Nationell Min vårdplan används på Skaraborgs Sjukhus
Bröstmottagningen på Skaraborgs Sjukhus i Lidköping är bland de första verksamheterna i Sverige som börjat använda Nationell Min vårdplan bröstcancer via 1177.se. De första patienter började erbjudas en nationell Min vårdplan i december förra året, idag erbjuds alla patienter med bröstcancer den nationella versionen av Min vårdplan.
Min vårdplan finns digitalt via 1177.se men även i pappersformat och innehåller fördjupad information om alltifrån diagnos, behandling och vård till rehabilitering. En del av min vårdplan är interaktiv och består av självskattningsformulär, frågeformulär och en meddelandefunktion.
Pernilla Fagerlind, Else-Marie Lorentzon och Charlott Sörensen, kontaktsjuksköterskor på Bröstmottagningen på Skaraborgs Sjukhus i Lidköping.
Pernilla Fagerlind är en av tre kontaktsjuksköterskor på Bröstmottagningen Skaraborgs Sjukhus i Lidköping som arbetar med Min vårdplan.
— Det varierar om patienterna vill ha Min vårdplan i pappersform eller digitalt. Vi försöker lyfta fram den digitala versionens fördelar.
Dialog förs med patienten om hur mycket information personen vill ha och information i Min vårdplan läggs till succesivt. Informationen som ges i Min vårdplan varierar beroende på patientens egna önskemål, var i vårdresan patienten är och vilken behandling patienten ska få.
— Något vi särskilt tänker på att fråga patienten är om de vill ha informationen nedskriven eller inte, exempelvis fakta om tumören - tumörens egenskaper. Det är långt ifrån alla som vill ha det, många är nöjda med att de bara har fått det muntligt, fortsätter Pernilla Fagerlind.
Fördelar med den interaktiva delen
Den nationella versionen av Min vårdplan innehåller interaktiva delar i form av självskattningsformulär, frågor som patienten kan besvara och i den digitala versionen finns även möjlighet för patienten att ha direktkontakt med sin kontaktsjuksköterska.
— En del patienter vill inte ha så mycket information. De uppmuntras fokusera på att använda den interaktiva delen i Min vårdplan där de kan fylla i självskattningsformulär, skriva ner vad som är viktigt för dem och använda meddelandefunktionen för att kommunicera frågor och funderingar som de har, säger Pernilla Fagerlind.
Friederike Paulsson fick sin bröstcancerdiagnos i februari i år och har under sin vård och behandling använt sig av den digitala versionen av den nationella Min vårdplan.
— Möjligheten att kunna ta personlig kontakt med min kontaksjuksköterska genom Min vårdplan har varit väldigt viktigt för mig under min behandlingstid. När jag precis hade fått min bröstcancerdiagnos och fick tillgång till Min vårdplan tyckte jag att det var mycket att fylla i och det orkade jag inte med då. Då skrev jag direkt till min kontaktsjuksköterska istället och fick snabbt svar på mina frågor och funderingar.
Fler enheter ska börja använda Min vårdplan
Flera enheter i Västra Götalandsregionen och Region Halland är på gång att börja använda den nationella Min vårdplan för bröstcancer och även andra diagnoser.
— Jag tycker absolut att fler verksamheter ska börja använda Min vårdplan. Informationen vi ger patienterna kommer att bli mer jämlik och en annan stor fördel med att använda nationell digital Min vårdplan är att den kan följa patienterna oavsett var dem är i sin vårdresa eller om de flyttar till en annan region.
Införande kan ske successivt, vilket skulle kunna vara en fördel för att personalen ska känna att de hänger med. Nationell Min vårdplan erbjuds då initialt endast till några patienter för att sedan efter hand erbjudas till alla avslutar Pernilla Fagerlind.