Nyheter

Samverkan
Informationsmaterial om SVF tillgängligt till medarbetare i vården

Ett nytt informationsmaterial om standardiserade vårdförlopp finns tillgängligt. Det vänder sig främst till medarbetare i cancervården.

Samverkan
Andelen som opereras för tjocktarmscancer har minskat över tid

Sedan starten av kvalitetsregistret för tjock- och ändtarmscancer visar data att andelen personer som opereras för tjocktarmscancer minskat med cirka tio procent på 15 år.

Samverkan
Kunskap om KAM och öppen kommunikation avgörande när patienter avböjer konventionell cancerbehandling

När patienter avböjer konventionell cancerbehandling och istället överväger komplementär och alternativ medicin (KAM) uppstår många gånger en konflikt mellan läkare och patient. Det visar en studie som analyserat läkares och patienters erfarenheter i dessa kliniskt utmanande situationer. Artikeln har nyligen publicerats i The Oncologist.

Stockholm Gotland
RCC Stockholm Gotland på Pride i sommar!

I slutet på juli, början på augusti hålls Stockholm Pride. Och i år finns RCC Stockholm Gotland på plats med en programpunkt i Pride House. Här kommer man presentera verksamheten och gå djupare in i två specifika projekt kring jämlik vård. Möjligheten för deltagare att dela erfarenheter och olika perspektiv kommer finnas genom så kallade rundabordssamtal.

Samverkan
Världsunikt material kan leda till genombrott vid blåscancer

Cancer i urinblåsan är den fjärde vanligaste tumörformen hos män i Sverige. Den består av flera olika molekylära undergrupper och är komplicerad att diagnostisera och behandla. Nu hoppas forskare vid Lunds universitet att en storskalig multicentersatsning som bygger på systematisk biobankning (UROSCAN) samt RNA-sekvensering (UROSCANSEQ) ska leda till ett genombrott i diagnostik, prognos och behandling.

Samverkan
Lira solsäkert: RCC i informativt samarbete med Svenska Fotbollsförbundet kring sunda solvanor

Eftersom barn och ungas hudceller är extra känsliga är det särskilt viktigt att grunda sunda solvanor redan hos barn. Därför har NAG Cancerprevention initierat och bidragit med faktaunderlag till Svenska Fotbollförbundets (SvFF) satsning på smarta solvanor främst kopplat till barn- och ungdomsfotbollen.

Samverkan
Uppdaterat vårdprogram för vulvacancer

Det nationella vårdprogrammet för vulvacancer har uppdaterats och är fastställt av RCC i samverkan.

Stockholm Gotland
Hur uppfattar olika befolkningsundergrupper rekommendationerna i EU:s kodex mot cancer?

Flera medarbetare på RCC Stockholm Gotland ligger bakom en artikel som nyligen publicerats i International Journal of Environmental Research and Public Health. Den bygger på en kvalitativ studie om personer med intellektuell funktionsnedsättning, invandrare, ungdomar och unga canceröverlevares uppfattning om kodexen mot cancer.

Syd
Från medicinstudent till medicinsk chef

RCC Syds medicinske chef Björn Ohlsson går i pension

Stockholm Gotland
RCC på plats under Järvaveckan: Fullgott förebyggande av cancer – för alla

Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland är på plats under Järvaveckan. Målet är att öka kunskapen om cancerprevention, dels genom goda levnadsvanor, dels möjligheten till tidig upptäckt av cancer genom screeningprogrammen.

Stockholm Gotland
En av tre 50-åriga stockholmare valde att testa sig för prostatacancer

Region Stockholm startade 2022 organiserad testning för prostatacancer för alla män folkbokförda i Stockholms län födda 1972. Erbjudandet innebär ett gratis blodprov och beroende på testresultat även fortsatt utredning. Under första året valde 37 procent av de 17 185 inbjudna männen att delta. Ett 40-tal cancerfall har upptäckts och behandlats.

