De nationella vårdprogram som tas fram inom RCC ger rekommendationer om utredning, behandling, omvårdnad, rehabilitering och uppföljning av patienter. Målet med de nationella vårdprogrammen är att de ska bidra till en jämlik och god vård till alla patienter oavsett bostadsort, kön och socioekonomisk status.
Nyheter
Nya rekommendationer från 2015 innebär att cellprover analyseras för humant papillomvirus (HPV) vid gynekologisk cellprovskontroll. I januari 2017 fastställdes även ett nationellt vårdprogram med bland annat detaljerade rekommendationer till sjukvårdshuvudmännen om kallelseverksamhet och provtagning.
Sixten Borg på RCC Syd har uppdraget att arbeta med ackreditering av ett cancercentrum i Skåne. Ackrediteringen är en process där en oberoende extern part utvärderar en vårdgivare, och intygar att vårdgivaren följer en kvalitetsstandard.
För Geir Tangen, distriktsläkare på privata Amadeusklinken i Halmstad, är SVF en avgörande förbättring inte minst för vårdcentralens arbete att strukturera i mängden av ospecifika symptom. Nya arbetssätt integreras i och förbättrar den dagliga verksamheten.
Primärvården har en nyckelroll i standardiserade vårdförlopp (SVF). För majoriteten av patienterna som uppfyller kriterierna för välgrundad misstanke startar SVF på en vårdcentral. Vårdcentralerna är avgörande för att satsningen på Kortare väntetider i cancervården ska lyckas, men de är också de vårdinstanser som måste ha koll på alla symptom och samtliga vårdförlopp.
Sjukvårdsminister Gabriel Wikström bjöd under våren in till rådslag om framtidens cancervård. Branschorganisationer, professions- och patientföreträdare, organisationer, företag och enskilda ges möjlighet att bidra med sin syn på hur samhället på bästa sätt kan förbereda sig inför en framtid med betydligt fler cancerdrabbade än idag.
Det nationella vårdprogrammet för prostatacancer och kortversionen för allmänläkare med delar som särskilt berör primärvården har reviderats och är nu publicerade på cancercentrum.se.
Tre standardiserade vårdförlopp rör gynekologiska diagnoser; äggstocks-, livmoderkropps- och livmoderhalscancer. Nu har RCC tagit fram kortversioner av dessa SVF, särskilt riktade till gynekologer i öppenvård.
Det standardiserade vårdförloppet för matstrups- och magsäckscancer är uppdaterat. Uppdateringen innebär några förtydliganden samt en anpassning till modellen för KVÅ-kodning. Uppdateringen innebär inte några förändringar i handläggningen av patienterna.
RCC:s och SKL:s arbete inom ramen för överenskommelser med staten 2016 rapporterades 27 februari till Socialdepartementet.