Digitala vårdplaner ger tryggare och mer delaktiga cancerpatienter
På två år har hundratals patienter med urinblåsecancer fått sin alldeles egna digitala vårdplan genom 1177.se. Det är kontaktsjuksköterskor inom urologin på Skånes universitetssjukhus i Malmö som fått en raketstart på arbetet med Min vårdplan. Vårdplanerna ökar jämlikheten, kvaliteten och personcentreringen i cancervården – men gör också skillnad för arbetsmiljön.
Ett stenkast från Pildammsparken i Malmö möter kontaktsjuksköterskan Simon Arenbo och hans fyra kollegor över årligen 200 nya patienter med urinblåsecancer. Samtliga patienter får numera erbjudandet om Min vårdplan cancer i urinblåsa via 1177.se. Min vårdplan är ett digitalt verktyg som möjliggör delaktighet och inflytande för patienten, och där samlas allt patienten behöver genom hela cancervårdförloppet.
– Jag tycker att det är ett superbra verktyg! Patienterna får samma evidensbaserade information över hela landet, samtidigt kan vi skräddarsy innehållet efter individens specifika behandling och portionera utefter patientens förlopp, säger Simon Arenbo.
Ersätter bunt i handen
Tidigare var lösningen en bunt papper i handen på mottagningen, men också en bunt papper i handen på alla andra enheter som patienten mötte under sin vårdresa.
– Det är ganska mycket information som kommer över patienten. Om utredning, diagnosen, behandlingar, operationer, provtagningar, EKG, inkludering i studier, med mera, säger Jenny Wanegårdh.
Hennes kollega Anna-Karin Berkien beskriver hur det är för patienten att bli överöst med information i samband med ett cancerbesked.
– Bara det att höra ordet ”cancer” kan göra att man ”stänger av” och inte är så tillgänglig för all information som ges. Med Min vårdplan behöver patienten inte ta del av allt material direkt, utan kan gå hem i lugn och ro och läsa om just det som är aktuellt i nästa steg.
Skapade mycket onödig oro
Individanpassningen är toppen, tycker hela teamet. Tidigare fick patienten information om hela sjukdomsspannet.
– Även om jag informerade patienten om att det rörde sig om botbar cancer, fortsatte man att läsa om både mer aggressiv cancer med tuffare behandling och om cancer i palliativt stadium. Det skapade mycket onödig oro.
En annan stor fördel är att Min vårdplan cancer tillhör patienten. Vården blir därmed mer sammanhållen i patientens ögon.
– Vårdplanen överförs till våra kollegor inom till exempel onkologin eller hemsjukhusen som uppdaterar den. För patienten medför detta att informationen i deras vårdplan uppdateras efter deras behov. Fantastiskt!, säger Jenny Wanegårdh som för egen del slipper jaga informationen på telefon eller i journaler.
Andra typer av telefonsamtal
Det finns en rad funktioner kopplade till Min vårdplan. Patienten kan svara på enkäter, kommunicera med kontaktssjuksköterskorna i en meddelandetjänst och fylla i en kalender med datum för exempelvis provtagningar, operation eller uppföljning.
Verktyget har inte utvärderats på mottagningen men patienterna är unisont positiva. Införandet har också gett konkret effekt på till exempel rådgivningstelefonen.
– Vi upplever att det ringer färre patienter med grundläggande frågor kring operation med mera. Många av frågorna vi får nu är på en annan nivå, säger Anna-Karin Berkien.
Välinformerad = trygg
Simon Arenbo håller med. Känslan är att patienterna är lugnare i en omtumlande tid.
– En välinformerad patient är också en trygg patient, säger kontaktsjuksköterskan som uppskattar den möjlighet till kontinuerlig kontakt som meddelandetjänsten erbjuder.
– Ibland vill patienterna bara avlägga en lite statusrapport. ”Nu har jag genomgått en viss behandling, det gick bra och nu väntar jag på ett provsvar.” Det blir en trygghet för patienten samtidigt som det innebär i princip noll arbete för oss, fortsätter Simon Arenbo.
I bild: Simon Arenbo, Anna-Karin Berkien, Jenny Wanegårdh och Aden Scott. Även Anna-Karin Lind ingår i teamet av kontaktsjuksköterskor.
Detta är en del av en artikel från Skånes universitetssjukhus.