I dag går tre nationella vårdprogram, ett standardiserat vårdförlopp och två Min vårdplan för cancer ut på remiss.
Nyheter
Ett nytt, uppdaterat vårdprogram för cancerrehabilitering är nu tillgängligt. Det nya vårdprogrammet satsar på en tydlig definition av cancerrehabilitering och ett strukturerat arbetssätt för att förbättra rehabiliteringsprocessen och möjliggöra en mer jämlik cancerrehabilitering i hela landet.
Det välbesökta och uppskattade nationella regimbiblioteket för cancerläkemedel är under ständig förbättring. Att utvärdera och samla in önskemål från användarna är en viktig del i utvecklingen av kunskapsstödet, menar AnnSofie Fyhr, verksamhetutvecklare vid RCC Syd.
Prostatacancer är den vanligaste formen av cancer hos män och tidig upptäckt är avgörande för framgångsrik behandling. I Sveriges regioner pågår just nu flera projekt för att utvärdera organiserad prostatacancertestning.
Enligt WHO går 30-50 procent av alla cancerfall att förebygga. RCC har regeringens uppdrag att bidra i det folkhälsopolitiska arbetet för förbättrade levnadsvanor. Cancerpreventionsplanen visar vägen för hur RCC ska bidra till ett minskat insjuknande i cancer, minska de omotiverade skillnaderna i insjuknade och utfall av cancer samt till förbättrad hälsa vid och efter cancersjukdom.
Standardiserade vårdförlopp (SVF) kan användas som ett verktyg för att mäta och analysera verksamheten. På Karolinska Universitetssjukhusets mottagning Övre Buk, har ett försök med kontaktsjuksköterskeledda nybesök under utredning av två cancerformer – esofagus och ventrikel – genomförts. Genom att jobba med processerna och byta ut en kirurg mot en kontaktsjuksköterska har flera tydliga kvalitets- och effektivitetsvinster kunnat iakttas.
Prognosinstrumentet för hudmelanom har uppdaterats och finns nu tillgängligt på engelska och kan även laddas ner som en app vilket gör verktyget mer lättillgängligt.
Under våren har tre sjuksköterskor och fem undersköterskor på Södersjukhusets mammografienhet utbildats i mammografi. Genom kompetenssatsningen har verksamheten kunnat ta emot 6 000 fler kvinnor till bröstcancerscreeningen jämfört med samma period förra året. Satsningen är ett led i arbetet med att komma i kapp med mammografiundersökningarna efter pandemin, men också för att få bukt med rådande kompetensförsörjningsutmaningar.
På lungmottagningen vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna har man lyckats väl med att implementera Min vårdplan lungcancer i sitt arbete. Sedan slutet av juni 2022 har merparten av patienterna med misstänkt lungcancer fått tillgång till Min vårdplan via 1177.
Nu finns en ny sammanställning av användbara KVÅ-koder till uppdraget som kontaktsjuksköterska, framtaget av Nationella arbetsgruppen för kontaktsjuksköterskor.
Trots omfattande screeningprogram för bröstcancer har primärvården en stor roll för upptäckt av bröstcancer. För att stötta primärvården att bedöma bröstförändringar finns nu ett utbildningspaket med bland annat instruktionsfilmer för inspektion och palpation, statistik samt vägledande prioriteringsalgoritmer för nästa utredningssteg. Stödet har tagits fram av RCC Stockholm Gotland och kompletterar primärvårdens kunskapsstöd på viss.nu i Region Stockholm och det nationella vårdprogrammet för bröstcancer. Stödet kan användas i alla regioner och kräver ingen inloggning.
Sjukvårdsministern Acko Ankarberg Johansson med kollegor besökte Regionalt cancercentrum syd under onsdagen. Dagens schema hade fokus på RCCs roll i cancervården med djupdykning i områden som cancerrehabilitering, tillgänglighet inom cancervården, barncancerrehabilitering och aktiva överlämningar.
Varje år får cirka 1 300 personer i Sverige en njurcancerdiagnos. Med Min vårdplan njurcancer får de nu på ett samlat ställe tillgång till generell och individanpassad information, filmer om behandlingar samt möjlighet till direktkontakt med vården under hela vårdkedjan.
– Det är glädjande att se att alla regioner i norra sjukvårdsregionen för första gången klarar inklusionsmålet på 70 procent med god marginal, säger Ove Andrén, samordnare för standardiserade vårdförlopp (SVF) vid Regionalt cancercentrum norr.
Effektivt utnyttjande av kapaciteten för MRT-undersökningar står i fokus i uppdateringen av rekommendationerna för prostatacancer, tillsammans med flera justeringar som ska ge ännu bättre flöde i den tidiga diagnostiken. Samtidigt lanseras ett nytt stöd för sexuell rehabilitering efter behandling.
Alkohol ökar risken för cancer, och okunskapen om detta är fortsatt stor. 85 procent av svenskarna vet inte att alkohol ökar risken för bröstcancer. Under oktober, den internationella bröstcancermånaden, uppmärksammas kopplingen mellan alkohol och bröstcancer för att höja kunskapsnivån.
Den nyligen publicerade rapporten innehåller data från 2020, då de första regionala projekten för organiserad prostatacancertestning påbörjades, fram till början på september 2023.
Region Västernorrland är först ut i landet med att ansluta till det generiska kallelsesystemet för gynekologisk cellprovskontroll. Processledaren för cervixcancerprevention vid Sundsvalls sjukhus, Ingela Pirttilä, ser en rad fördelar med systemet, bland annat att förändringar i vårdprogrammet lättare kommer att kunna implementeras i regionerna framöver.
Kemoimmunterapi fasas ut till förmån för målriktade terapier – det är ett exempel på de uppdaterade rekommendationerna för KLL. För patienten betyder det mer skräddarsydda behandlingar, fler behandlingsalternativ och förbättrad behandlingseffekt. Den snabba läkemedelsutvecklingen driver också på en brådskande omställning av cancervårdens prioriteringar. Valet av behandlingsalternativ kan innebära utmanade bedömningar mellan nya indikationer och subventioner.
Nu finns Min vårdplan peniscancer v 4.0 publicerad. Den behöver aktiveras på era enheter i dialog med verksamheterna och regional SOB-förvaltning. Detta är en större revidering/uppdatering: