välkomnande känsla. Det är något som besökarna i Göteborg och Stockholm också kommer att känna igen sig i.

Leine Persson Johannson, patientföreträdare och vice ordförande i styrelsen i Borås, har medverkat vid utformning av lokalen och beskriver Kraftens hus som en tillflykt och ett andningshål.

— Det känns gott i kroppen att komma hit och jag känner mig inte så ensam med min cancer när jag möter andra som vet hur det är, säger Leine Persson Johansson.

Fakta Kraftens hus

Kraftens hus är en ideell aktör som skapar värde för cancerberörda och för hälso- och sjukvården. Verksamheten är en förlängning av den cancerrehabilitering som startas upp inom specialistvården och kompletterar de aktiviteter som erbjuds inom vården. Kraftens hus som invigdes 2018 är ett resultat av ett nära samarbete mellan cancerberörda, sjukvården, Västra Götalandsregionen, kommunen, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Chalmers och näringslivet i Borås.