Lira solsäkert: RCC i informativt samarbete med Svenska Fotbollsförbundet kring sunda solvanor

Sidan publicerades 12 juni 2023

Eftersom barn och ungas hudceller är extra känsliga är det särskilt viktigt att grunda sunda solvanor redan hos barn. Därför har NAG Cancerprevention initierat och bidragit med faktaunderlag till Svenska Fotbollförbundets (SvFF) satsning på smarta solvanor främst kopplat till barn- och ungdomsfotbollen.

 

Svenska Fotbollförbundet (SvFF) är Sveriges största specialidrottsförbund med cirka 3 000 klubbar och en miljon medlemmar. Under sommaren kommer SvFF att dela tips, fakta och statistik kring solvanor i alla sina kanaler.

- Att tidigt få med sig att alltid smörja in sig med solskyddskräm vid utomhusmatcher och söka skugga och ha heltäckande kläder vid sidan av är något vi vill skicka med våra spelare, föräldrar, tränare och funktionärer, säger Gunnar Pettersson, ansvarig för barn- och ungdomsfotboll på SvFF. 

Solskydd lika viktigt som benskydd

- Att barn och unga är fysiskt aktiva är enormt viktigt av många anledningar och fotbollen är en fantastisk idrott som bygger teamanda och ger möjlighet till att vara utomhus. Även om rekommendationerna för barn, oavsett ålder, är att man bör undvika att vara i direkt sol en längre tid mitt på dagen sommartid, så är fotbollsmatcherna viktigare. Det är enkelt att minska risken genom att skydda sig och vara solsmart, säger överläkaren Emil Giertz som är regional patientprocessledare för hudcancer på RCC Syd.

- Vi vet att många tränare och föräldrar redan tänker på att påminna om solskydd och att det är lika naturligt som att alltid ha med sig vattenflaskan, avslutar Gunnar Pettersson hos SvFF. 

Läs mer på Svenska Fotbollsförbundet.