Nyheter

Samverkan
Stor satsning på stöd till cancerberörda utökas

Mötesplatsen Kraftens hus där cancerberörda kan mötas har blivit en stor succé i Borås, Göteborg och i Stockholm. Ett nytt anslag från Sjöbergstiftelsen ska användas till att starta nya Kraftens hus i landet.

Stockholm Gotland
Skillnader i livskvaliteten för gyncancerpatienter beroende på födelseland

Varje år får cirka 3 000 kvinnor i Sverige en gynekologisk cancerdiagnos – livmoderhalscancer, livmodercancer, äggstockscancer, vulvacancer eller vaginalcancer – och incidensen ökar. En femårig tvärsnittsstudie, baserad på Cancerregistret och patientenkäter, visar signifikanta skillnader i hälsorelaterad livskvalitet (HRQoL) mellan inrikes och utrikes födda kvinnor med gynekologisk cancer.

Samverkan
Nu finns en Min vårdplan i 1177 för alla med cancerdiagnos

Fler patienter får nu tillgång till verktyget Min vårdplan i 1177, oavsett cancerdiagnos. Det görs möjligt genom nya diagnosövergripande Min vårdplan i cancervården. Verktyget riktar sig främst till patienter med diagnoser där det ännu inte tagits fram en vårdplan.

Syd
Cancervården en prioriterad fråga för sjukvårdsministern

Sjukvårdsministern Acko Ankarberg Johansson med kollegor besökte Regionalt cancercentrum syd under onsdagen. Dagens schema hade fokus på RCCs roll i cancervården med djupdykning i områden som cancerrehabilitering, tillgänglighet inom cancervården, barncancerrehabilitering och aktiva överlämningar.

Samverkan
Min vårdplan njurcancer lanseras

Varje år får cirka 1 300 personer i Sverige en njurcancerdiagnos. Med Min vårdplan njurcancer får de nu på ett samlat ställe tillgång till generell och individanpassad information, filmer om behandlingar samt möjlighet till direktkontakt med vården under hela vårdkedjan.

Samverkan
Min vårdplan cancer: Nu skapas fler mötesplatser för att lyfta patientens perspektiv

Patienter upplever att Min vårdplan cancer ökar deras kunskap om den egna sjukdomen, men att verktyget behöver bli smidigare att använda digitalt. Nu skapas fler mötesplatser för att lyfta patientens perspektiv i utvecklingen av Min vårdplan.

Samverkan
Ny version av Min vårdplan för tjock- och ändtarmscancer

I den reviderade versionen har de flesta diagnosanpassade och generella texter uppdaterats, och nytt formulär om tarmfunktion finns på plats.

Samverkan
Uppdragen växer: Nya arbetsgrupper för Min vårdplan och kontaktsjuksköterska

Verksamheterna för kontaktsjuksköterska och Min vårdplan växer. Nu bildas två nya arbetsgrupper för att stärka områdena.

Stockholm Gotland
RCC Stockholm Gotland på Pride i sommar!

I slutet på juli, början på augusti hålls Stockholm Pride. Och i år finns RCC Stockholm Gotland på plats med en programpunkt i Pride House. Här kommer man presentera verksamheten och gå djupare in i två specifika projekt kring jämlik vård. Möjligheten för deltagare att dela erfarenheter och olika perspektiv kommer finnas genom så kallade rundabordssamtal.

Stockholm Gotland
Hur uppfattar olika befolkningsundergrupper rekommendationerna i EU:s kodex mot cancer?

Flera medarbetare på RCC Stockholm Gotland ligger bakom en artikel som nyligen publicerats i International Journal of Environmental Research and Public Health. Den bygger på en kvalitativ studie om personer med intellektuell funktionsnedsättning, invandrare, ungdomar och unga canceröverlevares uppfattning om kodexen mot cancer.

Stockholm Gotland
Ny rapport: Över 100 insatser som stärker och fortsatt utvecklar barncancervården

Med stöd av den nationella satsningen på barncancer 2019–2022 har barncancercentrum och Astrid Lindgrens Barnsjukhus drivit ett hundratal förbättringsinsatser för den regionala barncancervården. Arbetet har varit medarbetardrivet och involverat många medarbetare, olika professioner och verksamheter. Det har resulterat i en mängd förbättringar med nytta för både patienter och deras familjer, men har också utvecklat arbetet på vårdgolvet och andra delar av verksamheten.

Samverkan
Uppföljningsmottagningar underlättar övergången till vuxenvården

Sedan 2020 har Regionala cancercentrum i samverkan, RCC, genomfört en omfattande genomgång av barncancervården i Sverige. Satsningen har bland annat resulterat i att uppföljningsmottagningar, som kan underlätta övergången från barn- till vuxenvård för tidigare barncancerpatienter, nu finns över hela landet.

Samverkan
Kontaktsjuksköterskan ett decennium - utmaningar och framgångar

Alla patienter med cancer ska erbjudas en fast kontakt vid den cancervårdande kliniken. Det rekommenderade den nationella cancerstrategin från 2009. Kontaktsjuksköterskan är i dag nyckelpersonen i mötet med patienter och deras närstående i cancervården.

Samverkan
Vem nominerar du till årets kontaktsjuksköterska?

Nu är det dags att nominera vem som ska bli årets kontaktsjuksköterska 2023! RCC uppmärksammar kontaktsjuksköterskans viktiga roll varje år genom att utse Årets kontaktsjuksköterska.

Väst
Kraftens hus firar fem år – Öppnar i Göteborg och Stockholm

Kraftens hus i Borås startade 2018 som ett pilotprojekt med syftet att skapa en plats med socialt, emotionellt, fysiskt och praktiskt stöd till cancerberörda. Projektet har hyllats sedan sin start och är nu en permanent verksamhet som är inne på sitt femte år. Nu står det klart att verksamheten växer då det ska öppnas Kraftens hus i både Göteborg och Stockholm.

Norr
Barncancerdagen – barnonkologin i Norrland då till nu

I dag 15 februari är det internationella barncancerdagen. Per-Erik Sandström, barnonkolog vid Norrlands universitetssjukhus, berättar om utvecklingen inom barncancer de senaste 30 åren och ser en mer precis behandling och diagnostik i dag.