Nyheter

Norr
Riktade åtgärder förebygger cancer inom högriskfamiljer

Vissa familjer har större risk att insjukna i cancer än andra. Det kan bero på medfödda genetiska anlag som ger ökad cancerrisk. Om sjukvården kan hitta dessa anlag, finns också möjlighet att hantera den ärftliga risken genom att familjemedlemmar får komma på regelbundna kontroller eller genomgå förebyggande operationer.

Norr
Digitala möten ger nya möjligheter

Med tre veckors mellanrum arrangerade RCC Norr två digitala konferenser, dels en regiondag med temat prehabilitering, dels en temadag om att främja fysisk aktivitet vid cancersjukdom inom norra sjukvårdsregionen. På grund av coronapandemin var båda konferenserna digitala, vilket dock medförde att de var mer välbesökta än under normala förhållanden. Över hundra personer kopplade upp sig vid respektive tillfälle.

Norr
Fem miljoner till forskning om tidig upptäckt av cancer

Att upptäcka cancer i ett tidigt skede är viktigt för patientens chanser att överleva sjukdomen. Under 2019 gav regeringen fem miljoner kronor till RCC Norr, för ett forskningsprojekt kring blodbiomarkörer, för tidig upptäckt av cancer. Nu har projektet kommit med en första delrapport.

Norr
Nya processledare för tarmcancer

RCC Norr har under en tid stått utan sjukvårdsregional processledare för tjock- och ändtarmscancer. Men från och med i höst finns två processledare som delar på uppdraget. Det är Andreas Söderström, överläkare och kirurg i Norrbotten och Martin Rutegård, kirurg och nybliven universitetsöverläkare i Västerbotten.

Samverkan
Coronapåverkad cancerrapport överlämnad till regeringen

I årets överenskommelse med staten om jämlik och effektiv cancervård ingår att Sveriges Kommuner och Regioner senast den 30 september ska avge en delrapport till Socialdepartementet om arbetet under det första halvåret. Av rapporten framgår att covid-19-pandemin har påverkat genomförandet av årets insatser.

Samverkan
Möjligt att beräkna hälsoekonomiska effekter av cancerprevention

Cancerpreventionskalkylatorn är ett verktyg som beräknar resultatet av förebyggande arbete inom cancer, till exempel antal levnadsår, förändrad livskvalitet och ekonomiska effekter. Kalkylatorn kan användas som ett hjälpmedel för att påvisa fördelarna med cancerprevention.

Samverkan
Färre upptäckta cancerfall under pandemin enligt ny RCC-rapport

Covid-19-pandemin har orsakat att färre människor än vanligt har diagnostiserats med cancer under första halvåret 2020. Det visar en ny rapport från RCC i samverkan. Jämfört med hur många som insjuknade i cancer förra året riskerar var åttonde cancerfall att vara oupptäckt under mars – augusti 2020.

Norr
Arbeta för rökfri strålbehandling

Det finns en hel del forskning som stödjer att patienter med cancer bör sluta röka inför strålbehandlingen. Det förbättrar effekten och förebygger komplikationer. Att sluta röka minskar också risken att insjukna i en ny form av cancer eller andra rökrelaterade sjukdomar. Idag kan ett sextiotal olika diagnoser kopplas till tobaksrökning.

Samverkan
Insatser krävs för att minska antalet cancerfall relaterade till övervikt

Idag presenterades Cancerfondsrapporten 2020 med fokus på prevention, där kopplingen mellan övervikt och cancer är central. Varje år ser man ca 2000 cancerfall relaterade till övervikt och fetma i Sverige och utvecklingen är alarmerande. Vi rör oss för lite, äter för lite frukt, grönt och fullkorn. Faktum är att svenskarna äter minst hälsosamt i hela Norden. 17 procent av ungdomars totala energiintag kommer från sötade drycker, godis och glass.

Norr
Nytt snabbspår för testning av ärftlig bröstcancer

Sedan 90-talet har Cancergenetisk mottagning i Umeå, utrett ärftlig cancersjukdom i familjer från norra sjukvårdsregionen. Utredningarna är ofta komplexa och kan ta lång tid att göra, samtidigt som efterfrågan på utredningar ökar alltjämt. Det finns dessutom kvinnor ute i samhället, med en hög risk att drabbas av bröstcancer, som sjukvården inte hittar.

Norr
Ny processledare för mammografi

Under en tid var platsen som sjukvårdsregional processledare för mammografi vakant i norra sjukvårdsregionen. Nu har Eric Arelöf antagit uppdraget och utmaningen att förbättra vårdprocessen. Till vardags arbetar Eric Arelöf som enhetschef vid Mammograficentrum i Region Västernorrland.

Samverkan
Coronaviruset och covid-19 påverkar cancervården

På grund av det nya coronaviruset och antalet insjuknade i covid-19 gör regionerna tillfälliga omprioriteringar inom hälso- och sjukvården.

Samverkan
Nu kan Sveriges regioner ansluta sig till mammografiregistret

Den nationella arbetsgruppen för mammografi har sedan 2011 arbetat med att ta fram ett nationellt kvalitetsregister för mammografi. En pilot har skett i Region Västmanland och nu öppnar registret upp för regionerna att ansluta sig.

Norr
Rökstopp som en del av behandlingen

De flesta vet att tobaksrökning kan orsaka cancer. Men hur känt är det att en person som röker förlorar i genomsnitt minst tio år av sitt liv? Till detta läggs ofta ett antal år av ohälsa och försämrad livskvalitet.