Lansering av Min vårdplan i barncancervården och ny version av Min vårdplan ALL barn

Sidan publicerades 8 april 2024

Nu blir det lättare för barn att läsa texterna i nya versionen av Min vårdplan akut lymfatisk leukemi (ALL). För alla barn som får cancer finns nu även Min vårdplan i barncancervården som kan användas oavsett diagnos.

Ungefär 100 barn per år drabbas av akut lymfatisk leukemi. Det är nästan en tredjedel av alla som får barncancer. Karin Skillner Cosic är ordförande för arbetsgruppen Min vårdplan ALL barn och specialistsjuksköterska för barn och ungdom. Hon berättar att mycket arbete lagts ner på att anpassa språket till yngre i den nya versionen av vårdplanen:  

Karin Cosic.Minvårdplan.barn.jpg– Utgångspunkten har varit att vårdplanen ska kunna läsas av personer som är ungefär 13 år och uppåt. Men sen finns också ett ”vuxenspråk” för de delar som vänder sig till närstående men som också kan handla om mindre barn, förklarar Karin Skillner Cosic.

Flera specialister i landet har samarbetat för att ta fram innehåll till vårdplanerna. Båda vårdplanerna är omfattande och innehåller fördjupad patientinformation:

Karin Cosic. Foto av privat.

– Det är viktigt att många specialister är med i arbetet och bidrar med sina kunskaper när det gäller att utveckla Min vårdplan. Då får vi evidenssäkrade kunskapsstöd inom barncancervårdens olika områden, säger Karin Skillner Cosic.

Lea Holmlund är patientföreträdare och tycker det är bra att det nu finns en Min vårdplan för alla barn oavsett diagnos, och att Min vårdplan ALL barn utvecklats. För henne är Min vårdplan ett sätt för patienten att få en tydlig bild över hur ens vård ser ut. Barnet kan tillsammans med vården få anpassad information och planering som stämmer för just hen.

Lea Holmlund_Min vårdplan.barn..jpg– Min vårdplan är otroligt viktig. Den gör stor skillnad för både patienter, närstående och också för vården. Jag hoppas att du som patient känner dig sedd och hörd av vården, att du känner dig bekväm under och efter din behandling. Jag hoppas också att det kanske väcks frågor när du går igenom planeringen som du kanske inte har tänkt på innan. Jag är väldigt tacksam att få ha deltagit i framtagandet av Min vårdplan för barn, säger Lea Holmlund.

Lea Holmlund. Foto av Privat.

Nytt för Min vårdplan ALL barn och vad som finns i Min vårdplan i barncancervården:

  • Texter anpassade utifrån barnperspektivet 13 år och uppåt. Även nya rubriker och uppdaterade illustrationer.
  • Texter till vårdnadshavare är märkta med ”Information till vårdnadshavare”.
  • Tre nya formulär: ”PROMIS 25 - Hur mår jag?”, ”Hur sover jag och hur påverkas min dag?” och ”Min livslista”.
  • Nya avsnitt för bland annat palliativ vård, sömn och komplementär och alternativ medicin.

Min vårdplan i barncancervården kan erbjudas till alla barn med cancer men behöver kompletteras med diagnosspecifik information.

Min vårdplan ALL barn och Min vårdplan i barncancervården

Det här är Min vårdplan

Min vårdplan via 1177 innehåller personcentrerad fördjupad information om diagnos, behandling, undersökningar och rehabilitering. Verktyget finns via e-tjänsten Stöd och behandling på 1177. Patienten kan kommunicera direkt med vården genom meddelanden, svara på självskattningsformulär och i planeringsverktyget planera vården tillsammans med behandlaren.

Läs mer under Min vårdplan cancer.