Samverkan
Ny utvärdering av nationella Min vårdplan cancer i 1177

Regionala cancercentrum i samverkan har genomfört en kvalitativ och kvantitativ utvärdering av Min vårdplan i 1177. Den visar att antalet aktiva Min vårdplan har femdubblats under de senaste två åren och att helhetsintrycket av Min vårdplan är gott hos patienter, behandlare och införandestödjare. Utvärderingen visar även på förbättringsmöjligheter.

Stockholm Gotland
Många nya framsteg presenterades på Vitalis men fortfarande behöver vi samverka mer

RCC Stockholm Gotland deltog med sex olika projektpresentationer under Vitalis – Nordens ledande eHälsomöte, som hölls i Göteborg 23–25 maj. Ett av projekten som presenterades var Falldatabas på Diagnostiskt centrum, en samverkansplattform som nu pilottestas på Diagnostiskt centrum.

Samverkan
Cancervårdens nyckelpersoner korade till årets processledare och årets kontaktsjuksköterska 2023

Cancervårdens processledare och kontaktsjuksköterskor är nyckelpersoner för att förverkliga nationella cancerstrategins intentioner i vårdens vardag. Idag har RCC i samverkan uppmärksammat dessa viktiga yrkesgrupper genom att överlämna utmärkelserna årets processledare och årets kontaktsjuksköterska till engagerade medarbetare inom respektive kategori.

Samverkan
Nu finns Min vårdplan för bukspottkörtelcancer

Nu har RCC publicerat Min vårdplan för bukspottkörtelcancer. Innehållet publiceras digitalt via 1177 och för pappersutskrift här på cancercentrum.se.

Samverkan
Nytt läromedel om levnadsvanor och nudging för lärare och elever

Sverige är bland de sämsta i Europa när det gäller stillasittande och matvanor. Det påverkar befolkningens hälsa på både kort och lång sikt. Med stöd av den nya läroplanen Lgr22 – som ger större tyngd åt att ge elever förutsättningar att själva ta ansvar för sin hälsa – har Regionala cancercentrum tagit fram det nya läromedlet Levla. Det går ut på att visa att man med små medel kan ta stora hälsokliv.

Väst
Ny kurs sätter kvalitetsregister för cancerforskning i rampljuset

Nu startar satsningen för att bli ännu bättre på att ta vara på kvalitetsregister inom cancervården. Med INCA och registerforskning inom cancer som utbildningen heter vill RCC Väst visa hur man kan ha nytta av kvalitetsregisterdata i exempelvis sitt forskningsarbete.

Samverkan
Interaktiv årsrapport om tjock- och ändtarmscancerscreening publicerad

Den första interaktiva årsrapporten från Svenskt kvalitetsregister för koloskopier och tjock- och ändtarmscancerscreening (SveReKKS) har nu publicerats och är en del av kvalitetsmätningen inom det nationella screeningprogrammet för tjock- och ändtarmscancer. Alla regioner i Sverige har anslutit till screeningprogrammet och samtliga registrerar i SveReKKS vilket framöver kommer att ge viktigt underlag för det fortsatta screeningarbetet, både nationellt och regionalt.

Syd
Omfattande enkätstudie undersöker cancerpatienters behov och upplevelser i primärvården

I maj 2023 skickas över 8000 brev med inbjudan att delta i en enkätstudie för att ta reda på cancerpatienters behov av stöd och upplevelser av primärvården. Boende i södra sjukvårdsregionen (Skåne, Blekinge, Kronoberg och södra Halland) som diagnostiserats och behandlats för olika cancerdiagnoser för 1-2 samt 5-6 år sedan inbjuds att delta och dela med sig av sina erfarenheter.

Samverkan
Rekommendation av produkter för att underlätta planering av bröstcanceroperationer

Medicintekniska produktrådet (MTP-rådet) har kommit med en rekommendation till regionerna som gäller två produkter som ska underlätta planeringen av bröstcanceroperationer genom att öka flexibiliteten för de kliniska verksamheterna.