Nyheter

Samverkan
Uppdaterat vårdprogram för lungcancer

Det nationella vårdprogrammet för lungcancer har genomgått en revidering under 2020, och fastställdes av RCC i samverkan den 2 juni.

Samverkan
Uppdaterat vårdprogram för hudlymfom

Det nationella vårdprogrammet för hudlymfom riktar sig till alla som utreder och behandlar hudlymfom och gäller för hudlymfom hos vuxna. Målsättning med vårdprogrammet är att ge en nationell rekommendation avseende diagnostik, behandling och uppföljning. Nu har vårdprogrammet uppdaterats.

Samverkan
Patientöversikter ger överblick och stöd i flera led

IT-stödet Patientöversikt har utvecklats av RCC för att skapa en överblick över patientens hela sjukdoms- och behandlingshistorik. Patientöversikten är ett komplement till patientjournalen som underlättar kommunikationen i mötet mellan patienten och vårdpersonal. Och den möjliggör automatiserad överföring av strukturerad vårdinformation till kvalitetsregistren.

Samverkan
Nationell nivåstrukturering inom cancervården har skett inom 10 diagnosområden

Inom ramen för den nationella cancerstrategin och genom överenskommelser mellan regeringen och Sveriges Kommuner och regioner har Regionala cancercentrum i samverkan haft uppdraget att arbeta med nationell nivåstrukturering av cancervården.

Samverkan
Patienter med huvud- och halscancer ger vården högt betyg

I Sverige drabbas varje år cirka 1 600 personer av huvud-halscancer. Majoriteten av dem som drabbas är cirka 65 år och flertalet är män. För att ta reda på patienters upplevelser och tillfredsställelse med vården, gjordes en nationell undersökning. I en färsk PREM-rapport ges bemötande, information och omhändertagande höga betyg.

Samverkan
Insatser krävs för att minska antalet cancerfall relaterade till övervikt

Idag presenterades Cancerfondsrapporten 2020 med fokus på prevention, där kopplingen mellan övervikt och cancer är central. Varje år ser man ca 2000 cancerfall relaterade till övervikt och fetma i Sverige och utvecklingen är alarmerande. Vi rör oss för lite, äter för lite frukt, grönt och fullkorn. Faktum är att svenskarna äter minst hälsosamt i hela Norden. 17 procent av ungdomars totala energiintag kommer från sötade drycker, godis och glass.

Samverkan
Webbutbildning ska öka kunskapen om cancer under graviditet

Cancer under graviditet är sällsynt. I Sverige handlar det om ungefär 120 kvinnor om året. För att samla kompetens och sprida kunskap om vård och behandling lanseras en ny webbaserad utbildning. Den vänder sig till vårdpersonal som träffar gravida patienter med cancer och bygger på patientens, närståendes och vårdpersonalens perspektiv.

Samverkan
Individuell patientöversikt ger patienten koll på vården

”Patientöversikten gör att man blixtsnabbt förstår både vad som är gjort och vad som är på gång.” Så beskriver Inge Nilsson från Göteborg patientöversikten som RCC utvecklat tillsammans med arbetsgrupper för åtta cancerdiagnoser. Nu kan det nya verktyget börja användas på kliniker runtom i Sverige.

Samverkan
Färre dör av lokalt avancerad prostatacancer

Varje år diagnostiseras i Sverige ungefär 1 000 män med lokalt avancerad prostatacancer – en cancerform med dålig prognos. Strålbehandling tillsammans med hormonbehandling har dock visat sig förlänga livet. En ny studie baserad på data i Nationella prostatacancerregistret visar nu att ökad radikalbehandling av dessa män minskar dödligheten efter fem år med 25 procent.

Samverkan
Remissrunda med förlängd svarstid

I dag går ett antal nationella vårdprogram ut på remiss till regioner, professioner och patientföreningar. Information om sista svarsdatum och aktuella mejladresser finns i följebrevet till respektive dokument.

Samverkan
Kodningspersonalens viktiga roll

Den 6-10 april 2020 uppmärksammas National Cancer Registrars Week (NCRW) för tjugofjärde gången, tema ”Cancer Registrars: 2020 Vision for the Future.” Syftet är att uppmärksamma kodningspersonalens viktiga roll gällande insamling av data till cancerregister. Information som bidrar till cancerforskning, prevention och olika screening- och behandlingsprogram.

Samverkan
Nytt vårdprogram för vulvacancer

Ett nytt vårdprogram för vulvacancer har fastställts och publicerats på cancercentrum.se. Syfte och mål med vårdprogrammet är att göra utredningen, behandlingen och uppföljningen av vulvacancer jämlik i hela Sverige.

Samverkan
Coronaviruset och covid-19 påverkar cancervården

På grund av det nya coronaviruset och antalet insjuknade i covid-19 gör regionerna tillfälliga omprioriteringar inom hälso- och sjukvården.

Samverkan
Uppdaterad vägledning för bäckencancerrehabilitering

Syftet med vägledningen är att ge konkret stöd för handläggning av symtom och besvär som kan uppstå vid eller efter behandling mot cancer i lilla bäckenet.

Samverkan
Uppdaterat vårdprogram akut onkologi

Det nationella vårdprogrammet för akut onkologi publicerades 2018 och i mars 2020 fastställdes den senast versionen med mindre justeringar. Bland annat har vikten av att kontakta behandlande klinik vid akuta tillstånd hos patienter behandlade med checkpointhämmare förtydligats.

Samverkan
Uppdaterat vårdprogram för prostatacancer – ny modell för diagnostik

Det nationella vårdprogrammet för prostatacancer har uppdaterats med bland annat en helt ny modell för diagnostik, som ska minska överdiagnostik och överbehandling av kliniskt betydelselös prostatacancer. Modellen innebär att män med höga PSA-värden först utreds med magnetkamera.

Samverkan
Vårdprogrammet för indolenta B-cellslymfom och hårcellsleukemi är uppdaterat och har nytt namn

Nationellt vårdprogram för indolenta B-cellslymfom och hårcellsleukemi är det nya namnet på vårdprogrammet som tidigare hette follikulärt lymfom.

Samverkan
Nu kan Sveriges regioner ansluta sig till mammografiregistret

Den nationella arbetsgruppen för mammografi har sedan 2011 arbetat med att ta fram ett nationellt kvalitetsregister för mammografi. En pilot har skett i Region Västmanland och nu öppnar registret upp för regionerna att ansluta sig.

Samverkan
Nationellt vårdprogram för bröstcancer har uppdaterats

Det nationella vårdprogrammet för bröstcancer har uppdaterats med flera viktiga förutsättningar för ytterligare förbättrade behandlingar delvis genom förfinad diagnostik. Värdet av preoperativ terapi betonas samt rekommendation av immunterapi för trippelnegativ bröstcancer.

Samverkan
Uppdaterat vårdprogram cancer utan känd primärtumör, CUP

Det nationella vårdprogrammet för cancer utan känd primärtumör, CUP, reviderades senast 2016. Samma år infördes standardiserade vårdförlopp (SVF) för patienter med misstänkt CUP, vilket har lett till en mer strukturerad handläggning och förbättrat omhändertagande av patienter med CUP. I mars 2020 fastställdes den senast reviderade versionen av vårdprogrammet.