En första uppföljning har gjorts av norra sjukvårdsregionens cancerplan, 2019–2021. Den visar på en fortsatt positiv utveckling av cancervården inom många områden, men även att bristen på kompetens och andra resurser försvårar att nå uppsatta mål, främst när det gäller väntetider. Förbundsdirektionen för Norra sjukvårdsregionförbundet godkände uppföljningen den 4 december 2019.
Nyheter
I november arrangerade Umeå universitet och Regionalt cancercentrum norr tillsammans ett symposium kring prostatacancer, till forskarna Anders Berghs och Anders Widmarks ära. Men någon pensionering – det är det inte tal om.
Den 3–4 oktober hölls det nationella cancerforskningsmötet, Cancer Research Meeting, denna gång i Umeå. 240 cancerforskare samlades för att presentera nya upptäckter och framsteg inom cancerforskningen och Regionalt cancercentrum norr var en av konferensens arrangörer.
Det är inte bara EU som har toppmöte i Umeå denna vecka. Över 200 av landets främsta cancerforskare samlas också för Swedish Cancer Research Meeting, på Umeå Folkets Hus. Som första RCC är Regionalt cancercentrum norr en av medarrangörerna.
En ny strategisk regional cancerplan är framtagen och finns nu publicerad på RCC Norrs webbplats. Utifrån cancerplanen har sedan de fyra Norrlandsregionerna formulerat handlingsplaner för att beskriva hur respektive region avser förverkliga cancerplanens intentioner.
Vissa allvarliga cancertyper kan kopplas till förändringar i olika proteiner i blodet, som kan spåras ända upp till 25 år före insjuknandet. Det visar en ny avhandling vid Umeå universitet.
Två dagar i veckan åker sjuksköterskan Catharina Herbst från Sundsvall till Ånge hälsocentral, för att ha mottagning för onkologpatienter från området. Hon utför enklare onkologiska behandlingar, gör omläggningar, provtagningar och följer upp patienter. – Vi är stolta över att tänka utanför boxen, säger hon.
RCC Norrs nya forskningssamordnare heter Marie Lundholm och arbetar till vardags vid institutionen för medicinsk biovetenskap vid Umeå universitet. Hon är i grunden teknisk biolog. Under sin forskarutbildning studerade hon immunförsvaret och bakomliggande genetik i en musmodell som spontant får diabetes. Eftersom Marie tycker att immunförsvaret är så spännande har hon fortsatt på det spåret. Nu undersöker hon immunförsvarets roll för patienter med prostatacancer.