Nyheter

Samverkan
530 miljoner kronor till en jämlik, effektiv och tillgänglig cancervård

Regeringen och SKR har träffat en överenskommelse för 2022 om insatser för en jämlik, effektiv och tillgänglig cancervård i Sverige, i linje med den svenska cancerstrategin och regeringens långsiktiga inriktning för det nationella arbete med cancervården.

Samverkan
Rökning under strålbehandling ökar risken för canceråterfall

Patienter som röker under strålbehandling löper större risk att drabbas av canceråterfall jämfört med patienter som inte röker under behandling. Risken för strålrelaterade biverkningar är också förhöjd bland de som röker. Liknande slutsats går även att dra vid behandlingar med vissa målsökande läkemedel mot lungcancer. Det visar en ny rapport från RCC Mellansverige.

Norr
74 000 västerbottningar bjuds in till världsunik forskning

Med start i november börjar Umeå universitet skicka ut brev till 74 000 västerbottningar. Breven går till personer som tidigare donerat blodprov för forskning. Nu får de frågan om de vill fortsätta stödja forskningen genom att också delta i forskningsprojektet PREDICT. Deltagandet är frivilligt och nya blodprover behöver inte tas. Det enda man behöver göra är att ge sitt förnyade samtycke.

Samverkan
Tre projekt på cancerområdet får medel för att stödja användandet av AI

RCC i samverkan har beslutat att tilldela medel till tre projekt för att stödja användandet av AI och/eller nya arbetssätt inom mammografiscreening och screening för prevention av livmoderhalscancer.

Samverkan
RCC söker en samordnare inom screeningområdet

Screening inom cancerområdet är en viktig insats för tidig upptäckt och behandling. För att bättre kunna samordna och koordinera verksamhet inom screeningområdet vill RCC i samverkan förstärka sitt arbete och söker därför en samordnare/koordinator.

Samverkan
Positiv delrapport om cancervården överlämnad till regeringen

Den 30 september lämnade Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) en delrapport till Socialdepartementet om överenskommelse med staten om jämlik och effektiv cancervård. I rapporten framgår att cancervården trots rådande läge med covid-19-pandemin ändå fungerat mycket väl, med tydliga och positiva resultat.

Samverkan
Ny rapport från Cancerfonden om ojämlikheter i deltagande i screeningprogrammen

Cancerfonden presenterar idag en rapport som visar att deltagande i screeningprogrammen skiljer sig åt beroende på socioekonomisk status och på utbildningsnivå.

Samverkan
”Jag önskar att sjukvården var mer öppen för att diskutera frågor och råd om levnadsvanor”

När Anna för andra gången insjuknade i bröstcancer ville hon göra allt för att öka sina chanser att överleva och minska risken för återfall. Vad skulle hon tänka på? Beskedet från sjukvården var att fortsätta leva som vanligt. Efter några år kom nästa cancerbesked. Återigen fick hon beskedet att fortsätta leva som vanligt. Besvikelsen över att inte få stöd och råd kring frågor om livsstil och levnadsvanor gjorde att Anna sökte kunskap utanför sjukvården.

Samverkan
Satsning på prevention – ett effektivt sätt att använda vårdens begränsade resurser

Om människors levnadsvanor varit i linje med rekommendationer som återfinns i den europeiska kodexen mot cancer hade en tredjedel av cancerfallen i Sverige kunnat undvikas. Vinsterna är omfattande, för såväl patienter som samhället i stort. Nu görs ett kraftfullt omtag i Sverige för att öka och stärka det preventiva arbetet.

Samverkan
Skolsköterskor utbildas i kampen mot cancer

Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland har tagit fram en webbkurs om barn och cancer för skolsköterskor. Det är ett nytt sätt att involvera elevhälsan främst i det förebyggande arbetet, men också i arbetet med att ta hand om familjer som drabbas.

Samverkan
Temaspaning inom digital bilddiagnostik

Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket (TLV) genomför just nu en så kallad temaspaning inom bilddiagnostik med fokus på radiologi och patologi. De efterlyser därför förslag på medicinska produkter på området.

Samverkan
Tidplanen klar för regionernas anslutning till screening för tidig upptäckt av tjock- och ändtarmscancer

Nu är tidplanen klar för införandet av allmän screening för tidig upptäckt av cancer i tjock- och ändtarm. Regionernas anslutning kommer att ske planerat över de kommande två åren. Hittills i år har regionerna Dalarna och Skåne startat verksamhet och region Örebro och Östergötland står nu på tur. Därefter kommer övriga regioner att successivt införa screening med start 2022.

Norr
Årets kontaktsjuksköterska och Årets processledare i norr

För att uppmärksamma och tacka nyckelpersoner inom cancervården för deras förtjänstfulla insatser har RCC i samverkan instiftat utmärkelserna Årets kontaktsjuksköterska och Årets processledare, som utses i varje sjukvårdsregion.

Samverkan
Ny webbutbildning om barn och solråd framtagen för landets barnhälsovård och förskolor

Regionala cancercentrum i samverkan har arbetat med hudcancerprevention i flera år, bland annat med kampanjen Sunda solvanor, som fortfarande används av barnhälsovården i flera regioner i landet. Nu ingår RCC i ett samarbete med Strålsäkerhetsmyndigheten kring ett regeringsuppdrag för att minska insjuknandet i hudcancer, en cancerform som ökar kraftigt och i mycket hög grad är förebyggbar.

Norr
Translationell cancerforskning i fokus

Den 23 april hölls för nionde gången i ordningen den årliga Cancerforskningsdagen, som vanligtvis brukar arrangeras i Umeå. På grund av det rådande smittläget genomfördes dagen denna gång helt digitalt. Tema var translationell cancerforskning.

Norr
Livsstil och cancer ‒ tema på sjukvårdsregional cancerkonferens

RCC Norrs digitala sjukvårdsregionala cancerdag gick av stapeln den 22 april med ett 80-tal deltagare. Nina Fållbäck-Svensson, förbundsdirektör vid Norra sjukvårdsregionförbundet (NRF) var dagens moderator.

Samverkan
Nya brevmallar för screening med mammografi

Nu finns nya och uppdaterade mallar för kallelser och svarsbrev tillgängliga för screeningorganisationen inom mammografiverksamheten.

Norr
Nytt sätt att screena för att förebygga livmoderhalscancer

Regelbunden gynekologisk cellprovtagning är ett effektivt sätt att förebygga livmoderhalscancer. Sedan mitten av 60-talet, då provtagningarna startade i Sverige, har antalet fall av livmoderhalscancer mer än halverats. I dag finns det möjlighet att utrota cancerformen.

Samverkan
Färre fall av tarmcancer med riktade screeninginsatser

Allmän screening av 60–79-åringar för tjock- och ändtarmscancer beräknas kunna minska antalet drabbade av denna cancerform med åtminstone 400 fall årligen. Men framgångsrik screening förutsätter ett högt deltagande i screeningprogrammet och deltagandet kan vara lägre i högriskgrupper. En ny rapport från RCC som utgår från s.k. geomapping, visar att det behövs riktade insatser för effektivare screening i geografiska upptagningsområden där screening förväntas ge mest nytta.

Samverkan
Region Dalarna inför screening för tidig upptäckt av tjock- och ändtarmscancer

Region Dalarna är först av fem regioner som börjar införa allmän screening för tidig upptäckt av cancer i tjock- och ändtarm i år. Dalarna startar i mars, Skåne i maj, Örebro i augusti och regionerna i Östergötland och Norrbotten under hösten och vintern 2021. Övriga regioner kommer successivt införa screening med start 2022.