Ny kurs sätter kvalitetsregister för cancerforskning i rampljuset
Nu startar satsningen för att bli ännu bättre på att ta vara på kvalitetsregister inom cancervården. Med INCA och registerforskning inom cancer som utbildningen heter vill RCC Väst visa hur man kan ha nytta av kvalitetsregisterdata i exempelvis sitt forskningsarbete.
— Det var väldigt lärorikt. Jag har lärt mig om hjälpmedel jag inte visste fanns, säger Viveka Ströck, överläkare på urologimottagning på Sahlgrenska Universitetssjukhus som deltagit i utbildning.
I dagsläget sker alltmer forskning på kvalitetsregister inom cancer. Syftet med utbildningen är att ge grundläggande kunskap om INCAs roll i processarbete för cancerområdet och om hur kvalitetsregisterdata inom cancerområdet kan användas för kvalitetskontroll, förbättringsarbete och forskning utifrån grundläggande epidemiologiska termer och begrepp.
Forskning med kvalitetsregister sitter inne på en stor potential. Det finns dock en hel del saker man behöver vara uppmärksam på för att använda informationen på rätt sätt och för att kunna tolka resultat som bygger på den här typen av data.
Erbjuder ett stöd i cancerforskningen
Anledningen till att man lanserar den här utbildningen är för att man har saknat ett helhetsgrepp kring vad RCC kan erbjuda för stöd i hur man bäst tar vara på kvalitetsregistrets många funktioner i sitt arbete.
— Vi hoppas att det blir enklare och mer korrekt användning av våra nationella kvalitetsregister inom cancerområdet för verksamhetsutveckling och cancerforskning, säger Thomas Björk Eriksson, verksamhetschef, RCC Väst.
Fröet till kursen i sin nuvarande form började gro redan våren 2022. Tanken var först att enbart fokusera på användandet av kvalitetsregisterdata för cancerforskning, men under kursens utformande framkom också ett behov att bättre förstå hur INCA fungerar. En av fördelarna är att följa hur kombinationerna av informationen kommer in till ett register, hur den processas, sammanställs och visualiseras i INCA samt hur data sedan kan användas för forskning.
Kursdeltagare våren 2023. Från vänster, bakre raden: Stina Nyblom, Katarina Kylebäck och Stefan Lindskog; mittenraden: Kimia Kohestani, Chatharina Lewerin, Jan Nyman, Herman Nilsson-Ehle och Anna Grenabo; främre raden: Anna-Karin Tzikas och Viveka Ströck. Saknas på bild: Hedda Haugen Cange, Jakob Dahlberg och Louisa Vennström.
Har genomförts vid två tillfällen
Utbildningen som är framtagen i samarbete med Sahlgrenska akademin startade i mars och har genomförts vid två tillfällen. Föreläsare har i första hand utgjorts av RCC Västs egna medarbetare, men externa föreläsare från bland annat Sveriges kommuner och regioner (SKR) har också deltagit för specifika ämnen. I vilket format, vilken målgrupp och hur ofta kursen kommer att erbjudas i fortsättningen kommer att bestämmas efter utvärdering.
— Jag skulle säga att den här kursen är väldigt givande. Särskilt om man är ny processägare, då man är grön på många områden, säger Viveka Ströck.
Viveka Ströck, överläkare på urologimottagning på Sahlgrenska Universitetssjukhus är en av deltagarna på kursen.
”Viktigt att fräscha upp sin kunskap”
Tidigare har processägare främst fått lära sig hur kvalitetsregister inom cancer fungerar genom sitt praktiska arbete. Allt eftersom INCA utvecklas och ger fler möjligheter för tekniska lösningar sker en samtidig mognad av registerinnehållen, vilket gör att erfarenheterna i ett register inte nödvändigtvis är tillräckliga för att förstå allt som INCA erbjuder.
— Jag tycker att RCC ska fortsätta hålla den här kursen och göra mer reklam för den. För det är givande för de som inte är enbart processägare. Det är viktigt att fräscha upp sin kunskap, ny som gammal, säger Viveka Ströck.
Därför är det viktigt att man som processägare får till sig den här informationen tidigt i sitt uppdrag så att man dels kan utveckla ett eget register med kunskap om de funktionaliteter som finns, dels uppmärksammas på olika sätt att nyttja informationen som samlas in både för utvecklingsarbete och forskning.
Fakta INCA
INCA står för Informationsnätverket för cancervården och är en nationell IT-plattform för hantering av register kring cancerpatienter. Utbildningen riktar sig i första hand till processägare i Västra Götalandsregionen och Region Halland.