Cancerrehabilitering i fokus under teamträffar på Skaraborgs Sjukhus
På Skaraborgs Sjukhus i Lidköping har regelbundna teamträffar för cancerrehabilitering införts. Flera olika professioner har möjlighet att samlas en gång i veckan för att diskutera bröstcancerpatienter med komplexa rehabiliteringsbehov.
På teamträffarna deltar kontaktsjuksköterska och läkare från både onkologi- och kirurgmottagningen, sjukgymnast, dietist, kurator och rehabkoordinator. Målet är att även ha med en arbetsterapeut på träffarna framöver.
Den teammedlem som har en patient som behöver tas upp på teamträffen anmäler patienten på en lista. Alla i teamet kommer pålästa om patientens situation till träffen. Sedan berättar den som anmält patienten till träffen om personens situation. Därefter inhämtas teamets synpunkter och förslag och en handlingsplan för patienten upprättas. Det som sägs dokumenteras i en framtagen mall för teamträffarna.
Patienter i olika situationer tas upp
Karin Janneson är specialistsjuksköterska på Onkologimottagningen på Skaraborgs Sjukhus i Lidköping och är en av personerna som deltar på de veckovisa teamträffarna för cancerrehabilitering.
— Många patienter vi tar upp är i ett skede där de är färdigbehandlade men inte färdiga med sin återhämtning och arbetsåtergång. Ibland hör de fortfarande till onkologen, ibland har patienten gått över till bröstenheten men vi har identifierat rehabiliteringsbehov hos patienten där flera professioners kompetens behövs för att hjälpa personen att återhämta sig efter sin sjukdomsperiod.
Arbetet med att upprätta teamträffar för cancerrehabilitering har påbörjats och det finns planer på att fortsätta utveckla dem och att på sikt benämna träffen som en multidisciplinär konferens.
— Vi har bestämt att vi ska diskutera patienter där problem har uppstått och där flera olika professioners kompetens behövs. Men vi vill också ta upp patienter inför adjuvant cytostatikabehandling för att träna på det förebyggande perspektivet. Målet med cancerrehabilitering är ju att vi ska förebygga så mycket som möjligt. Att hitta patienter med risker som vi kan se kopplade till diagnos eller behandling men även individuella risker som personen har med sig in i det här. Det är en jätteviktig grupp att få in i arbetet. Framöver ska vi även inkludera alla diagnosgrupper vi har här på onkologen, GI-patienter och patienter med prostatacancer, säger Karin Janneson.
Fortsatt arbete för att utveckla teamträffarna
Teamträffarna är en del av arbetet inom en nyligen uppstartad process för cancerrehabilitering på Skaraborgs sjukhus. Framöver finns planer på att sjukhusen i Lidköping och Skövde ska hitta ett gemensamt arbetssätt kring arbetet med teamträffar. En lokal handlingsplan för cancerrehabilitering håller på att tas fram. I planen nämns bland annat hälsoskattning som en metod för att identifiera patienter med komplexa rehabiliteringsbehov till teamträffarna. Redan idag har ofta en kontaktsjuksköterska som anmäler patienter till teamträffarna gjort en hälsoskattning för att fånga patientbehovet som ett samtalsunderlag.
— Att införa teamträffar för cancerrehabilitering är ganska komplext, arbetet innefattar flera verksamhetsområden och professioner. Det är mycket logistik och tid för att delta i teamträffarna konkurrerar med mycket annat som också ska göras. Det är nödvändigt att ha våra chefer och ledning med oss i detta för att få resurser avsatta och för att få arbetet prioriterat. Att vi har stöd och engagemang från vår ledning har varit en god hjälp för oss att komma i gång med arbetet. Sen är viktigt att komma ihåg att förändringsarbete tar tid. I nuläget sker träffarna sporadiskt på grunnd av att det inte finns anmälda patienter till varje tillfälle.
Fördelar för patienten med teamträffarna
Karin Janneson ser många fördelar för patienterna med teamträffarna.
— För patienten är det en stor fördel att någon inför en teamträff gjort en kartläggning och uppmärksammat patientens behov av rehabilitering. Det är första steget för att sen kunna erbjuda rätt åtgärder. Som patient har man kanske inte utrymme och kraft att ta tag i alla saker direkt, men vi kan vara medvetna om risker under resans gång och vara lite förberedda. Genom teamträffarna får patienten tillgång till den profession med bäst kompetens inom det området man behöver stöd i. Jag tror också att det är en fördel för patienten att vi som vård kan uppfattas mer samspelta genom att vi har dessa träffar, att insatserna är samordnade, avslutar Karin Janneson.