Nyheter

Samverkan
Patientöversikter ger överblick och stöd i flera led

IT-stödet Patientöversikt har utvecklats av RCC för att skapa en överblick över patientens hela sjukdoms- och behandlingshistorik. Patientöversikten är ett komplement till patientjournalen som underlättar kommunikationen i mötet mellan patienten och vårdpersonal. Och den möjliggör automatiserad överföring av strukturerad vårdinformation till kvalitetsregistren.

Norr
Medicinsk rådgivare till RCC Norr

Från den 1 juni har RCC Norr anställt urologen Ove Andrén som medicinsk rådgivare. Med sin kompetens och erfarenhet av cancervården, kommer han att på halvtid vara ett stöd för alla som arbetar vid RCC Norr, när det gäller medicinska frågor.

Samverkan
Individuell patientöversikt ger patienten koll på vården

”Patientöversikten gör att man blixtsnabbt förstår både vad som är gjort och vad som är på gång.” Så beskriver Inge Nilsson från Göteborg patientöversikten som RCC utvecklat tillsammans med arbetsgrupper för åtta cancerdiagnoser. Nu kan det nya verktyget börja användas på kliniker runtom i Sverige.

Samverkan
Färre dör av lokalt avancerad prostatacancer

Varje år diagnostiseras i Sverige ungefär 1 000 män med lokalt avancerad prostatacancer – en cancerform med dålig prognos. Strålbehandling tillsammans med hormonbehandling har dock visat sig förlänga livet. En ny studie baserad på data i Nationella prostatacancerregistret visar nu att ökad radikalbehandling av dessa män minskar dödligheten efter fem år med 25 procent.

Samverkan
Remissrunda med förlängd svarstid

I dag går ett antal nationella vårdprogram ut på remiss till regioner, professioner och patientföreningar. Information om sista svarsdatum och aktuella mejladresser finns i följebrevet till respektive dokument.

Norr
Sophia ska leda gyncancerprocessen

RCC Norr välkomnar barnmorskan Sophia Holmlund som ny sjukvårdsregional processledare för gyncancerprocessen i norr. Gynekologisk cancer omfattar cancer i äggstockar, äggledare, livmoder, livmoderhals, slida och blygdläppar. I Sverige insjuknar omkring 3 000 kvinnor årligen i gynekologisk cancer.

Norr
Ny processledare för mammografi

Under en tid var platsen som sjukvårdsregional processledare för mammografi vakant i norra sjukvårdsregionen. Nu har Eric Arelöf antagit uppdraget och utmaningen att förbättra vårdprocessen. Till vardags arbetar Eric Arelöf som enhetschef vid Mammograficentrum i Region Västernorrland.

Samverkan
Kodningspersonalens viktiga roll

Den 6-10 april 2020 uppmärksammas National Cancer Registrars Week (NCRW) för tjugofjärde gången, tema ”Cancer Registrars: 2020 Vision for the Future.” Syftet är att uppmärksamma kodningspersonalens viktiga roll gällande insamling av data till cancerregister. Information som bidrar till cancerforskning, prevention och olika screening- och behandlingsprogram.

Samverkan
Coronaviruset och covid-19 påverkar cancervården

På grund av det nya coronaviruset och antalet insjuknade i covid-19 gör regionerna tillfälliga omprioriteringar inom hälso- och sjukvården.

Samverkan
Uppdaterat vårdprogram akut onkologi

Det nationella vårdprogrammet för akut onkologi publicerades 2018 och i mars 2020 fastställdes den senast versionen med mindre justeringar. Bland annat har vikten av att kontakta behandlande klinik vid akuta tillstånd hos patienter behandlade med checkpointhämmare förtydligats.

Samverkan
Uppdaterat vårdprogram cancer utan känd primärtumör, CUP

Det nationella vårdprogrammet för cancer utan känd primärtumör, CUP, reviderades senast 2016. Samma år infördes standardiserade vårdförlopp (SVF) för patienter med misstänkt CUP, vilket har lett till en mer strukturerad handläggning och förbättrat omhändertagande av patienter med CUP. I mars 2020 fastställdes den senast reviderade versionen av vårdprogrammet.

Samverkan
Nytt vårdprogram för binjuretumörer

Ett nytt vårdprogram för binjuretumörer har nu fastställts och publicerats på cancercentrum.se. Detta vårdprogram täcker utredning, behandling och uppföljning av samtliga typer av binjuretumörer.

Samverkan
Nationella vårdprogram ute på remiss

Idag går ett antal nationella vårdprogram ut på remiss till regioner, profession och patientföreningar. Information om sista svarsdatum och aktuella mejladresser finns i följebrevet till respektive dokument.

Samverkan
Från misstanke till kirurgi på fem veckor tack vare SVF

När Thomas Axberg sökte akut för bröstsmärtor upptäcktes en förändring på ena lungan. Den visade sig vara en aggressiv lungcancer. – Tack vare det snabba vårdförloppet har jag fått livet tillbaka.

Samverkan
Allt fler utreds med SVF men väntetiderna är fortsatt för långa

Införandet av standardiserade vårdförlopp (SVF) har resulterat i att allt fler patienter med cancer nu utreds på ett enhetligt och kvalitetssäkrat sätt i hela landet. Regeringens mål för andelen SVF-utredda patienter har därmed kunnat nås, men väntetiderna har inte förändrats under mätperioden. Det visar en ny rapport med data från 2017–2019 som Regionala cancercentrum i samverkan publicerar i dag.

Norr
Engagerad urolog är Årets processledare

Vid ett jubileum i Stockholm, den 3 februari, uppmärksammades att den nationella cancerstrategin fyllt 10 år. Dagen hade kunglig närvaro av Kronprinsessan Victoria, som bland annat delade ut utmärkelsen Årets processledare i varje sjukvårdsregion. För norra regionens del var det Johan Styrke, som fick utmärkelsen – för ett processledarskap som utmärks av engagemang, klokskap och pedagogiskt sinne.

Samverkan
Kunskapsbanken för vårdprogram ersätter appen Cancervård

”Kunskapsbanken” är ett nytt verktyg på cancercentrum.se som förbättrar tillgängligheten till nationella vårdprogram och standardiserade vårdförlopp i cancervården. Kunskapsbanken gör det enklare att snabbt hitta rätt kunskapsstöd och rekommendationer för respektive diagnos.

Samverkan
Uppdaterat vårdprogram för skelett- och mjukdelssarkom i extremiteter och bålvägg

Hela vårdprogrammet har reviderats efter behov, både faktamässigt och för att bättre anpassas till berörda målgrupper.

Samverkan
Nytt nationellt vårdprogram för hudlymfom

Detta är ett helt nytt vårdprogram som under två års tid har arbetats fram av vårdprogramgruppen för hudlymfom.