Gynekologisk cellprovtagning och självprov för HPV
Kvinnor som regelbundet deltar i screeningprogrammet med gynekologisk cellprovtagning och självprov för HPV sänker risken för att drabbas av livmoderhalscancer med cirka 90 procent. Screening enligt det nationella vårdprogrammet kommer att stärka skyddet ytterligare.
Innehållet på sidan vänder sig till hälso- och sjukvårdspersonal. Läs på 1177.se om du som deltar i screeningen vill veta mer om gynekologisk cellprovtagning och självprov för HPV.
Om att lämna prov för att upptäcka HPV och cellförändringar i livmoderhalsen, på 1177
Aktuellt arbete
- Kvalitetsregistret Cytburken flyttas över till INCA-plattformen och byter namn till Nationellt processregister för cervixcancerprevention (NPCx), beräknas vara klart under 2024.
- Implementering av nationellt vårdprogram som antogs november 2022 pågår under 2023.
Från 2022 erbjöds alla regioner erbjuds att ansluta sig till Generiskt kallelsesystem för gynekologisk cellprovskontroll. Införande pågår i flera regioner.
Regionspecifikt innehåll
Gynekologisk cellprovskontroll i norra sjukvårdsregionen
Under sidan GCK Norr finns regionala styrdokument, rutiner och remisser för screening, blanketter för exkludering GCK med mera.
Processplan för livmoderhalscancer
Processplanen beskriver processen utifrån ett patientperspektiv och definierar viktiga målnivåer för att kunna följa och utveckla processen under de närmaste åren. Den är även ett underlag för Norra sjukvårdsregionens cancerplan, 2022–2024.
Processplan Livmoderhalscancerprevention (pdf, nytt fönster)
Övriga processplaner finner du under respektive diagnos och samlat på sidan Strategisk utvecklingsplan.
Gynekologisk cellprovskontroll i Stockholm — Gotlandsregionen
Screeningsverksamheten på RCC Stockholm Gotland ansvarar för gynekologisk cellprovskontroll i region Stockholm och i region Gotland. Alla kvinnor mellan 23 och 70 år kallas regelbundet till provtagning som är avgiftsfri.
För kvinnor som bor i Stockholms län: Information och kontaktuppgifter om gynekologisk cellprovtagning finns på 1177
HPV-testning infördes i delar av programmet redan 2010. Primär HPV-testning införs nu stegvis under kontrollerade former i screeningprogrammet.
Screeningverksamheten ansvarar för kallelsehantering, remittering, registrering, uppföljning och utvärdering av programmet.
HPV-vaccination
Sedan 2012 erbjuds alla 11-12 åriga flickor vaccination i skolhälsovården. Sedan 2020 erbjuds även pojkar i samma åldersgrupp vaccination.
Inom utrotningsprojektet görs en catch-up vaccination av flickor födda 1994-1999. Flickorna vaccineras på barnmorskemottagningar och vaccinationsmottagningar i Stockholm. Catch-up vaccination av pojkar utreds för närvarande av Folkhälsomyndigheten.
Samordningsansvariga screeningverksamheten
Om du som vårdpersonal har frågor kontakta:
Hanna Milerad
medicinskt ansvarig och verksamhetsutvecklare
RCC Stockholm Gotland
Aktuellt arbete
- Sydöstra sjukvårdsregionen deltar sedan 2022 i en nationell studie med fokus på att utrota livmoderhalscancer (cervixcancer) genom att erbjuda kvinnor födda 1994-1999 gratis HPV-vaccination samt självtest för HPV. Detta arbete fortsätter under hela 2024.
- Fortsatt implementering av Nationellt vårdprogram livmoderhalscancerprevention i Sydöstra sjukvårdsregionen.
- Att identifiera och förbättra faktorer för att minska incidensen av livmoderhalscancer genom olika förbättringsarbeten.
Regional vårdprocess livmoderhalscancerprevention
Vårdprocessen arbetar för att färre kvinnor ska insjukna i livmoderhalscancer. De viktigaste verktygen för att uppnå det är ökat deltagande i gynekologiska cellprovskontroller och vaccination mot humant papillomvirus (HPV).
Varje region har egna styrgrupper för gynekologisk cellprovskontroll. I Sydöstra sjukvårdsregionen träffas gruppen en gång per år i en referensgrupp. En arbetsgrupp, utsedd av referensgruppen, träffas tre till fyra gånger per år.
Arbetsgruppen arbetar efter följande målbeskrivning:
- Öka täckningsgraden för gynekologisk cellprovstagning.
- Öka tillgängligheten och göra vården mer likvärdig genom att på särskilt sätt uppmärksamma de som inte kommer när de blir kallade genom telefonsamtal av barnmorska eller HPV-självtest.
- Övervaka täckningsgraden för HPV-vaccination.
- Arbeta systematiskt med kompletterande provtagning.
- Arbeta för att alla regioner ska införa den nationella kallelsen som är visad att ge ett högre deltagande.
- Arbeta för att införa det nationella vårdprogrammet med HPV-analys som primär screeningsmetod i vissa åldersgrupper.
Läs mer om vårt arbete under löfte 5 i Samlad resultatredovisning, RCC Sydöst maj 2024
Gynekologisk cellprovtagning och självprov för HPV i Västra sjukvårdsregionen
Den regionala vårdprocessen för livmoderhalscancerprevention arbetar för att färre kvinnor ska insjukna i livmoderhalscancer. Det viktigaste verktygen för att uppnå det är vaccination mot Humant Papillomvirus (HPV) och deltagande i gynekologisk cellprovskontroll.
Västra sjukvårdsregionen har ett relativt högt deltagande i screeningen, runt 80 procent, men deltagande skiljer sig mycket åt mellan olika områden och stadsdelar. Därför är åtgärder för att öka deltagandet centralt. Vårdprocessen har arbetat för att öka deltagandet på flera sätt, till exempel genom lättillgänglig ombokning av tider via nätet, telefonsamtal till kvinnor som har uteblivit från sina kontroller sex år eller längre, samt uppmärksamhetsveckan Cellprovsveckan.
Aktuellt arbete
Just nu arbetar vi bland annat med:
- Utbildningsinsatser
- Utveckling av underlaget till kvalitetsrapporter.
- Insatser för att fler ska ta gynekologiskt cellprov, bland annat Cellprovsveckan. Cellprovsveckan arrangerades v.21, 2023, i samarbete med Regionhälsan.
- Utveckling av processregistret Cytburken som är en del av det nationella kvalitetsregistret för cervixcancerprevention.
Under Gynekologisk cellprovskontroll i Väst (GCK i Väst) finns material för vårdpersonal.
Regionala processägare
Katarina Kylebäck
regional processledare livmoderhalscancerprevention, gynekolog
Masthuggets gynekologmottagning