Tidiga erfarenheter av organiserad prostatacancertestning i Västra Götalandsregionen
Rapporten Tidiga erfarenheter av organiserad prostatacancertestning i Västra Götalandsregionen innehåller erfarenheter från åren 2020 och 2021, då erbjudande om testning skickats ut till män födda 1970 i Västra Götaland. I rapporten beskrivs erfarenheterna i tre kapitel: genomförande, resultat och analys.
Rapportens innehåll
Kapitlet genomförande beskriver hur den organiserade porstatacancertestningen utformats inklusive utredningsalgoritm, projektorganisation, utskick av erbjudande om testning samt kommunikation. I kapitlet resultat framgår erfarenheter från det samordnande regionala kansliet för organiserad prostatacancertestning och anslutna enheter samt tidiga resultat kring deltagande och upptäckt av cancer.
– Framgångsfaktorerna i inledningen av projektet har bland annat varit ett verksamhetsnära samarbete med involverade enheter och representanter från alla berörda medicinska områden. Det har varit avgörande för projektet, säger Elin Ljungqvist, projektledare organiserad prostatacancertestning Västra Götalandsregionen.
Bland utmaningar som lyfts i rapporten nämns bland annat coronapandemin som tvingade projektet att senarelägga starten av utskick med information och erbjudande om testning till männen. När det kommer till det fortsatta arbetet så kan Västra Götalands pilotprojekt tjäna som en modell för införande av organiserad prostatacancertestning i andra regioner och även för eventuellt införande av liknande program, till exempel tarmcancerscreening.
Pilotprojektet Organiserad prostatacancertestning pågår i Västra Götalandsregionen under åren 2020, 2021 och 2022 med målsättning att utvärdera förutsättningar för en kvalitetssäkrad, effektiv och jämlik organiserad prostatacancertestning för samtliga män mellan 50 och 74 års ålder i Västra Götalandsregionen.