Nyheter

Samverkan
Registrering av cancerläkemedel behöver fortsatt stärkas

Registrerad användning av cancerläkemedel som följs upp nationellt var under första halvåret 2019 ungefär den samma som halvåret innan. Det ackumulerade antalet rapporterade behandlingar är nu så pass högt att det börjar gå dra begränsade men viktiga slutsatser.

Samverkan
Kvalitetsregister för inkontinensimplantat driftsatt

På luciadagen, den 13 december, driftsattes Inkontinensimplantatregistret (IIR) som är en del av Nationella prostatacancerregistret (NPCR). IIR innehåller uppgifter om operationer med implantat mot urininkontinens.

Samverkan
Sju reviderade SVF publicerade

Sju standardiserade vårdförlopp (SVF) har uppdaterats under 2019 och är nu publicerade på webbplatsen för införande under 2020.

Samverkan
170 SVF-miljoner till regionerna

Regeringen har beslutat betala ut den andra delen av årets stimulansmedel till regionerna för arbetet med att korta väntetiderna i cancervården. Samtliga regioner får ta del av medlen som fördelas enligt befolkningsmängd.

Samverkan
Uppdaterat vårdprogram för matstrups- och magsäckscancer

Samtliga texter har reviderats i olika omfattning, både faktamässigt och för att bättre anpassas till berörda målgrupper, samt i syfte att ge så konkreta råd som möjligt till olika yrkesgrupper.

Samverkan
Nationella vårdprogram ute på remiss

Fyra nationella vårdprogram och ett SVF går idag ut på remiss till regioner, profession och patientföreningar. Information om sista svarsdatum och aktuella mejladresser finns i följebrevet till respektive dokument.

Samverkan
Prenumerera på nyhetsbrev från NT-rådet

NT-rådet ger rekommendationer till landets regioner om användning av vissa nya läkemedel. Vill du få information om när det finns en ny rekommendation kan du prenumerera på NT-rådets nyhetsbrev.

Samverkan
Film om datadriven kvalitetsutveckling

På Odense universitetssjukhus i Danmark arbetar de aktivt med förbättringsarbete baserat på kvalitetsregisterdata. I en nyproducerad film berättar Kim Brixen, medicinsk direktör, och Anders Eggert Gravegaard, överläkare i plastikkirurgi, bland annat hur de har använt kvalitetsregistren för att korta tiden från remiss till behandling av patienter med malignt melanom.

Samverkan
Uppdaterat vårdprogram för Hodgkins lymfom

Nu finns en uppdaterad version av det nationella vårdprogrammet för Hodgkins lymfom. Det fastställdes av RCC i Samverkan den 10 september 2019.

Samverkan
Regeringen fortsätter den långsiktiga satsningen på cancer

Cancervården ska fortsatt stärkas. Det slår regeringen fast i årets höstbudget och avsätter därför 500 miljoner kronor per år från och med 2020 till att utveckla vården, tillgängligheten och jämlikheten inom cancerområdet.

Samverkan
Nationella vårdprogram och SVF ute på remiss

Tio nationella vårdprogram går idag ut på remissrunda. Sex av dessa är reviderade och går på remiss till profession och regioner samtidigt, enligt RCCs nya rutin för remissrundor.

Väst
Nytt nyhetsbrev från RCC Väst

I RCC Västs nyhetsbrev får vårdpersonal månadsvis en sammanfattning av aktuella regionala och nationella nyheter för en bättre cancervård. Det innehåller goda exempel, riktlinjer, verktyg, statistik och information om vad som är på gång i väst.

Samverkan
Vårdprogrammet för KLL reviderat

Det nationella vårdprogrammet för kronisk lymfatisk leukemi (KLL) har genomgått en revidering, som godkändes av RCC i samverkan 26 augusti 2019.

Samverkan
Koordinatorer ska underlätta införande av patientöversikter

Det nationella projektet för införande av patientöversikter i cancervården pågår för fullt. Nästa steg i arbetet är att rekrytera koordinatorer som ska stödja de diagnosspecifika arbetsgrupperna vid införandet av patientöversikterna på kliniker.

Samverkan
Stöd till klinikernas läkemedelsrapportering

I årets canceröverenskommelse mellan regeringen och SKL ingår att 3 miljoner kronor ska fördelas till de regioner som rapporterar in användning av cancerläkemedel. Medlen kommer att fördelas till de kliniker/enheter som rapporterat in på ett fullvärdigt sätt.

Samverkan
Uppföljningen av läkemedelsanvändningen behöver stärkas

RCCs andra nationella sammanställning av användningen av nya cancerläkemedel är klar. Rapporten visar att alla sjukvårdsregioner rapporterar in uppgifter och att över 3 000 läkemedelsbehandlingar har registrerats under 2018. Täckningsgraden har dock inte kunnat beräknas och den korta rapporteringsperioden gör uppgifterna om behandlingslängd och överlevnadstid osäkra.

Samverkan
Fortsatt satsning på cancervården och RCC i överenskommelsen för 2019

Sveriges Kommuner och Landsting och staten har träffat en överenskommelse för 2019 om att fortsätta korta väntetiderna i cancervården. Överenskommelsen omfattar totalt 446 miljoner kronor, varav 367 miljoner ska användas för att upprätthålla och intensifiera arbetet med de standardiserade vårdförloppen (SVF).

Samverkan
Fick cancer under graviditeten – idag tvåbarnsmamma

Beatrice Sundström var tveksam till att göra en cellprovsundersökning mitt under sin graviditet. I dag är hon tacksam att hon gjorde det. Den tidiga upptäckten av livmoderhalscancern gjorde att hon till och med kunde starta cytostatikabehandlingen innan dottern Julia föddes. För några år sedan trodde få att något sådant skulle vara möjligt.

Norr
Norra regionens strategi för cancervården

En ny strategisk regional cancerplan är framtagen och finns nu publicerad på RCC Norrs webbplats. Utifrån cancerplanen har sedan de fyra Norrlandsregionerna formulerat handlingsplaner för att beskriva hur respektive region avser förverkliga cancerplanens intentioner.

Samverkan
Det nationella vårdprogrammet för långtidsuppföljning efter barncancer är uppdaterat

Då överlevnaden efter barncancer är hög finns det fler och fler individer i samhället som haft cancer som barn. Efter cancerbehandlingen har dessa patienter ett långt liv framför sig. Sena komplikationer kan uppkomma i samband med cancersjukdomen och behandlingen, under den fortsatta uppväxten och under vuxenlivet. Det är viktigt att personer som haft cancer som barn följs upp för att biverkningarna ska upptäckas på ett tidigt stadium och bli omhändertagna på rätt sätt.