Behovet av att utveckla verksamheten för kontaktsjuksköterskor är stort samtidigt som många saknar förutsättningar för att utföra sitt grundläggande uppdrag. Det visar resultaten från ett forskningsprojekt vid Karlstads universitet där kontaktsjuksköterskeverksamheten i Sverige har kartlagts.
Nyheter
Cancerfonden har tillsammans med Regionalt cancercentrum väst och Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland tagit fram filmer om strålbehandling och cytostatikabehandling som vänder sig till patienter och närstående. Filmerna har även översatts till ett antal olika språk.
Sammanlagt sex nationella Min vårdplan finns nu tillgängliga för att ge patienterna större trygghet och delaktighet i cancervården. De nationella versionerna bidrar till en ökad jämlikhet och förbättrad kvalitet på den information som lämnas till patienter med cancer.
Snabbare tillgång till nya behandlingsmetoder för patienter med cancer, större delaktighet och ännu högre kvalitet i cancervården genom ett mer strukturerat samarbete av alla involverade enheter kring patienten. Det är några av målen när Skånes universitetssjukhus (Sus) söker för att bli ett Comprehensive Cancer Centre tillsammans med Regionalt cancercentrum syd, Lunds universitet, Medicinsk service och palliativ vård inom primärvården.
Cancervårdens processledare och kontaktsjuksköterskor är nyckelpersoner för att förverkliga nationella cancerstrategins intentioner i vårdens vardag. Idag har RCC i samverkan uppmärksammat dessa viktiga yrkesgrupper genom att överlämna utmärkelserna Årets processledare och Årets kontaktsjuksköterska till engagerade medarbetare inom respektive kategori.
Cancervårdens kontaktsjuksköterskor och processledare förverkligar den nationella cancerstrategin i vården. I dag har dessa viktiga yrkesgrupper uppmärksammats och utmärkelserna Årets kontaktsjuksköterska och Årets processledare har överlämnats.
Idag lanserar RCC Min vårdplan prostatacancer, den fjärde diagnosspecifika Min vårdplan enligt nationell modell. Innehållet publiceras digitalt via 1177 och i pappersformat på RCCs webbplats, cancercentrum.se.
Individuell patientöversikt (IPÖ) och Min vårdplan är två av de kunskapsstöd för cancervården som RCC erbjuder. Verktygen skiljer sig åt och används till olika ändamål, men båda med det gemensamma syftet att effektivisera och underlätta vårdpersonalens arbete samt att öka patientens delaktighet och förståelse.
Idag lanserar RCC Min vårdplan tjock- och ändtarmscancer, den tredje diagnosspecifika Min vårdplan enligt nationell modell. Innehållet publiceras digitalt via 1177 och på RCC:s webbplats för verksamheter som vill erbjuda patienterna Min vårdplan tjock- och ändtarmscancer i pappersformat.
Kirurgcentrum vid Norrlands universitetssjukhus (Nus) i Umeå och vid Skellefteå lasarett, är en av de första enheterna i landet som nu har infört en nationell Min vårdplan för patienter med bröstcancer.
Goda förutsättningar för patient- och närståendemedverkan är väsentligt för utveckling av en personcentrerad och säker cancervård. Patienters och närståendes upplevelser och synpunkter behövs inte bara i utvecklingen av vården utan också för att stärka patientens ställning och möjlighet till delaktighet. Det är därför nödvändigt med patient- och närståendeföreträdare inom RCCs arbete, och att dessa stöttas på bästa sätt.
Patient- och närståenderådet vid RCC Väst har tagit fram en ny version av broschyren ”Så vill vi ha det. Nytt i broschyren är ett avsnitt om patientlagen och ett särskilt kapitel om närhet, lust och tröst. Broschyren riktar sig till den som arbetar i, eller är beslutsfattare inom hälso- och sjukvården. Broschyren är också tänkt att fungera som ett stöd för patienter- och närstående.
För att möjliggöra fortsatt utveckling av kontaktsjuksköterskeverksamheten och få till en jämlik vård utförs nu en nationell enkätstudie bland landets kontaktsjuksköterskor.
Under perioden oktober 2019 till januari 2020 genomförde Regionalt cancercentrum syd utbildning för medlemmarna i Patient- och Närståenderådet (PNR) vid RCC Syd. Målet för utbildningen var att stärka rollen och öka förståelsen för uppdraget som patient- och närståendeföreträdare. Utbildningen kan ses som del två till den webbutbildning som finns på RCC:s webbplats cancercentrum.se.
Under tioårsjubileet av den svenska cancerstrategin tilldelades Elisabeth Einarsson Åberg, kirurgmottagningen Växjö, priset för 2020 års kontaktsjuksköterska i södra sjukvårdsregionen. Priset delades ut den tredje februari i Stockholm av Kronprinsessan Victoria.
Cancervårdens kontaktsjuksköterskor och processledare förverkligar nationella cancerstrategins intentioner i vårdens vardag. Regionala cancercentrum i samverkan har i dag uppmärksammat dessa viktiga yrkesgrupper och överlämnat utmärkelserna Årets kontaktsjuksköterska och Årets processledare till sex medarbetare inom respektive kategori.
Patient- och Närståenderådet (PNR) vid RCC Syd har i nuvarande tappning varit igång sedan november 2018. Rådet säkerställer att RCC Syd har ett tydligt patient- och närståendeperspektiv, samt driver diagnosövergripande frågor. 2019 var året då deras arbete tog fart på allvar. Didrik von Porat, ordförande i PNR Syd berättar:
Försäkringskassan har i en rapport till Socialdepartementet redovisat regeringsuppdraget att försöka hitta lösningar som underlättar för personer som cancerbehandlas att återgå i arbete. En workshop med bland andra RCC, patientrepresentanter, läkare och arbetsgivarrepresentanter landade bland annat i slutsatsen att informationen om möjligheterna att arbeta i samband med sjukskrivning behöver förbättras.
Patientens egen Min vårdplan bidrar till att göra cancervården mer jämlik. En elektronisk Min vårdplan (e-MVP) introduceras på allt fler kliniker, varav flertalet utgår ifrån en nationell enhetlig och generell patientinformation. Den generella informationen finns nu samlad i ett dokument som är tillgängligt i pdf-format på RCCs webbplats.